Sju linjer

 

Inga-Britta Sundqvist

 

Inga-Britta Sundquist. Foto: Lena Sewall.

 

Personligt: Inga-Britta Sundqvist är född 1952 i Wilhelmina men uppväxt i Stockholm. Började intressera sig för kost, hälsa och livsfilosofi redan som tonåring. Ledde studiecirklar i vegetarisk matlagning och skrev så småningom den studiebok Vegetariska kokboken som hon själv önskade sig. Den blev en bestseller och har vid det här laget kommit ut i cirka 150 000 exemplar. 

Bor sedan 1991 i vackra Humletorp i ett vedeldat charmigt hus som helt och hållet är byggt av naturmaterial. Det finns inte ens kylskåp i huset utan bara ett gammaldags skafferi. Miljön omkring henne är av avgörande betydelse för hennes facklitterära författarskap, som hittills helt ägnats åt hälsa och kost ur ett helhetsperspektiv. Hon illustrerar även sina böcker själv. Hennes tre böcker har översatts till flera språk och finns även utgivna som talböcker.

 

Litteraturgenre: Facklitteratur

Utgivna böcker:

Vegetariska kokboken. 1982

Hälsobröd för alla tillfällen. 1986

Matglädje & hälsa. Vegetariska recept. Granskning av teoridelen: Lilian Bjelton ; teckningar: författaren ; foto: Bo Appeltofft. Ica-förlaget 1992.

Mat som föryngrar. Ät färgstarkt lev längre! Ica-förlaget 2005.

Vegetariska kokboken. Grundkokbok med över 500 vegetariska recept. Raw food, vegankost, lakto- eller lakto-ovo-vegetarisk kost. Granskning av avsnittet om näringslära: Ulla Rosander. foto: Kent Jardhammar ; illustrationer: Gunnel Ginsburg. 5., utök. och helt rev. utg. ICA-förlaget 2012. 

 

Översatt till: Danska, finska, norska och tyska.

 

Kontakt:
E post:
info@vegkokboken.com

 

Övrigt: Arbetar som konsulent och föredragshållare. Har egen kursverksamhet om kost, livsföring och personlig utveckling ur ett helhetsperspektiv samt kurser i olika massagetekniker.

 

Sju linjer

 

Orientalisk risrätt

 

"Här är en perfekt bjudrätt", skriver Inga-Britta Sundqvist i Matglädje och hälsa. "Den är god, vacker och enkel att laga till. Vill man lägga till något alldeles extra är senapsmarinerad purjolök gott till."

 

Det här behöver man till 4-6 port.

3 dl ris

6 dl vatten

1 tsk plantaforce

2 kryddmått curry

1 gul lök

1 röd paprika

1 bit gurka

4 skivor ananas i egen juice

4 bananer

4 dl fint strimlad vitkål

1 msk oliv- eller rapsolja

2 pressade vitlöksklyftor

1/2 tsk curry

1 tsk gurkmeja

1-2 krm mald kummin

1-2 krm mald koriander

1-2 tsk sambal oelek eller 1-1 1/2 msk mild salsa 1-2 t-1 msk sojasås

2-3 tsk citronsaft

125 g gröna ärter

1/2-1 dl svarta oliver

1/2-1 dl jordnötter eller sojarostade pumpakärnor

eller solrosfrön

 

Så här gör man:

 

Koka riset i vattnet tillsammans med buljongkoncentrat och curry. Skala och hacka löken. Ansa och skiva svampen grovt. Ansa och strimla paprikan. Skiva gurkan och halvera därefter skivorna. Halvera ananasskivorna. Halvera bananerna först på längden och sedan mitt itu. Fräs lök, svamp och vitkål mjuka i oljan. Tillsätt paprika, gurka, vitlök och curry i slutet av stektiden. Smaka av med gurkmeja, kummin, koriander, sambal oelek, sojasås och citronsaft. Rör i ärter, oliver, jordnötter och ris och låt allt bli genomvarmt. Stek bananerna på båda sidor i olja och strö över curry. Rör försiktigt ner banan- och ananasbitarna.

 

Senapsmarinerad purjolök

Till 4 port.
3-4 smala purjolökar

finhackad persilja

 

Marinad:
1 msk vinäger

3 msk olja

1 tsk dijonsenap

1 pressad vitlöksklyfta

ev. 1 msk hackad kapris

örtsalt och peppar

 

Så här gör man: Ansa och skär purjolöken. Skär det vita på purjolöken i ca 10 cm stora bitar och koka dem mjuka. Gör i ordning marinaden och häll den över de avrunna purjolökarna. Smaka av med örtsalt och peppar. Låt stå och dra minst ett par timmar före serveringen. Strö över persilja. Gör gärna stor sats för purjolöken håller sig 4-5 dagar i kylen. Byt gärna ut purjolöken mot scharlottenlök eller gröna bönor, t ex haricots verts.

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer