Reidar Nordenberg
Personligt:
Reidar Nordenberg föddes i Arvika 1923 och kom redan i unga år att
utveckla sin skrivande ådra. Han började som journalist på Arvika
Tidning, var anställd på Nya Wermlands-Tidningen i Karlstad 1949-73 med
film och litteratur som specialitet, chefredaktör för Arvika Nyheter
1974-1984. Under 25 års tid 1961-1985 var han även ansvarig för
bokutgivningen på NWT:s Förlag i Karlstad och 1968-1991 ledamot
av Frödingsällskapets litteraturnämnd. Reidar Nordenberg avled 2009 vid
85 års ålder.
Författarskap:
Om Reidar Nordenbergs författarskap skrev Mats Dahlberg i februari
2009 i Nya Wermlands-Tidningen.
Litteraturgenre:
Prosa.
Utgivna böcker:
10
värmländska författare.
Red. NWT 1961
Lönnträdet. W&W 1965.
Du Joakim. W&W 1966
Resenärerna. W&W1967
Hjärtspecialisten. W&W 1971
Om Arvika. Red., 1986
Fågelmannens välde. 1992
Stjärnbaneret. 1994
På startlinjen. 1996
Längs min väg. 1999
Adressaten okänd. 2001.
Antologier:
Gränsland.
Värmländsk lyrik och prosa Värmländska diktarporträtt.
Red: Reidar Nordenberg ( Knut Warmland NWT 1963
Utmärkelser:
Karlstad stads kulturpris till Gustaf Frödings minne,
Arvika kommuns kulturpris 1997.
Medlem av:
Sveriges Författarförbund.
I Knut Olssons
speceriaffär i en trång liten källare vid Kyrkbron hade Oddvar och jag
redan tidigare på dagen fått en försmak av vad som komma skulle. Där
fick vi nämligen provsmaka de olika smörslagorna.
- Det ska
inte vara för salt, förmanade oss mor när hon gjorde upp listan över
inköp. Tänk på det!
Och Oddvar och jag smakade och smakade. Smörslagorna var formade
likt stora pumpor och vi fick små tunna skivor att smaka på. Vi tog inte
bara en utan minst två gånger av varje.
Så nickade vi slutligen samfällt och sa med övertygelse:
- Dä smöre va gott! Dä tar vi!
Skyndade sedan till charkuteriaffären i en källare på Kyrkogatan,
alldeles nedanför Agnetebergs gård, och köpte rökt korv, specialskuren i
skärmaskinen.
Mor bredde våra smörgåsar och lade en korvskiva på till var och
en.
Som vanligt åt jag först upp brödet runt omkring korven, njöt av
den härliga lukten, och var slutligen den ende som hade hela korvskivan
kvar med ett litet stycke rundtuggat bröd under.
Ofta kunde jag fantisera om att äta upp bara brödet och därefter
gömma korvskivan i skafferiet så jag kunde njuta av den också nästa dag,
första dagen bara som en luktsensation. Men begäret att äta upp allt på
en gång blev mig alltid övermäktigt.
Mina syskon såg avundsjukt på mig när jag ljudligt smackande
slutligen åt upp det runda
Ur På startlinjen
|