Inga-Britta
Sundqvist
Inga-Britta Sundquist. Foto: Lena Sewall.
Personligt:
Inga-Britta Sundqvist är född 1952 i Wilhelmina men uppväxt i Stockholm.
Började intressera sig för kost, hälsa och livsfilosofi redan som
tonåring. Ledde studiecirklar i vegetarisk matlagning och skrev så
småningom den studiebok Vegetariska kokboken som hon själv
önskade sig. Den blev en bestseller och har vid det här laget kommit ut
i cirka 150 000 exemplar.
Bor sedan
1991 i vackra Humletorp i ett vedeldat charmigt hus som helt och hållet
är byggt av naturmaterial. Det finns inte ens kylskåp i huset utan bara
ett gammaldags skafferi. Miljön omkring henne är av avgörande betydelse
för hennes facklitterära författarskap, som hittills helt ägnats åt
hälsa och kost ur ett helhetsperspektiv. Hon illustrerar även sina
böcker själv. Hennes böcker har översatts till flera språk och finns
även utgivna som talböcker.
Litteraturgenre:
Facklitteratur
Utgivna böcker:
Vegetariska
kokboken. 1982
Hälsobröd
för alla tillfällen. 1986
Matglädje & hälsa. Vegetariska recept. Granskning av
teoridelen: Lilian Bjelton ; teckningar: författaren ; foto: Bo
Appeltofft. Ica-förlaget 1992.
Mat som föryngrar. Ät färgstarkt lev längre! Ica-förlaget
2005.
Vegetariska kokboken. Grundkokbok med över 500 vegetariska
recept. Raw food, vegankost, lakto- eller lakto-ovo-vegetarisk kost.
Granskning av avsnittet om näringslära: Ulla Rosander. foto: Kent
Jardhammar ; illustrationer: Gunnel Ginsburg. 5., utök. och helt rev.
utg. ICA-förlaget 2012.
Översatt
till:
Danska, finska,
norska och tyska.
Kontakt:
E post:
info@vegkokboken.com
Övrigt:
Arbetar som konsulent och föredragshållare. Har egen kursverksamhet om
kost, livsföring och personlig utveckling ur ett helhetsperspektiv samt
kurser i olika massagetekniker.
Orientalisk
risrätt
"Här är en
perfekt bjudrätt", skriver Inga-Britta Sundqvist i Matglädje och
hälsa. "Den är god, vacker och enkel att laga till. Vill man lägga
till något alldeles extra är senapsmarinerad purjolök gott till."
Det här
behöver man till 4-6 port.
3 dl ris
6 dl vatten
1 tsk
plantaforce
2 kryddmått
curry
1 gul lök
1 röd
paprika
1 bit gurka
4 skivor
ananas i egen juice
4 bananer
4 dl fint
strimlad vitkål
1 msk oliv-
eller rapsolja
2 pressade
vitlöksklyftor
1/2 tsk
curry
1 tsk
gurkmeja
1-2 krm mald
kummin
1-2 krm mald
koriander
1-2 tsk
sambal oelek eller 1-1 1/2 msk mild salsa 1-2 t-1 msk sojasås
2-3 tsk
citronsaft
125 g gröna
ärter
1/2-1 dl
svarta oliver
1/2-1 dl
jordnötter eller sojarostade pumpakärnor
eller
solrosfrön
Så här gör
man: Koka riset i
vattnet tillsammans med buljongkoncentrat och curry. Skala och hacka
löken. Ansa och skiva svampen grovt. Ansa och strimla paprikan. Skiva
gurkan och halvera därefter skivorna. Halvera ananasskivorna. Halvera
bananerna först på längden och sedan mitt itu. Fräs lök, svamp och
vitkål mjuka i oljan. Tillsätt paprika, gurka, vitlök och curry i slutet
av stektiden. Smaka av med gurkmeja, kummin, koriander, sambal oelek,
sojasås och citronsaft. Rör i ärter, oliver, jordnötter och ris och låt
allt bli genomvarmt. Stek bananerna på båda sidor i olja och strö över
curry. Rör försiktigt ner banan- och ananasbitarna.
Senapsmarinerad purjolök
Till 4
port.
3-4 smala purjolökar
finhackad persilja
Marinad:
1 msk vinäger
3 msk olja
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
ev. 1 msk hackad kapris
örtsalt och peppar
Så här gör
man: Ansa och skär purjolöken. Skär det vita på purjolöken i ca 10
cm stora bitar och koka dem mjuka. Gör i ordning marinaden och häll den
över de avrunna purjolökarna. Smaka av med örtsalt och peppar. Låt stå
och dra minst ett par timmar före serveringen. Strö över persilja. Gör
gärna stor sats för purjolöken håller sig 4-5 dagar i kylen. Byt gärna
ut purjolöken mot scharlottenlök eller gröna bönor, t ex haricots verts.
|