En bok om Värmland

Detta hände 2021

 

Årets Värmlandsförfattare

 

Alex Schulman. Foto: Thron Ullberg.

 

Alex Schulman blev Årets Värmlandsförfattare 2021 med motiveringen:

Med okuvlig vilja söker sig Alex Schulman till livets smärtpunkter. Det får kosta vad det vill! Så har han också blivit en mästare i att bygga upp spänning. Stämningen i hans böcker lämnar inte läsaren i första taget. För detta mästerskap har han utsetts till årets Värmlandsförfattare.

Tidigare har Årets Värmlandsförfattare fått nöja sig med äran för det fina priset. Regionens kultur- och bildningsnämnd beslöt 2021 att även ge en prissumma, vilket innebär att Årets värmlandsförfattare fick 30 000 kronor.

Värmland betyder mycket för årets författare.

– Värmland är en del av mig, det finns i mitt DNA, säger han i en intervju på Region Värmlands hemsida.– Framför allt är det ju min barndom och att gräva i min barndom är ju allt jag gör. Därför kan man säga att jag befinner mig i Värmland hela tiden fastän jag sällan är där fysiskt numera.

Alex Schulman är inte bara en hyllad författare utan även känd som medieentreprenör och podcastare. Han debuterade som författare 2009 med boken Skynda att älska, en självbiografisk roman tillägnad fadern Allan Schulman, som avled 2003. Den senaste utgivna boken är Överlevarna från 2020. Sammanlagt har det blivit nio böcker varav två barnböcker.

På frågan vad priset betyder svarar han att han är hedrad.

– Jag får aldrig några priser egentligen, så detta är ovant, men hedrande, för igen så är det något med Värmland som är väldigt speciellt. Dels personligt för mig, eftersom jag är uppvuxen i Värmland och vi har vårt sommarhus där, dels det som har att göra med sättet man berättar historier på i Värmland. Jag skulle säga att Värmland har Sveriges bästa historieberättare, det finns i traditionen, så att få detta pris är därför en extra fin sak för mig, eftersom jag är besatt av just berättande.

Region Värmlands pris Årets Värmlandsförfattare delas ut sedan 2003. Syftet med priset är att lyfta fram kvalificerade författarskap med anknytning till Värmland. Beslut om mottagare fattas av en extern jury som utses av ansvarig chef inom kulturavdelningen. Ansvarig chef är ordförande utan rösträtt. Juryn består av tre–fem personer med expertkunskap inom litteraturområdet. 2021 års jury bestod av Gun Berger, Sven-Ove Svensson och Helena Vermcrantz för Föreningen Värmlandslitteratur och Jiyan Behrozy för Värmländska Författarsällskapet.

Årets debutantpristagare

 

Prisad debutant. Sven-Erik Karlsson tar emot sitt diplom på bokfestivalens scen av Berit Wester och Gun Berger. Foto: Gunnar Lidén.

På Värmlands bokfestival fick Sven-Erik Karlsson ta emot Föreningen Värmlandslitteraturs debutant-stipendium 2020 för boken Örnögon.

Motiveringen lyder:

Med kaffetermos, smörgåsar och den gamle hunden får läsaren följa med ut i skogen. I växlande väder vandrar och skidar författaren över hyggen, myrar och berg och skådar naturens, djurens och fågellivets fascinerande värld. Upplevelserna skildras i dagboksform i poetiska, filosofiska och samhällskritiska tankar, alltifrån sorgen inför skogsskövlingen och timmerbilarna som kör förbi till den stora lyckan att få möta örnens blick. En fin bok med många lager. 

Litteraturstipendiaterna 2021

Årets Värmlandsförfattare och litteraturstipendiater. Kultur- och bildningsnämndens ordförande Elisabeth Kihlström och Oda Larsson, enhetschef för kulturavdelningen, höll i prisceremonin på Värmlands bokfesrtival. Foto: Linn Malmén

Fyra verk och fem personer delade på Årets litteraturstipendium 2021.

Litteraturstipendiaterna Jakob Lind, Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren, Ninni Schulman och Malin Edgren delade på prissumman 75 000 kr.

Jakob Lind tilldelades Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Morfars pistol med motiveringen: 

Under hela författaren Jakob Linds barn- och ungdom fanns hans morfars pistol hemma hos hans mormor på Gärdet i Stockholm. När mormor dog fick Jakob ärva pistolen. Men vem var egentligen morfar och vad gjorde han i Finland under inbördeskriget 1918? Under mer än 20 år gör författaren research till denna bok som är hans debut. Morfars pistol är en oavbrutet välskriven, intressant, spännande och underhållande läsning.

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren tilldelades Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Kornas planet om jordens och mångfaldens beskyddare med motiveringmen:

En bred skildring av kons och människans samarbete i 11 000 år, där kon gått från att vara följeslagare och samhällsbyggare till att bli hårt arbetande industriarbetare. I dag framställs hon ibland som ett hot men författarna ser henne snarare som ett offer för kommersialiseringen av vår mat.

Ninni Schulman tilldelades Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Flickebarn nr 291 med motiverngen:

Den självbiografiska berättelsen handlar om hur hon föds med en ryggskada som hotar att kväva henne. Därför tvingas hon som barn bo på sjukhus långa perioder. I romanen rekapitulerar hon sin barndom och uppväxt med fixeringen i gips, blickarna och utanförskapet. Den visar på det mörker som också ryms inom den framgångsrika deckarförfattaren. En självutlämnande, hudlös och stark skildring.

