Sju linjer

 

Agneta Uppman

 

 

 

Agneta Uppman 1998. Foto: Privat.


Personligt och författarskap:

Agneta Uppman är född 1938 i Stockholm men sedan 1964 bosatt i Karlstad. Under sina yrkesverksamma år arbetade hon som gymnasielärare i ämnena svenska, engelska, ryska och presentationsteknik. Sommarloven ägnade hon åt författarskap och oljemåleri, litteraturläsning och musik.

1987 kom Agneta Uppmans första bok på Natur & Kulturs förlag, Ut ur kroppen. Mina upplevelser i en annan dimension, som 1997 kom i pocketupplaga. En fascinerande redogörelse för författarens egna ut-ur-kroppenupplevelser som ledde till att hon medverkade i en lång rad radio- och TV-program.

1997 kom också hennes andra bok Tala enkelt om sorgen. En bok om min styvfar Peder Sjögren (Norstedt) om hennes älskade styvfar Peder Sjögren och hans liv tillsammans med modern. Också den mycket uppmärksammad om den på sin tid mycket uppburne författaren Peder Sjögren.

Agneta Uppmans författarporträtt var ett av de första som 1998 lades ut på Länsbibliotek Värmlands digitala författarkatalog, som 2013 överlämnades till Föreningen Värmlandslitteratur. Under en dryg tioårsperiod var Agneta en mycket omtalad och uppmärksammad författare innan hon så småningom försvann ur rampljuset. Men 2025 dök hon plötsligt upp som en av deltagarna i det mycket fina TV-programmet ”Lerin på äldreboendet” där Lars Lerin   låter de boende på hemmet berätta sina livshistorier med hjälp av familjen. En av dem Agneta, som på grund av sin demens inte minns speciellt mycket av sitt liv.

I det fjärde avsnittet får Agneta i uppdrag av Lars att skriva en dikt och börjar minnas att hon tidigare varit författare.

”Jag har skrivit väldigt mycket i mitt liv,” berättar hon, ”och jag tror att jag skrivit en bok eller ett par böcker. Jag tror att jag till och med kallade mig för författare en gång i tiden”.

I programmet visas en intervju med SVT där Agneta berättar om sin bok Ut ur kroppen. Hennes två döttrar, som också medverkar i ”Lerin på äldreboendet”, berättar att Agneta dessutom var med i SVT-programmet ”Är detta verkligen möjligt?” och figurerade i flera damtidningar.

I de allra sista minuterna i den sjätte och sista delen av programmet sitter Agneta framför alla bilderna de åtta deltagarna i programmet målat. ”Har vi målat med Lars Lerin”? undrar hon. Hon minns inte längre inspelningarna eller de fina stunderna tillsammans med Lars och de andra sju deltagarna och deras anhöriga.

På bilden sitter Agneta Uppman längst t v vid sidan av Lars och Junior Lerin samt sex av de andra deltagarna i programmet "Lerin på äldreboendet".


Litteraturgenre:
Facklitteratur.
 

Utgivna böcker:

Ut ur kroppen. Mina upplevelser i en annan dimension (Natur och Kultur 1987)

Ut av kroppen. Mine opplevelser i en annen dimensjon. Övers. till norska ved Kjersti Langballe. Oslo : Grøndahl, 1989

Tala enkelt om sorgen. En bok om min styvfar Peder Sjögren (Norstedt 1997)

 

Medverkan i antologier: Svenskarna och deras övernaturliga upplevelser (Parthenon 1996)

 

Översatt till: Norska.

 

Medlem av: Sveriges Författarförbund.

 

Sju linjer

 

Gång på gång sneglade jag mot dörren. Gick och ställde mig utanför den, tänkte knacka men tvekade och gick tillbaka  in i köket. Stannade upp och kände mig villrådig. Därinne låg Peder, min älskade styvfar. Mamma hade just dött. Vad tänkte han på där han låg? Hur upplevde han sin situation just nu, här hos oss i Karlstad? Ingenting av värde hade jag kunnat säga honom, inga tröstande ord.

 

Ur Tala enkelt om sorgen

 

 

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer