Årets Värmlandsförfattare 2010

 

                                     Torleif Styffe. Foto: Privat.

 

Till 2010 års Värmlandsförfattare utropades redan på bokmässan i Göteborg Torleif Styffe. I juryn ingick Birgitta Collvin, Värmlands Museum, Ingalill Walander Olsson, Länsbiblioteket, samt  Bengt Åkerblom, Föreningen Värmlandslitteratur. Så här löd juryns motivering:

   "Torleif Styffe har skrivit ett trettiotal böcker, inkl. några CD-skivor. Typiskt nog heter hans första verk En närmre titt på Dalby hembygdsgård, typiskt eftersom han är minst lika mycket hembygdsforskare som skönlitterär författare, vilket inte hindrar att han kanske är mest känd för värmlänningen i gemen för sina diktsamlingar, Lat poet ( 1988), Lättpoesi (1994) med flera titlar. Dalbymålet har tack vare Torleif blivit känt och uppskattat långt utanför Dalbys gränser – och tänk så mycket han lärt oss om Dalby och hela norra Värmland i böcker som Nordvärmländsk historia (1998), Seder, skrock och sägner (2006) och Sätrar i Dalby (1989). Men mycket mer står på hans meritlista! Först och främst utgivningen av Bergqvists och Jacobssons ordbok över Dalbymålet (2000), som upptar 24 000 ord och är Sveriges största dialektordbok! Denna utgivning var ett EU-projekt liksom uppbyggandet av en nordvärmländsk databas, vilket skedde under Torleifs ledning: Nordvärmland från istid till nutid. Kulturkoppras digitala historiebok eller KopprabaS. I basen går att finna praktiskt taget allt i dokumentär form, som kan gå att uppbringa om norra Värmland! Basen tjänar nu som förebild för den värmländska encyklopedi, som Värmlandsakademien håller på att skapa.

Lat är han absolut inte detta vandrande nordvärmländska universitet som heter Torleif Styffe, denne inspiratör för bevarandet av gamla tiders seder och bruk och tänkesätt och mål! För bara några månader sedan utkom han med sitt senaste opus, Cd-skivan Kåserier och dikter på Dalbymål, inläst av honom själv förstås, för konsten att deklamera är en annan av hans många talanger! Årets värmlänning blev han förresten redan för tolv år sedan! "

.

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Läst om

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset
651 84 KARLSTAD

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer