Claes Åkerblom

 

Claes Åkerblom Värmlands Bokfestival 2019. Foto: Lena Sewall.

Personligt: Claes Åkerblom är född och uppvuxen i Säffle. Gymnasieåren avverkade han i Åmål och högskolestudierna genomfördes i Karlstad. De ägnades kemi och ekonomi, men till denna kombination fogade han bl.a. journalistik, grafisk form, svenska språket, konst- och bildvetenskap samt värmländsk byggnadskultur. Yrkesverksamheten utövas som forskningsingenjör inom skogsindustrin men därutöver finner han tid för kulturhistorisk forskning och sakkunnigt skrivande. Kulturintresset har vidare fört honom in i styrelserna för Värmländsk kultur och Föreningen Värmlandslitteratur. 2021 invaldes han i Värmländska Akademien.

 

Författarskap: Facklitteratur med anknytning till värmländsk industri-, lokal-, och personhistoria. Hans dokumentation över kvarteret Gärdet i Säffle, det kvarter där hans släkt bott i nära 100 år, belönades med första pris i Värmlands lokalhistoriska förenings manustävling, och gav ”blodad tand” att ge sig i kast med Gärdets närmaste grannkvarter, i första boken Härden.

Claes Åkerblom medverkar även ofta i tidningar, tidskrifter och böcker. Som nummerredaktör har han svarat för flera utgåvor av tidskriften Värmländsk kultur med teman som exempelvis värmländsk herrgårdskultur, värmländskt fotografi, kända och okända värmlänningar och värmländska möbler. I byrålådan finns manus till ytterligare publikationer om banvaktsyrket och banvaktsstugor samt Säffles porträttfotografer.

 

Utgivna böcker:
Härdens historia – om ett kvarter i Säffle. 2000
Fotograf Ludvig Åberg – berättelsen om en fotoateljé i Säffle. 2006
Billeruds Golfklubb 50 år. 2011
Seffle Möbelfabrik – String Seffle. 70 år med möbler från Säffle. 2019
Berättelsen om Storjohann. 2021
 

Utmärkelser:
Region Värmlands litteraturstipendium 2020 för boken Seffle möbelfabrik – String-Seffle med motiveringen:.


Det är ett imponerande forskningsarbete som Claes Åkerblom lagt ner för att sammanställa Säffle möbelfabriks 70-åriga historia. Via intervjuer med tidigare anställda, arkivmaterial och fantastiska bilder har han skapat en minnesvärd bok om en glansperiod i svensk möbelindustri.
 

 

Författarporträtt sammanställt 2022 av Lena Sewall

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

 

En linje