Gunvor Nyman

 

Gunvor Nyman. Foto: Lena Sewall

 

Personligt: Gunvor Nyman är född 1945 och växte upp i Aspa bruk i Närke. Till Karlstad och Värmlands Folkblad kom hon 1985. Först som reporter, sedan som ledarskribent och från 2001 och fram till pensionen som reporter igen. Sin journalistiska skolning hade hon fått i norra Sverige på bland annat Västerbottens Folkblad och Länstidningen i Östersund. I Jämtland hade hon också en sejour som informationschef på landstinget.
Första aspirantjobbet som journalist fick hon utan att kunna maskinskrivning
. ”Det löste jag med en Hermodskurs. Jag är glad att jag vågat mig på olika utmaningar men så är jag också en obotlig optimist”, berättar hon 20 05 15 i artikeln Seniora journalister gräver vidare i Värmlands Folkblad.
Som pensionär skriver hon
 fortfarande på bland annat VF:s kultursida, i tidskriften Värmländsk kultur och på Karlstads kommuns hemsida under rubriken Karlstads historia. Tre böcker har det också hunnit bli.

Författarskap: På uppdrag av Länsstyrelsen i Värmlands län fick Gunvor uppdraget att sammanfatta förra landshövdingen Eva Erikssons tid i Värmland med boken Några axplock från min tid i Värmland. Och när Karlstads kommun sökte någon som ville skriva om danspalatset Sandgrund nappade Gunvor direkt. Det resulterade i boken Det var på Sandgrund vi mötte varandra, som Gunvor skrev och där Anita Stjernlöf-Lund svarade för layouten.

Hon har även beskrivit en annan del av Karlstads tidigare nöjesliv nämligen nyårsrevyerna. I boken Fart och fläkt och lagom fräckt porträtterar hon Karlstads revykung Alvar Anil, som för övrigt under många år arbetade som polisreporter i Värmlands Folkblad vid sidan av revyarbetet.


Utgivna böcker:

Fart och fläkt och lagom fräckt. Nyårsrevyer i Karlstad. Medförfattare Staffan Lindström. Votum 2019.

Det var på Sandgrund vi mötte varandra. Restaurang Sandgrund. Red: Anita Stjernlöf-Lund, Anita. Bild, text & form, 2013

Några axplock från min tid i Värmland 2004-2012. Intervjuare, skribent och redaktör: Gunvor Nyman. Intervjuobjekt: Eva Eriksson. Länsstyrelsen i Värmlands län 2012

 

Utmärkelser:

Det var på Sandgrund vi mötte varandra utsågs till  2013 års vackraste bok i Värmland av föreningen Värmlandslitteratur

 

Författarporträtt sammanställt av Lena Sewall 2022.

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer