Brita Oledal
Personligt: Brita Oledal var prästdotter
och föddes 1906 i Hovby, Västergötland.
I unga år gick hon i Lanthushållsseminariet i Rimfors
och arbetade sedan som skolkökslärarinna vid Göteborgs yrkesskolor ett
tiotal år. I samband med sitt giftermål 1940 kom hon till makens
fädernesgård i Talken i Brunskog och skulle enligt sina egna ord säkert
inte blivit författare utan ”en driftig bondkärring” om hon inte
drabbats av den synskada, som senare ledde till total blindhet.
Det var sedan allt blivit mörkt för hennes ögon som hon började ägna
sig åt författarskapet. Med hjälp av blindskriftmaskin och bandspelare
skrev hon en rad böcker, som samtliga fick mycket god kritik.
Hon debuterade 1960 med romanen Bakom slutna
ögonlock, en boktitel som ska tolkas bokstavligt. Boken sprang fram
ur de erfarenheter hon gjorde i samband med ett flertal sjukhusvistelser
och ögonoperationer. I romanen skildrar hon den panikartade upplevelsen
när hennes syn var på väg att försvinna. När hon två år senare skrev
sin andra roman I mörko land var synen helt försvunnen. I båda
böckerna går hon sin livssituation nära inpå. Hon beskriver stramt och
klarsynt den svåra utsattheten men också vägen ut ur isoleringen och
skräcken mot en tillvaro på helt nya villkor.
Fem år senare kommer romanen Lyckans ögonglas.
Även där låter hon sina diktade gestalter leva i den blindes mörker. Hon
undersöker hur de handlar och hur de står ut med sin tillvaro. Samtidigt
lär de henne själv den svåra konsten att leva vidare.
I hennes andra roman säger huvudgestalten: Det är inte
det vi har mistat utan det vi har kvar som är av största vikt för oss.
1964 debuterade Brita Oledal som pjäsförfattare i
Sveriges Radio med Lyckans ögonglans och medverkade senare vid
flera tillfällen i radion samtidigt som hon under senare år allt mera
anlitades som föredragshållare.
Under signaturen Åsa skrev hon dessutom regelbundet och mycket
trevligt om mat i tidningen Värmlandsbygden. Hon medverkade också med
kåserier och noveller i Arvika Nyheter, Dagens Nyheter, Värmlands-Bygden
och Svensk Damtidning.
Utgivna böcker:
Bakom slutna ögonlock. En berättelse inifrån mörkret.
LT
1960.
I mörko land . LT 1962.
Lyckans ögonglas.
LT 1967.
Livsstycket.
LT 1969
Då log Sara. LT 1971.
Skottår. LT 1973. Storstilsutg. 1992.
Kurragömma med Alfred.
För barn och ungdom. . NWT 1974.
De där fem åren. LT 1975.
Symaskinsresan LT 1977.
Nu blommar Nellikdalen. NWTs förlag 1978.
Trädet på slätten. LT 1979.
Medverkan i antologier:
Västergötland i litteraturen
Utmärkelser:
Lidköpings kommuns kulturstipendium 1977
Arvika stads stipendium 1978
Ingmarsspelsstipendiat 1978
Brita Oledals amerikanska rabarberpaj
"Någon kom in just som vi avslutade vår middagsmåltid", skriver Brita
Oledal. "Där fanns en liten bit paj kvar och för gammal vänskaps skull
förbarmade besökaren sej över den biten". "En riktig pajform är ibland
svår att få tag i", kommenterar hon. "Den skall helst vara låg med lite
utåtriktade kanter , men finns inte det så finns nog en liknande med
raka kanter, ca 23 cm".
Pajdeg:
150 g margarin
220 g vetemjöl (knappt 4 dl)
1 dl kallt vatten
Fyllning:
Rabarber, krusbär eller klarbär - sura frukter alltså.
Så här gör man:
Smula det kalla smöret i mjölet och lägg det i
en skål. Rör hastigt ner vattnet och arbeta lätt samman degen samt låt
den svalna. Klappa om den med kavel ett par gånger och låt åter ligga
kallt. Kavla sedan ut och klä en pajform samt kläm väl till om kanterna
så att degen ligger lite ut på kanten och inte glider ner då den kommer
in i ugnen. Den deg som blir över , formas till en rund liten kaka,
färdig att kavla vidare när fyllningen är klar. Lägg kallt under tiden.
Fyll den klädda formen nästan på råge och strö över 1 dl
socker. Vispa samman 1 ägg med 1 dl socker, 3 msk vetemjöl, 1 knapp dl
mjölk och slå blandningen över.
Antingen tar man 2 små ägg och spar häften till pensling
eller också får man stjäla undan lite av vitan för att använda till
pensling av kanten. Kavla ut resten av degen så stor, att den täcker
ordentligt över och kläm väl till runtom. Stick sedan med en vass kniv
på ett par ställen genom locket för att det ska bli luftrum. Har man
gott om ägg så pensla över hela kakan, men det är icke nödvändigt.
Degresten kan rullas och läggas som garnering runt kanten, varvid man
skårar i mönster.
Sätt in i 200 graders ugnsvärme på botten men med galler
under. Låt stå minst 50 minuter och bruka sen synen om ni har någon.
Servera ljummen med glass.
h |