Stipendieregn på Värmländska bokmässan 2007

Bengt Åkerblom rapporterar

Den Värmländska Bokmässan, som Lena Sewall tog initiativ till 1998, ägde 2007 rum den 15–17 november på – som vanligt – Värmlands Museum, men i ny regi. Mässgeneral var nu Ingalill Walander Olsson på Länsbiblioteket, som inte avvek nämnvärt från tidigare koncept.  Ett sextiotal författare medverkade och antalet utställare uppgick till nästan ett sjuttiotal, d.v.s. så många som det fanns plats för!

 

Mässan invigdes av regionstyrelsens ordförande Tomas Riste, som snabbt övergick till att harangera Lars Andersson såsom utsedd till Årets värmlandsförfattare.

Bakom utmärkelsen står Länsbiblioteket, Värmlands Museum och Föreningen Värmlandslitteratur, som motiverade sitt val med följande ord:

Foto: Lena Sewall

    för ett sammansatt och tankeväckande författarskap, ofta påtagligt inspirerat av sin hembygds människor och kultur, och för en nyskapande och existentiellt djuplodande romankonst med historiska, mytiska och religiösa dimensioner och betydande inslag av civilisationskritik, allt präglat av en spänstig och fängslande stilkonst.

 

Tidigare innehavare av utmärkelsen Årets värmlandsförfattare är Inger och Lasse Sandberg, Maj Bylock, Bengt Berg, Lars Lerin och Kerstin Högstrand.

    Efter detta var det dags för Föreningen Värmlandslitteratur att besätta scenen för utdelning av diverse belöningar. Föreningens litteraturstipendium 2007 på 10 000 kr tilldelades Peter Lenken, jössehäring och journalist vid GP, för framför allt hans senaste bok, Skymningsglöden, en roman om konstnärerna vid Racken i början av förra seklet – varförutan inget Rackstadmuseum kommit till! Boken bygger på en omfattande källforskning och övertygar rent dokumentärt men är samtidigt ett skönlitterärt verk, som fängslar och förtjuser eller – som SvD:s recensent Fredrik Sjöberg uttrycker det: ”en hybridroman som i sig är ett konstverk, en levande panoramabild över familjelivets armod och glädjeämnen där sjöarna och bergen är som vackrast.”

 

Peter Lenken Knut Warmland Ragnar Magnusson

Foto: Anni Magnusson

Sture Wikman

Ur kulturfonden till Bengt Axelssons minne delade föreningen ut 20 000 kr, varav 14 000 tillföll Knut Warmland, något av en centralfigur på värmlandslitteraturens område sedan decennier tillbaka i egenskap av hård men rättvis bokrecensent och författare till många uppsatser och böcker, om värmländsk litteratur och värmländska författare, främst Nils Ferlin och Gustaf Fröding, om värmlandsfinnarnas kultur och – inte minst – värmländska dialekter. Stipendiet får uppfattas som ett tecken på uppskattning av denna hans kulturgärning men är också ett bidrag till tryckningen av en andra, utvidgad, upplaga av Knut Warmlands magnum opus, hans Värmländsk ordbok från 1997.

    6 000 ur Bengt Axelssons fond gick till Olof A. Myrini dennes egenskap av bokbindare, den ende i Värmland i allmänhetens tjänst! Med belöningen ville föreningen visa sin uppskattning av ett förnämligt, litteraturen närstående hantverk och av Olof A. Myrins insatser för att sprida kunskap om denna numera så ovanliga konst.

    Till sist var det dags att belöna vinnarna av föreningens och Värmländska författarsällskapets novelltävling, som utlystes i våras och lockade nästan 80 personer, amatörer såväl som etablerade författare, att delta med egenhändiga opus. En jury bestående av Anita Andersson, Lena Sewall samt Bengt Åkerblom hade åtagit sig den omöjliga uppgiften att gradera bidragen. De hade kommit fram till att Ragnar Magnussons novell Skåpet var den bästa och han belönades därför med ett diplom samt

 5 000 kr. Ragnar Magnusson är värmlandslitteraturens arbetarförfattare framför andra. Han har skrivit sju böcker och ett femtiotal noveller – alla med arbetslivet som tema. Dessutom erhöll Liselotte Sivertsen Carlson och Sture Wikman  hedersomnämnanden för novellerna En ovanligt dum idé samt Kerstin i Takene och var också de på plats för att hämta sina belöningar.

    Av dessa noveller och tolv till, som passerat juryns falkögon, hade Anita Andersson sammanställt en liten behändig bok med titeln Novellskåpet, som utöver själva novellerna också innehåller kortfattade presentationer av författarna. Kvaliteten på bidragen var genomgående av god klass så flera hade förvisso förtjänat publicering men projektet måste ju hållas inom rimliga ekonomiska ramar! I vilket fall så gav det mersmak, så kanske vi återkommer om en novelltävling inom en inte alltför avlägsen framtid. Säkert är att Värmland är fullt av folk, som det lyster att ge fantasin spelrum inom novellens begränsade ramar. Boken finns förstås att inhandla från föreningen – till ett pris av 100 kr + ev. portokostnader.

    Föreningen var närvarande på mässan också med ett stånd för försäljning av gammal och ny Värmlandslitteratur. Vi sålde bra men framför allt lyckades vi värva många nya medlemmar – inte mindre än 75 personer! För att råda bot på fenomenet med det minskande antalet medlemmar hade nämligen styrelsen beslutat att erbjuda mässdeltagarna medlemskap i föreningen under nästa år för endast 20 kr, inklusive nr 3 och 4 för i år av Wermlandiana! Detta sällsynt generösa erbjudande, riktat till nya medlemmar, var alltså alltför frestande för hela 75 mässbesökare. Medlemsavgiften uppgår – som bekant – annars till 150 kr, vilket inte kan anses dyrt. Problemet är väl att kulturintresserade människor ofta är med i många föreningar och sammantaget utgör medlemsavgifterna ett beaktansvärt belopp. Föreningens förhoppning är förstås att de nya ”tjugokronorsmedlemmarna” blir kvar även efter 2008 till normal taxa!

    Många nya böcker presenterades under mässan, mest uppmärksammad blev väl Stefan Hammenbäcks biografi över Stefan Johansson, Bara tiden och livet förslog (Värmlands Museum), med texter också av Barbro Järliden och konstnären själv. Uppmärksammad blev även del 6 av Karlstads stifts herdaminne och både den och Pelle Räfs Orglar och organister i Karlstads stift t.o.m. 1869 fanns att köpa under mässan. Lagom till densamma hade den klassiska värmländska jultidningen Värmländsk julglädje återuppstått – på CD – och såldes så bra att lagret tog slut! Om Dagar vid Fryken, Sven Rosendahl-sällskapets utgivning av författarens kåserier i Stockholms-Tidningen 1943–45 från hans tid i Lysvik, talade sällskapets ordförande Staffan Söderblom. Gunnar Lundkvist berättade om sin originella bilderbok, Karlstad på den tiden, som innehåller av honom, med datateknikens hjälp färglagda foton och andra bilder av Karlstad från branden och framöver. Tidskriften Värmländsk Kulturs julnummer var 2007 en produktion av Värmländska akademin och det presenterades av Britt-Marie Insulander och Björn Sandborgh, vilken bl.a. skrivit om ”ljudsnillet” Gunnar Dahl i sitt bidrag till tidskriften. Framträdde under mässan gjorde också Inger Sandberg och scenpoeten Anders Brokvist, Ismael Ataria kallad, som turnerar landet runt med sin teatrala poesi, ”en rockkonsert utan musik”, som det står i mässprogrammet. Detta är naturligtvis bara ett axplock ur det omfattande bokmässeprogrammet. Tilläggas bör att NWT:s kulturpris delades ut på mässans andra dag av priskommitténs ordförande Lennart Edberg och det gick till konstnären Karin Broos för hennes ”starkt utvecklade konstnärskap som är präglat av originalitet och kraft, och som i bild bland annat speglat kvinnans liv i alla åldrar.” Mässan avslutades traditionsenligt med att Bengt Berg läste dikter av Gunnar Ehne.

Den Värmländska Bokmässan fortsätter att vara en unik träffpunkt för förlag, författare och vanligt folk – det är helt enkelt en oförliknelig bokfest för alla värmlänningar. 2007 års mässa besöktes av 2 500 personer, vilket nog är lite mindre än tidigare år.  

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset
651 84 KARLSTAD

Telefon: 054-21 38 47

E-post:
varmlandslitteratur@telia.com