Åke Finnpers

 

Personligt: Åke Finnpers är född 1942 och gick bort 2008. Han var under sin yrkesverksamma tid lärare på Lundsberg i historia, religion och psykologi. Bedrev doktorandstudier i historia vid Högskolan i Karlstad. Var också researrangör med specialitet Östeuropa. Drev förlaget Brage.

Litteraturgenre: Prosa.

Utgivna böcker:  


Grupp Polstjärnan 1940. Brage 1994

Grupp Polstjärnan åter i Österled
. Brage 1995
Grupp Polstjärnan på Hangöfronten
. Brage 1996

 

Medlem av: Åke Finnpers var medlem av Sveriges Författarförbund.

 

Sju linjer

Hofsell var nu stel av skräck. Han hade överlevt två anfall men förstod att den ryske piloten törstade efter hans liv och inte skulle släppa sitt byte i första taget. Hur allvarligt skadad han var i handen kunde han inte se, men risken var stor att han snart skulle bli utmattad av blodförlust och inte orka springa någon annanstans och gömma sig bättre för det ryska jaktplanet.
   Kulorna, av vilka flera var explosiva, slog ned runt omkring och in i de mörka granarna. Snö och grenar dråsade ned över honom, men han träffades inte heller denna gång. Han följde jaktplanet med skräck och förhoppning om att det skulle försvinna. Till sin fasa såg han hur planet gjorde en tvär vänstersväng på mycket låg höjd över myren ett par hundra meter bort. Det gick så lågt att vingarna nästan doppade i snön. Sedan kom planet tjutande på ett par meters höjd över den vita snöytan, rakt emot honom.
   
   "Nu går det åt helvete!" tänkte Hofsell och borrade sig ned i snön under granen så djupt det gick. Kulorna slog in i granstammarna med otäcka dova explosionsljud. Flisorna flög åt alla håll och snön sprutade. Hofsell låg och skakade och väntade på att få känna en projektil borra sig genom kroppen. Tjutet från jaktplanets motor steg till ett crescendo och han skrek till av skräck.
  
   I nästa sekund var jaktplanet över och förbi. Hofsell låg kvar och bara skakade. Han märkte inte att det sovjetiska jaktplanet försvann österut. Piloten, löjtnant Kutznetsov, var nöjd efter sina fyra låganfall och räknade med att han hade lyckats ta livet av den finske mc-ordonnansen. Han såg nu fram emot en trevlig kvällssamvaro med flygkamraterna på 145:e jaktflygregementets bas i Kairala.

Ur Grupp Polstjärnan 1940

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer