Margareta Edsgård

 

 

Margareta Edsgård. Foto: Dan Nilsson

 

Personligt: Margareta Edsgård föddes 1953 på gården Edsberg i Segerstad och avled i maj 2022 i Karlstad. Hon utbildade sig till hushållslärare och engagerade sig under den senare delen av sitt yrkesliv i utvecklingen av det värmländska matföretagandet, bland annat på Hushållningssällskapet i Värmland och på Nifa, branschförening för värmländska mat- och dryckesföretag. Det var under tiden på Nifa som hon insåg betydelsen av skrädmjöl för den värmländska matidentiteten. Som de flesta värmlänningar vet är skrädmjöl, havre som är rostat och sedan malt till mjöl, unikt för Värmland. Det är framställandet av skrädmjölet som är det unika.

2017 var Margareta Edsgård med och bildade den ideella föreningen Värmländskt skrädmjöl som senare lämnade in en ansökan till EU om skyddad geografisk beteckning (SGB) för att kvalitetssäkra det värmländska skrädmjölet. Den 9 augusti 2021 godkände EU Värmländskt skrädmjöl och gav det den skyddade beteckningen SGB, som bara få svenska produkter har. Ett storverk!

Författarskap: När Margareta Edsgård sökte efter böcker om skrädmjöl för att fördjupa sig i ämnet upptäckte hon att det inte fanns några, Då skrev hon själv Skrädmjöl. Det värmländska mjölet som kom ut 2021 på Votums förlag. Boken vann kategorin ”speciallitteratur om råvaror” i kokbokstävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur samma år. Den fick också ett hedersomnämnande när Föreningen Värmlandslitteratur utsåg Värmlands vackraste bok 2021. Med motiveringen:

Vackra fotografiska bilder av människor, mat, rum och föremål, plus harmonisk fördelning av text och bilder över sidorna samt tydlig, konsekvent och läsvänlig text gör denna allsidiga berättelse om det värmländska skrädmjölet till en poetisk och samtidigt informativ upplevelse.

Utgivna böcker:

Skrädmjöl. Det värmländska mjölet. Votum 2021.

 

Utmärkelser:

Boken Skrädmjöl vinnare i kategorin ”speciallitteratur om råvaror” i kokbokstävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2021.

Boken Skrädmjöl fick hedersomnämnande när Föreningen Värmlandslitteratur 2022 utsåg Värmlands vackraste bok 2021

 

Författarpoträtt sammanställt 2022 av Lena Sewall

 

 

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset
651 84 KARLSTAD

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer