|
||||
Marit Kapla
Personligt: Författaren och journalisten Marit Kapla är född 1970 och uppvuxen i Osebol. Sedan länge är hon bosatt i Göteborg. Marit Kapla har arbetat på Filmkrönikan i SVT och Nöjesguiden. 2007–2014 var hon konstnärlig ledare för Göteborgs Film Festival och var 2009 en av fem medlemmar i juryn för sektionen Un certain regard vid filmfestivalen i Cannes. Hon debuterade 2019 med Osebol som belönats med bland annat Augustpriset, Borås Tidnings debutantpris och Publicistklubbens pris Guldpennan.
Osebol är översatt till engelska, norska, nederländska
och spanska. Hennes andra bok Kärlek på svenska
som hon själv kallar "en lyrisk dokumentär" kom 2022 och
2023 kom Jakten på det autentiska som hon varit
redaktör för tillsammans med Staffan Julén. Författarskap: Kapla publicerade 2019 Osebol, en bok på drygt 800 sidor med intervjuer av 42 vuxna invånare som bor i Osebol i norra Värmland, där hon själv föddes och växte upp. Hon genomförde sina intervjuer över en kopp kaffe i varje kök och skrev sedan ner intervjupersonens egna ord. I boken presenteras varje person med namn och ålder och får framföra sin berättelse i form av ett destillat av intervjun. Boken har klassats som såväl poesi som ett exempel på en klassisk intervju. De intervjuade personerna är i åldrarna 18 till 92 år. Tidens gång med skogsarbete och flottning som försvunnit, fabriker, fritidsanläggningar och skolor som lagts ner speglas i berättelserna. Såväl inflyttare med bakgrund från andra länder, storstadsbor som sökt landsbygdens stillhet som invånare sedan flera generationer vittnar om relationers betydelse, glädje och vemod. Ungdomar ger uttryck för längtan efter att bo kvar som hindras av avstånden till skolorna och bristen på arbetstillfällen. Syftet med boken enligt författaren är inte politiskt utan snarare existentiellt att helt enkelt bevara ett dokument över en by och dess invånare. 2019 fick Marit Kapla Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium för boken Osebol med motiveringen: I en värmländsk by i avfolkningsbygd, tillika sin egen hembygd, har författaren med stor känslighet och i koncentrerad form fångat poesi och livets vardagligheter ur människornas egna berättelser. Som läsare förflyttas man in i Osebols egen värld och för en stund blir denna by världens mittpunkt. Samma år blev hon Region Värmlands litteraturstipendiat med motiveringen:
I boken Osebol framträder en koral av röster. De
berättar om livet förr och nu i en avfolkningsbygd i
norra Värmland. Allt känns äkta och okonstlat! Dessa
vittnesmål har i varsam redigering blivit prosalyrik av
ädlaste slag.
Marit Kapla.I Värmlandsmontern Bokmässan Göteb0rg 2019 Foto: Lena Sewall Utgivna böcker: Osebol. Teg Publishing 2019. Kärlek på svenska. Teg Publishing 2022. Luleå. Jakten på det autentiska (tillsammans med Staffan Julén). Teg publishing 2023.
Utmärkelser: 2019 – Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium för boken Osebol med 2019 – Region Värmlands litteraturstipendiat 2019 – Guldpennan av Publicistklubben 2019 – Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok för Osebol 2019 – Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2020 – Borås Tidnings debutantpris
Övrigt: 2024 satte
Marit Kapla Värmland på Litteraturbankens värmländska
litteraturkarta. Litteraturkartan.se är en digital plats
för den som vill resa i den äldre litteraturens
landskap. Som sjätte landskap i ordningen har nu
Värmland tagit plats på den webbaserade
Litteraturkartan, fullprickad av färgglada nålar, där
varje nål leder till en berättelse om ett litterärt
verk, en plats eller en författare. Och där man kan
klicka sig fram i Frödingland och följa både Göran
Tunström och Selma Lagerlöf i spåren.
Författarporträtt sammanställt av Lena Sewall 2024. Källor: Wikipedia och Teg Publishings hemsida |
Värmlandslitterära författarporträtt Värmlandslitterära författarsällskap
| |||