Novellpristagare

2009

Föreningen Värmlandslitteraturs och Värmländska Författarsällskapets andra novellpristävling med Värmland som tema hade lockat över 100 bidrag. Och intresset för novellpristävlingen hade gått långt utanför Värmland. Bara hälften av novellisterna bakom de insända bidragen  var bosatta i landskapet – någon i Norge och en annan i Thailand!

 

Tre novellpristagare, Från vänster Jonas Bergergård, Ingela Johansson och längst till höger förstapristagaren Anna Rosjö Agrell. Samtliga foton: Erik Dahlberg

Förstapriset på 5 000 kr gick till Anna Rosjö Agrell, Lund,  för novellen Där himlen börjar (som också är titeln på  novellantologin), Ingela Johansson, Karlstad, fick andrapriset på 3 000 kr för Sjöjungfrun på Gitarrgatan, och Jonas Bergergård, Karlstad, tredjepriset på 2 000 kr för Jocken. Dessutom fick pristagarna ett diplom utformat av Anita Stjernlöf-Lund samt fem ex exemplar var av vår fina antologi, som presenterades i samband med prisutdelningen. Mycket läsvärd och dessutom mycket vackert formgiven av Anita Stjernlöf-Lund.

 

De tre prisvinnarnas noveller tillsammans med elva andra, av juryn utvalda berättelser, finns återgivna i boken, som är utgiven av Föreningen Värmlandslitteratur.  Förutom ovanstående vinnare rymmer antologin noveller också av följande personer: Anna Christoffersson, Marie-Louise Fritzén, Camilla Hedlund, Ingemar Kullgren, Anna Linder,Niklas Magnusson, Ragnar Magnusson (förra tävlingens vinnare!), Cathja Mörner, Anders Nilsson, Ewa Persson (Lagerlöf-sällskapets ordförande) samt Robert Warholm (känd Vålbergs-politiker).

  Om vinnarnovellen skriver prisjuryn , som bestod av Gun Berger, Anders Hjertén och Bengt Åkerblom, att ”den är en starkt berörande berättelse om ett avgörande ögonblick återberättad i flimrande och effektfullt ljussatta och språksatta bilder”.

   Om berättelsen från Kronoparken Sjöjungfrun på Gitarrgatan att den är ”en upplyftande berättelse om en rädd och förvirrad loser som fattar mod, reser sig och blir en tillgång för mänskligheten" samt "en novell med humor, vemod och berättardriv."

    Och om ”trean” slutligen att den är ”en berättelse om upprättelse. Problematiken kring människosyn, människovärde, respekt och integritet står i centrum för den välskrivna och skickligt iscensatta novellen.”

 

 

2007

Föreningen Värmlandslitteratur och  och Värmländska författarsällskapets anordnade för första gången tillsammans en novellpristävling. Vinnaren belönades med med en postväxel på 5 000 kr. Ragnar Magnusson var den lycklige, nestorn bland Värmlands författare och ende genuine arbetarförfattaren. Hersomnämnande för sina noveller erhöll Liselott Sivertsen Carlson och Sune Wikman.

.

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Läst om

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset
651 84 KARLSTAD

Telefon: 054-21 38 47

E-post:
varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer