Region Värmlands författarstipendium

Från region Värmland erhåller Föreningen 50 000 kr att utdela årligen till författare med värmländsk anknytning.

 

2010

Tv Malin Biller, foto Jörgen Renck,  och t h Mia Skäringer, foto Anders Hansson/NWT

2010 hade juryn för detta speciella ändamål, bestående av Ingalill Walander Olsson från Länsbiblioteket, Anita Andersson, Värmländska Författarsällskapet, Anna Wennerlund-Cruickshank, Karlstads stadsbibliotek, och Bengt Åkerblom, Föreningen Värmlandslitteratur, beslutat att Region Värmlands litteraturstipendium skulle delas mellan Mia Skäringer och Malin Biller. Den förstnämnda kunde tyvärr inte komma men Malin var på plats och tog emot pengarna, diplomet och en vacker blomsterkvast ur regionrådet Göran Nilssons hand.

Så här löd juryns motiveringar:

Mia Skäringer skriver på omslaget till sin debutbok bl.a. att ”Jag längtar efter verklighet, sårbarhet och magar med hudbristningar. Efter människor som vågar vara sig själva utan djupa klyftor mellan hur de känner sig och vad de verkligen visar upp.” Och tillägger: ”Mammor är väl också människor?”.

  "I sin bok, Dyngkåt och hur helig som  helst bevisar hon verkligen att hon kan skriva just om sårbarhet och om mammor som också är  människor – i allra högsta grad! Hon, den hjärtegoda värmländskan med kristinehamnsdialekten – som hon framstår som på TV – tar humorn till sin hjälp i sina mycket nakna och självutlämnande berättelser om vardagslivet – med barn, äktenskap, skilsmässor, sex m.m. men också något om livet som uppburen artist. Uppriktigt, öppenhjärtigt och med humor berättar hon livets förtretligheter och grymheter – sådant som inte låter sig skildras annat än med humor och av en författare, som äger ett rasande gott humör! Hennes samlade krönikor bjuder på en chockartat stark läsupplevelse! "
  "För andra gången i Region Värmlands författarstipendiums korta historia hade vi glädjen att belöna en serietecknare, Malin Biller, närmare bestämt för den mycket värmländska serieromanen Om någon vrålar i skogen. Hon har själv sagt att den är frukten av ”fem års känslokrävande arbete. Den är mörk, mustig och självutlämnande och härligt hemskt på sina ställen. Det var en sån där historia jag bara inte kunde låta bli att sätta på papper, för jag tror att den är viktig. En bok som känns och tröstar”. Och hon har så rätt i den karaktäristiken. Boken är om hennes uppväxt på Hammarö och den är en grym saga som den om Hans och Greta men med mycket humor skildrad och utan något hämndmotiv. Det är ett  barndomshelvete hon skildrar, en barndom full av ångest, ätstörningar, och en minst sagt problematisk relation till sin far. En mycket mörk historia, som är möjlig att ta åt sig tack vare Malin Billers burleska humor och ”en väl transkriberad värmländska”. ”Hon är sjövild i sina serier” och mycket av det galna hos henne lyser igenom i hennes verk, påpekar en recensent men tillägger att hon är en stillsam person i verkligheten. Säkert är i vilket fall att hon anses som en av Sveriges mest inflytelserika och produktiva serietecknare.

 

2009

 

25.000 kr var fick följande två författare: 

 

2009 års pristagare. Ismael Ataria  och David Liljemark. Foto: Erik Dahlberg

Region Värmlands författarstipendium  gick 2009 till David Liljemark för boken Boltzius (Galago), ett seriehäfte och en vetenskaplig studie, om den inte bara i Sverige berömde (beryktade?) helbrägdagöraren F. A. Boltzius, död 1910, samt till Ismael Ataria (pseud. för Anders Brokvist) för diktsamlingen Allt jag vill för dig, ingen annan (Heidruns), en gripande berättelse om en brors drogmissbruk som påverkar en hel familj, en nattsvart skildring, som lär oss mycket om medberoende. 25 000 var fick årets författarstipendiater och bakom valet av pristagare stod en jury bestående av representanter för Föreningen Värmlandslitteratur, Värmländska Författarsällskapet, Länsbiblioteket samt Karlstads stadsbibliotek eller, i klarspråk, Bengt Åkerblom, Anita Andersson, Ingalill Walander Olson och Anna Wennerlund-Cruickshank.

 

2008
 

10.000 kr var fick följande fem författare:
 

Erik Bengtson

för Amish (Libris), en roman, som utspelas i en ovanlig men för författaren välbekant miljö,  nämligen ett amishsamfund i Maryland. I skönlitteraturens form skildrar han motsättningen mellan sekteristisk utkorelse och gränslös godhet. Han skriver lyriskt känsligt om amishfolkets avståndstagande från världen och dess gränslösa förmåga till förlåtelse. Kan amish vara en vägvisare för världen är en fråga som inställer sig vid läsningen. 
 

John Eriksson

huvudförfattaren till Idrott i Nordvärmland under 100 år (förf:s förl.), ett i flera avseenden synnerligen stort verk, som han åstadkommit med hjälp av 256 medarbetare. Knappast någon annan svensk kommun har fått sin idrottshistoria så detaljerat och skickligt kartlagd som i denna bok. Att John Eriksson för detta mäktiga verk belönades med Torsby kommuns kulturpris 2007 var sannerligen bara rätt och riktigt! 
 

Marcus Grahn

för romanen Picasso valde också Kristinehamn (Bonniers), ett stilistiskt uppfriskande verk, en värmländsk virvelstorm, och en mycket lovande debut av blott tjugotreårige musikrecensenten i Aftonbladet. Boken är fullproppad av popmusikreferenser men samtidigt ett relationsdrama och en lovsång till Värmland, inte bara Kristinehamn, av högst underhållande slag.  
 

Stefan Hammenbeck

för Stefan Johansson. Bara tiden och livet förslog. Med texter av Stefan Hammenbeck, Barbro Järliden och Stefan Johansson. (Värmlands Museum). Stefan Hammenbeck är redaktör för och huvudförfattare till detta oförlikneliga praktverk (av Föreningen Värmlandslitteratur utsett till 2007 års vackraste värmlandsbok!) om ”ljusmålaren” Stefan Johansson, en konstens särling. Denna välskrivna levnadsteckning är en fullödig biografi över ett konstnärskap, som förtjänar att bli erkänt på nationell nivå.  Föreningen Värmlandslitteraturs stipendiegrupp bestod av Anita Andersson, Anna Wennerlund, Ingalill Walander Olsson (repr. för Region Värmland) och Bengt Åkerblom, ordförande 
 
 

 

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Läst om

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset
651 84 KARLSTAD

Telefon: 054-21 38 47

E-post:
varmlandslitteratur@telia.com