Brita Oledal

 

 

 

Personligt: Brita Oledal var prästdotter och föddes 1906 i Hovby, Västergötland.  

   I unga år gick hon i Lanthushållsseminariet i Rimfors och arbetade sedan som skolkökslärarinna vid Göteborgs yrkesskolor ett tiotal år. I samband med sitt giftermål 1940 kom hon till makens fädernesgård i Talken i Brunskog och skulle enligt sina egna ord säkert inte blivit författare utan ”en driftig bondkärring” om hon inte drabbats av den synskada, som senare ledde till total blindhet.

   Det var sedan allt blivit mörkt för hennes ögon som hon började ägna sig åt författarskapet. Med hjälp av blindskriftmaskin och bandspelare skrev hon en rad böcker, som samtliga fick mycket god kritik.

   Hon debuterade 1960 med romanen Bakom slutna ögonlock, en boktitel som ska tolkas bokstavligt. Boken sprang fram ur de erfarenheter hon gjorde i samband med ett flertal sjukhusvistelser och ögonoperationer. I romanen skildrar hon den panikartade upplevelsen när hennes syn var på väg att försvinna.  När hon två år senare skrev sin andra roman  I mörko land var synen helt försvunnen. I båda böckerna går hon sin livssituation nära inpå. Hon beskriver stramt och klarsynt den svåra utsattheten men också vägen ut ur isoleringen och skräcken mot en tillvaro på helt nya villkor.

   Fem år senare kommer romanen Lyckans ögonglas. Även där låter hon sina diktade gestalter leva i den blindes mörker. Hon undersöker hur de handlar och hur de står ut med sin tillvaro. Samtidigt lär de henne själv den svåra konsten att leva vidare.

   I hennes andra roman säger huvudgestalten: Det är inte det vi har mistat utan det vi har kvar som är av största vikt för oss.

   1964 debuterade Brita Oledal som pjäsförfattare i Sveriges Radio med Lyckans ögonglans och medverkade senare vid flera tillfällen i radion samtidigt som hon under senare år allt mera anlitades som föredragshållare.

   Under signaturen Åsa skrev hon dessutom regelbundet och mycket trevligt om mat i tidningen Värmlandsbygden. Hon medverkade också med kåserier och noveller i Arvika Nyheter, Dagens Nyheter, Värmlands-Bygden och Svensk Damtidning.

 

Utgivna böcker:

Bakom slutna ögonlock. En berättelse inifrån mörkret.  LT 1960.

I mörko land . LT 1962.

Lyckans ögonglas. LT 1967.

Livsstycket. LT 1969

Då log Sara. LT 1971.

Skottår. LT 1973. Storstilsutg. 1992.

Kurragömma med Alfred. För barn och ungdom. . NWT 1974.

De där fem åren. LT 1975.

Symaskinsresan LT 1977.

Nu blommar Nellikdalen. NWTs förlag 1978.

Trädet på slätten. LT 1979.

 

Medverkan i antologier:

Västergötland i litteraturen

 

Utmärkelser:

 Lidköpings kommuns kulturstipendium 1977

Arvika stads stipendium 1978

Ingmarsspelsstipendiat 1978

 

Sju linjer

Brita Oledals amerikanska rabarberpaj

 

"Någon kom in just som vi avslutade vår middagsmåltid", skriver Brita Oledal. "Där fanns en liten bit paj kvar och för gammal vänskaps skull förbarmade besökaren sej över den biten". "En riktig pajform är ibland svår att få tag i", kommenterar hon. "Den skall helst vara låg med lite utåtriktade kanter , men finns inte det så finns nog en liknande med raka kanter, ca 23 cm".

 

Pajdeg:

150 g margarin

220 g vetemjöl (knappt 4 dl)

1 dl kallt vatten

 

Fyllning:

Rabarber, krusbär eller klarbär - sura frukter alltså.

 

Så här gör man: Smula det kalla smöret i mjölet och lägg det i en skål. Rör hastigt ner vattnet och arbeta lätt samman degen samt låt den svalna. Klappa om den med kavel ett par gånger och låt åter ligga kallt. Kavla sedan ut och klä en pajform samt kläm väl till om kanterna så att degen ligger lite ut på kanten och inte glider ner då den kommer in i ugnen. Den deg som blir över , formas till en rund liten kaka, färdig att kavla vidare när fyllningen är klar. Lägg kallt under tiden.

   Fyll den klädda formen nästan på råge och strö över 1 dl socker. Vispa samman 1 ägg med 1 dl socker, 3 msk vetemjöl, 1 knapp dl mjölk och slå blandningen över.

   Antingen tar man 2 små ägg och spar häften till pensling eller också får man stjäla undan lite av vitan för att använda till pensling av kanten. Kavla ut resten av degen så stor, att den täcker ordentligt över och kläm väl till runtom. Stick sedan med en vass kniv på ett par ställen genom locket för att det ska bli luftrum. Har man gott om ägg så pensla över hela kakan, men det är icke nödvändigt. Degresten kan rullas och läggas som garnering runt kanten, varvid man skårar i mönster.

   Sätt in i 200 graders ugnsvärme på botten men med galler under. Låt stå minst 50 minuter och bruka sen synen om ni har någon.

Servera ljummen med glass.

 

 Sju linjerh

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer