Sven-Erik Dahlström
 

 

 

Sven-Erik Dahström, Foto Claes Österman.


Personligt:
 Sven-Erik Dahlström var född 1947 i Säffle där han avled i den 2 januari 2023. Han hade en unik journalistisk yrkesbana bakom sig och var verksam som skribent i närmare 60 år, skriver kollegan Claes Österman i Säffle-Tidningen 2023-01-12. Sitt första fotbollsreferat fick Sven-Erik Dahlström infört i Säffle-Tidningen 1964 och den senaste artikeln publicerades så sent som första veckan i januari 2023.

Han kom redan i unga år in på tidningsbanan och var i mer än tio år korrespondent och frilansare på både Värmlands Folkblad och Säffle-Tidningen, fortsätter Claes Österman. Men det var egentligen lärare han skulle bli. Efter studentexamen i Åmål 1968 avlade han 1973 en fil.mag.-examen i litteraturvetenskap, engelska och nordiska språk. Lärarkarriären blev dock kortvarig och 1975 fick han fast anställning som journalist på Säffle-Tidningen.

Efter några år som sportchef blev Sven-Erik reporter på allmänna redaktionen med ansvar för bevakningen av bland annat kommunen och näringslivet. Men som journalist på en lokaltidning lärde han sig att behärska och hantera alla områden och respekterades för sitt yrkeskunnande. Han var vederhäftig och korrekt, lät alla komma till tals och var en mycket duktig skribent, för att inte säga stilist.

1999 blev han chefredaktör för Säffle-Tidningen och fortsatte på den posten fram till dess han gick i pension på nyårsaftonen 2011.

Men Sven-Erik förblev aktiv och fortsatte skriva och göra reportage för den tidning som han vid det laget hade blivit en levande del av. Kort tid efter pensioneringen presenterade han sin idé om en artikelserie om Säffles lokalhistoria.

Det blev över 200 delar i en serie där den senaste artikeln publicerades så sent som hösten 2022. Artikelserien blev oerhört omtyckt av läsarna och resulterade även i boken Minnesstenen som ljuger där det fanns tankar på en uppföljare. Man kan utan tvekan fastslå att artikelserien var en kulturgärning och ett betydande arbete för att bevara Säffles lokalhistoria.

Sven-Erik Dahlström skrev flera böcker som fick stor uppmärksamhet och rönte stor uppskattning. Det var böcker som Byidyll i förvandlingVårt Säffle som han gjorde tillsammans med kollegan Åke Jansson och konstnären Leiif Holgersson, Säffleoperan – ett teateräventyrSäffle Kanal – Vikingaleden och Ny stad i rött tegel som han gjorde tillsammans med Andreas Hansen. Han skrev också en jubileumsbok åt SK Sifhälla och arbetade, tillsammans med Anders Falk, in i det sista med en bok om Somas, en bok som precis hann bli färdig för tryck innan Sven-Erik avled.

 För sina gärningar fick Sven-Erik redan 1994 Kulturpriset av Säffle kommun. Han fick 2014 också Säffle kommuns Guldess och tilldelades 2017 Värmlands Idrottshistoriska sällskaps stipendium.

Idrotten var nämligen en viktig del i hans liv. Sven-Erik hade ett brinnande intresse för alla former av idrott men varmast om hjärtat låg SK Sifhällas fotbollslag vars matcher han aldrig missade. Bandyn i Slottsbron var viktig för honom och det som senare drev honom var ishockeyn i Säffle. Tillsammans med framlidne Sigge Andersson startade han Säffle ishallskommittén och såg till att Säffle 1988 kunde få sin efterlängtade ishall. Under åren hade han uppdrag i både SK Sifhälla och Säffle HC och fick ta emot diplom och plakett från både Svenska Ishockeyförbundet och Värmlands Ishockeyförbund.

Sven-Erik var också politiskt engagerad. Han blev 1974 invald i Moderata samlingspartiets styrelse i Säffle och några år senare också i förbundsstyrelsen. Han hade flera kommunala uppdrag och var bland annat ledamot både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, satt med i kulturnämnden och var dessutom ordförande i fritidsnämnden. Han var också engagerad i andra sammanhang och satt bland annat med i lokalstyrelsen för Svenska Handelsbanken i Säffle.

Sven-Eriks intresse för hemorten handlade inte bara om stadens och bygdens historia utan också om stadens utveckling, därav det politiska engagemanget. Kanske är det ändå som den färgstarke historiske ciceronen och berättaren som många uppskattade honom bäst. Det handlade inte enbart om hans artiklar och böcker utan i lika hög grad om hans berättarkvällar, stadsvandringar och föreläsningar, avslutar Claes Österman.

 

Litteraturgenre: Lokalhistoria.

 

Författarskap:

"Kännetecknande för Sven-Erik Dahlströms sätt att arbeta är, förutom entusiasmen, den vederhäftighet, som kommer av noggrannhet med detaljer och en professionellt källkritisk hållning. Sven-Erik Dahlström är en god stilist. Han skriver med stor språklig behärskning och med stor klarhet, samtidigt som man kan ana den lilla ironiska blinkning han sänder till den uppmärksamme läsaren." (Ur motiveringen till Säffle kommuns kulturpris 1994)

 

Sven-Erik Dahström. Foto Claes Österman.

Utgivna böcker:

Sifhälla genom 75 år. SK Sifhälla 1983)

Säffle kanal - Vikingaleden. Säffle kommun 1987

Byidyll i förvandling. Om Seffle köping vid sekelskiftet. Egen utgivning 1988

Säffleoperan - ett teateräventyr med proffs och amatörer. Säffleoperan 1994

Vårt Säffle - och bygden omkring (tillsammans med Åke Jansson och konstnären Leiif Holgersson, Säffle-Tidningen 1994

Kulturhus längs Säffle kanal. (Tillsammans med Anders Hjertén & Tore Andersson). Säffle turistbyrå 2010

Ny stad i rött tegel. 1950-talet formade Säffle. (Tillsammans med  Andreas Hansen). Säffle kommuns kulturnämnd, 2014

Minnesstenen som ljuger och andra berättelser om Säffle. 2021

Somas. Ett familjeföretag på världskartan. 2023.
 

Medverkan i antologier:

Om Fröding. Gustaf Fröding-sällskapets årsskrift 1976. Gustaf Fröding-sällskapet 1976

Bandy. 1980

Allsvenskan genom tiderna. Strömberg/Brunnhage 1988

Svenska kanaler. ICA bokförlag 1989

Svenska proffs. Strömberg/Brunnhage 1989


 

Medverkan i årsböcker:

Värmländsk fotboll. Förlaget Värmländsk fotboll 1974-1989

Årets Fotboll. Strömberg/Brunnhage

Värmland förr och nu. 2007

 

Utmärkelser:

1994 Säffle kommuns kulturpris.

2014 Säffle kommuns Guldess

2017 Värmlands Idrottshistoriska sällskaps stipendium.

2021 Hedersmedlem i Värmländska Tegnérsamfundet

 

Författarporträtt sammanställt av Lena Sewall 2023 Källa: Claes Östermans minnesord om Sven-Erik Dahlström i Säffle-Tidningen 23 01 12

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linjeSju linjer