Anna Kölén

 

 

 

 

Anna Kölén. Foto: Stefan Tell.

Personligt: Anna Kölén är uppvuxen i Arvika och bor nu i Stockholm. Hon arbetar som dramaturg på Dramaten och översätter dramatik. Med  sin skönlitterära debut Ingen kommer att tro dig, en samtidsroman om en kvinna som tvingas möta det hon så länge försökt fly ifrån, tilldelades hon Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpris 10 000 kr med motiveringen:

Med ett otroligt driv framåt och med en underliggande pyrande spänning är det svårt att släppa taget om boken. Delar från hela livet vävs samman såsom familj, dating, vänskap, kärlek, humor och att leva i småstad kontra storstad. Känslan och övertygelsen att det krävs mod för att våga uttrycka sin sanna historia och att man först därefter kan fatta sina egna beslut lever kvar när sista ordet är läst.

Litteraturgenre: Skönlitteratur

Författarskap: Det var ilskan Anna Kölén kände efter metoo-debatten som födde romanskrivandet. I slutet av 2017 var hon en av de 18 kvinnor som i Matilda Gustavssons artikel i Dagens Nyheter anklagade Kulturprofilen för övergrepp. Hon vittnade även i den advokatutredning som Sara Danius och Svenska Akademien tillsatte där hon kunde berätta hur Kulturprofilen läckt namn på Nobelpristagare i förväg. Anna möttes av misstro från en del håll och såg samma sak hända andra.

Utgivna böcker: Ingen kommer att tro dig. Romanus & Selling 2021

Utmärkelser: Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpris 2022

Författarpoträtt sammanställt 2022 av Lena Sewall

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset
651 84 KARLSTAD

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer