.

     Maja Hjertzell'

Maja Hjertzell. Foto: Ola Kjelbye

Personligt: Maja Hjertzell, född 1971, är bibliotekarie och författare av främst barn- och ungdomslitteratur. Viktiga teman i ungdomsböckerna är kärlek, vänskap och mod. Hon studerade i Stockholm, Borås och Göteborg, utbildade sig till bibliotekarie och arbetar sedan länge som bibliotekarie på Solbergagymnasiet i Arvika.

I oktober 2024 nominerades hennes bok Brorsans kompis Robban med illustrationer av Joanna Hellgren (Lilla Piratförlaget) till Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsböcker med motiveringen:

Ibland uppstår perfekt balans mellan ord och bild, som när Maja Hjertzells tonsäkra text ges utsökt visuell klädsel av Joanna Hellgren. Med absolut gehör fångar de tillsammans det sköra som vänskap är, det alldeles särskilda bandet och omsorgen mellan syskon, och den fascination som den lille känner för de störres värld. Upphovspersonerna bluffar aldrig, denna hjärtevärmande berättelse tål att synas.
 

Författarskap: Maja Hjertzell debuterade som författare 2001 med barnboken Ett lingon i en hiss och har efter det skrivit ytterligare sju kritikerhyllade böcker för både barn och unga. Hon har bland annat vunnit första pris i ABF-tidskriften Fönstrets novelltävling och fått hederspris i Vår Bostads novelltävling.

Hennes böcker är översatta bland annat till danska, nederländska, polska och tyska.

Maja Hjertzells bok, Henrietta är min hemlighet, fick fina recensioner och hon blev bl.a. jämförd med Stig Claesson av Jan Hansson i SvD. "Hjertzells språk är sparsmakat och lakoniskt, i närheten av Slas. Hennes stil är medveten .... en förnämlig berättelse om kärlekens universalitet och allmängiltighet." ´

Maja Hjertzell skriver själv om sitt författarskap och sina författarbesök på Författarcentrums hemsida:

”Jag är författare och bibliotekarie. Mina böcker riktar sig till barn och unga från lågstadieåldern upp till gymnasiet.
För mig är böcker, både att skriva och läsa dem, ett sätt att tänka och försöka förstå mig på livet.

Vad jag gör under författarbesöken:

Utifrån mina böcker pratar jag för de yngre läsarna och mellanåldern om bland annat vänskap, ensamhet, mod och kommunikation. För unga handlar mina författarbesök till exempel om att göra val, om social kontroll, om komplicerade relationer och förstås om kärlek.
Vid mina klassbesök talar jag om skrivprocessen, om språk, om att vara en bra spion och om att hitta idéer. Ofta avslutar jag mina besök med en eller ett par korta skrivövningar. Om det finns önskemål håller jag i längre workshops i kreativt skrivande.
Jag har även deltagit vid uppläsningar och haft kurser i skrivande för vuxna (bl a på universitet och folkhögskola), det är uppdrag jag gärna åtar mig.

Böcker:

Brorsans kompis Robban. Ill. Av Joanna Hellgren. Lilla Piratförlaget 2024
Bli kvar, Gilla böcker 2019
Vad gör man inte, Gilla Böcker2015
I love you Viktoria Andersson, Rabén & Sjögren 2011
Du har ingenting sett, Rabén & Sjögren 2006
Henrietta är min hemlighet, Rabén & Sjögren 2005
Före och efter Bella, Rabén & Sjögren 2002
Ett lingon i en hiss, Rabén & Sjögren 2001

Översatt til: Danska, nederländska, polska oh tyska, l

Utmärkelser:

Hans Petersonstipendiet 2005

Arvika kommunpris 2012

Region Värmlands Litteraturstipendium 2016 ” för boken Vad gör man inte med motiveringen:
En ungdomsroman som verkligen griper och berör. Stilistiskt skickligt, trovärdigt, träffande och dessutom spännande till sista sidan.

Nominerad till Augustpriset i kategorin Barn-  och ungdomsböcker 2024

Författarporträtt sammansatt av Lena Sewall 2024

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer