Sju linjer

 

Eva Thorstensson

 

 

 

Eva Thorstensson. Foto: Aase Marie Dahle

Personligt: Eva Thorstensson  är född 1954 i Örebro och uppväxt i Brunskog, men sedan länge bosatt i Arvika. Hon har arbetat i många år inom vården. Utbildning vid Biskops Arnö folkhögskola i mitten av sjuttiotalet. Kulturvetarexamen 1988 med betoning på religion och informationsteknik. Eva Thorstensson arbetade 2,5 år som radiojournalist på Radio Värmland och är författare på heltid sedan 1995.

 På Värmlands bokfestival 2023 utsågs hon till Årets Värmlandsförfattare med motiveringen:

I dikt och prosa har Eva Thorstensson ägnat sig åt utsattheten och livets kriser. Hennes engagemang är en röd tråd genom berättelserna om emigrationens, Förintelsens och den svåra kärlekens människor. Hon använder sitt språk för att väcka läsarnas lust att värna varandra i demokratins vackra, men ack så sköra värld. För ett författarskap som sträcker sig över decennier har Eva Thorstensson utnämnts till Årets värmlandsförfattare år 2023.

 

Årets Värmlandsförfattare 2023. Eva Thorstensson i sin förläggares monter på Värmlands bokfestival 2023

Överväldigad och glad!

På Region Värmlands hemsida berättar Eva Thorstensson att hon blev överväldigad och glad över samtalet från Region Värmland.

– Jag uppskattar mycket motiveringen där det står att jag får priset för hela mitt författarskap. Det värmer extra mycket.

Region Värmland har stött Demokratiprojekt Inte glömma, inte minnas.

Demokratiprojektet och teaterföreställningen Inte glömma, inte minnas har fått stor uppmärksamhet det senaste halvåret. Den bygger på Evas bok med samma namn och handlar om Flora Gladh, en av Förintelsens överlevande, och hennes smärtsamma bilder från tiden i Auschwitz. Boken kom ut först 1999 och i nyutgåva 2015. Den senare innehåller också dikten Damaskus, skriven av en journalist från Syrien. Eva poängterar att hon berättar om enskilda personers upplevelser, det är inga politiska inlagor.

– Region Värmland och tio kommuner har stöttat Demokratiprojektet som nu spelats upp för bland annat 2500 elever runt om i Värmland. Jag har tillsammans med studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet tagit fram en handledning för lärarna att användas i undervisningen i samband med föreställningen.

Ett år med Liv gjorde oväntat dundersuccé

Eva debuterade med boken Ett år med Liv 1984. Den handlar om den första och osäkra tiden i hennes dotter Livs liv. Hon föddes 6 veckor för tidigt och svävade länge mellan liv och död. Eva skrev för att bearbeta allt det jobbiga. Hur ska man våga knyta an till ett barn som man inte vet om det överlever? Det skrivna var egentligen enbart tänkt för henne själv men hon tog med sig texterna till kuratorn på kvinnokliniken. Hon blev överväldigad och ville använda Evas texter i utbildningssyfte. Landstingets dåvarande informationschef Anders Ajaxson läste och blev imponerad. Tillsammans kontaktade de författaren och förläggaren Bengt Berg och boken blev utgiven på förlaget Rallarros.

– Det blev dundersuccé. Jag var knockad och chockad! Det kom journalister från när och fjärran och var nyfikna på min bok. Jag hade lyckats att fånga frågor och känslor som många hade men som vi då inte var så öppna med och mitt uttryckssätt gick hem.

De flesta av Evas böcker är skrivna på vers, precis som Marit Kaplas bok om Osebol. Hon har också skrivit två romaner.

Saknade en vägvisare

Eva kommer från ett arbetarhem och det fanns inte i hennes värld att hon skulle kunna bidra med något kulturellt.

– Mamma läste mycket men i övrigt fanns inga referenser. Jag kommer ihåg att jag, när jag var 11 år, skrev en dikt om det hemska med sländan som bara lever en dag. Fotografering var också något jag tyckte om och ville utveckla. Det fanns nog ständigt en längtan till att hitta vägen. Men jag saknade en vägvisare.

Syokonsulenten på dåvarande högskolan i Karlstad kände till Evas debutbok och tipset blev kulturvetarlinjen. Under några kortare perioder har hon kunnat ägna sig helt åt sitt skrivande men annars har det skett på fritiden vid sidan av jobb, bland annat inom LSS och några år som radioreporter på Sveriges Radio, P4 Värmland.

 

Litteraturgenre: Poesi och prosa..

 

Utgivna böcker:  

Ett år med Liv. Rallarros 1984

Utmaning. Press 1989

Jag sålde inte mitt liv. Sober 1996

Inte glömma, inte minnas. Från Auschwitz till chokladpudding. Heidrun 1998. Bearbetad version med tillägg. Bild,Text&form, 2015.

Så föds indianen på nytt. Diktsvit. Med collografier av Helena Berqvist Bild, text & form 2005.

Klockorna borde ha stannat. Norlén & Slottner 2006.

Ett år med Liv : en mammas betraktelse då och nu. Dejavu 2010

Jag är inte ensam det ser bara ut så. Bild,text&form 2015.

 

Utmärkelser:

Stipendium från Föreningen för Värmlandslitteratur 1996 ur Bengt Axelssons kulturfond

Landstinget i Värmlands halva Folkrörelsestipendium 1999

Stipendier ur bl.a. Längmanska fonden, Helge Ax:son Johnsons stiftelse samt Författarfonden

Arvika kommuns kulturpris 2000.

Årets Värmlandsförfattare 2023.

 

Medlem av: Sveriges Författarförbund,

Författarcentrum Öst, Värmländska Författarsällskapet

 

Övrigt: Författarbesök. Uppläsning ur egna böcker.

Demokratiprojektet och teaterföreställningen Inte glömma, inte minnas har fått stor uppmärksamhet det senaste halvåret. Den bygger på Evas bok med samma namn och handlar om Flora Gladh, en av Förintelsens överlevande, och hennes smärtsamma bilder från tiden i Auschwitz. Boken kom ut först 1999 och i nyutgåva 2015. Den senare innehåller också dikten Damaskus, skriven av en journalist från Syrien. Eva poängterar att hon berättar om enskilda personers upplevelser, det är inga politiska inlagor.
Region Värmland och tio kommuner har stöttat Demokratiprojektet som spelats upp för bland annat 2500 elever runt om i Värmland. Eva Thorstensson har tillsammans med studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet tagit fram en handledning för lärarna att användas i undervisningen i samband med föreställningen.

I samband med utgivningen av boken, Jag sålde inte mitt liv gjorde Eva Thorstensson en föreställning, Längtan bort - Längtan hem, som hon turnerade med tillsammans med två musiker: Johannes Holmquist och Bo Alfredsson. En annan typ av framträdande gjorde hon tillsammans med fyra andra kulturarbetare i en "multikulturell" föreställning som byggde på dikter ur en svit som kallas "Svit ur ett tomrum". Diabilder, mörker, ljus, musik, dans och diktarröster flätades samman till en helhet. Sviten är för övrigt publicerad i en skrift, Socialt och brottsförebyggande ungdomsarbete, redigerad av Kjell E. Johansson. Eva Thorstensson har också dramatiserat Julevangeliet för dockteater.

Hemsida: evathorstensson.com

E post: eva.thorstensson@gmail.com

 

Se också: Författarcentrum, Kulturbanken

 

Sju linjer

 

Birkenau

 

Ser du hur klövern och fibblan

viskar med nedtyngda huvuden?

Du vet varför stenarna

skriker om natten

och fåglarna gråter i gräset.

Du vet varför rösterna

aldrig tystnar

och du vet varför vinden

prasslar så tyst

och ödmjukt i Björkhagen.

Smyger på tå

mellan föräldrars andar,

som för att trösta

det som inte kan tröstas.


Men kan Du förstå

att det växer blommor i Helvetet?

 

Ur Inte glömma, inte minnas

 

En linje

 

Men nu kändes en glädje

leka i munnen

och ett skratt

bubblade långt ner i magen

Atlantvindar lekte i det lilla

hår som fanns kvar

Jag kunde se för mitt inre

grannar i fönstren

bak blomskott

och bomullsgardin

följa min färd

i det rykande dammet

Följa med öppna munnar

min skinande amerkabil

den var stor

den var lång

mjuk som ett välväxt

kvinnfolk där bak

Den blixtrande kromen

ett bländverk

som skulle markera

att en svensk-amerikan

kommit hem

 

Ur Jag sålde inte mitt liv

 

Författarporträtt sammanställt av Lena Sewall

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

 

 

Sju linjer