Malin Edgren bevarar och förevigar hundra värmländska röster i spåren av vår tids globala fenomen, Coronapandemin. Hon tilldelades därför Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Hundra röster om Corona.

Region Värmlands litteraturstipendium delas ut sedan 2008. Syftet med stipendiet är att lyfta fram enskilda titlar av hög kvalitet ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.

Årets jury bestod av Gun Berger, Sven-Ove Svensson och Helena Vermcrantz för Föreningen Värmlandslitteratur samt Jiyan Behrozy för Värmländska Författarsällskapet.

Årets Vämlandsbibliotek

 

 

Prisade. Bibliotekspersonalen tar emot sitt diplom av Berit Wester och Gun Berger. Foto: Gunnar Lidén.

Under Värmlands bokfestival fick Arvika Bibliotek ta emot Föreningen Värmlandslitteraturs utmärkelse Årets Värmlandsbibliotek 2021 med motiveringen:

För ett redan tidigare mycket fint bibliotek med förnämlig konstnärlig utsmyckning och bästa tänkbara centrala läge i Arvika, som 2020 upprustats med nya inventarier och för ett likaså förnyat värmlandsrum med sin under många år omsorgsfullt uppbyggda samling av värmlandslitteratur.

Priset delades ut på Värmlands bokfestival, där bibliotekspersonalen var samlad för att ta emot priset. Priset  firades med tårta tillsammans med biblioteksbesökarna måndagen den 22 november.

 

Årsmötet 2021

 

 

19 personer deltog i Föreningen Värmlandslitteraturs årsmöte i Tingvallakyrkan, Karlstad lördagen den 11 september.

Inledningsvis hölls en tyst minut för bortgångna medlemmar under året och vår mångåriga styrelseledamot Eva Fredriksson nämndes särskilt. Lena Sewall avtackades efter många år som medredaktör och sedermera redaktör för Wermlandiana. Hon kvarstår dock som hemsidesredaktör. Också Bengt Åkerblom som dessförinnan varit Wermlandianas redaktör i 40 år fick en applåd. Vår nye huvudredaktör Stefan Nilsson presenterade sig och blev även invald som ny ledamot av styrelsen efter Stefan Crona som avsagt sig omval. Även tidskriftens nya bokrecentionsansvariga Solveig Nilsson Lindberg presenterade sig. Det dagsfärska och innehållsrika numret 2/2021 av Wermlandiana fanns på plats. Nyinvald i styrelsen blev även Jonas Bergergård.

Efter årsmötesförhandlingarna, som sköttes med van hand av ordförande Anders Ajaxson, fick vi en trevlig kaffestund med bakverk, som dukades fram av de tre kockarna Håkan Andersson, Jan Fredriksson och Peter Friessnegg.

Därefter delade vår ordförande Berit Wester ut diplomen till Vackraste Värmlandsboken för 2019 som ju inte kunnat delas ut coronaåret 2020 och för Vackraste Värmlandsboken 2020.

Föreningen Värmlandslitteratur utser årligen sedan 1979 Vackraste Värmlandsboken, samt två hederspriser. Priset är främst för formgivning och delas ut på föreningens årsmöte. Prisutdelningen 2020 sköts upp på grund av pandemin, varför det blev dubbelt upp på årsmötet  2021.

Inger och Per Berggrén fick sitt diplom för Vackraste Värmlandsboken 2019 och höll ett trevligt föredrag med bildspel, som utgick från deras prisbelönta bok Stadsträdgården i Karlstad.

Prisade 2019. Per och Inger Berggrén.  Foto: Lena Sewall.

Olga Magnusson berättade kort om sin hedersomnämnda bok Hemlängtan om drömmar och huskärlek (Eget förlag) med text, illustrationer, foto och formgivning av henne själv, som fick ett av 2019 års två hedersomnämnanden. Hon tog också emot det diplom som inte kunnat delas ut föregående år.

.

Hedersomnämnd 2019. Olga Magnusson för  boken Hemlängtan. Foto: Lena Sewall.

Hedersomnämnd 2019 var också Claes Åkerbloms bok Seffle möbelfabrik - String- Seffle, formgiven av Henrik Gistvall och utgiven på Förlag Claes Åkerblom men varken Claes eller formgivaren kunde deltaga i årsmötet för att ta emot sitt diplom.

Vackraste värmlandsböckerna 2020

Marcus Gunnar Pettersson. Prisad för Vackraste Värmlandsboken 2020. Foto: Lena Sewall.

Som Vackraste Värmlandsbok 2020 utsåg juryn Barnens bästa bibel (SPEJA förlag) av Sören Dalevi, illustrerad av Markus-Gunnar Pettersson samt formgiven av Johan Sjödelius och Markus-Gunnar Pettersson.

Motiveringen löd:

Man blir lycklig av den flödande bildrikedomen i denna bibel för barn. Marcus-Gunnar Petterssons livfulla och humoristiska illustrationer kompletterar och förklarar Sören Dalevis texter för barn av idag. Redan omslaget med dess mjuka struktur och gyllene snitt avslöjar att detta är en viktig bok som handlar om allt mellan himmel och jord.

I juryn igick liksom tidigare år Helena Vermcrantz, Margareta Wallin Wictorin samt Jessica Edlom.

På årsmötet tog Marcus-Gunnar Pettersson,  på sina och Johan Sjödelius vägnar emot diplomet för 2020 års Vackraste Värmlandsbok och berättade om tillkomsten av boken.

Ett av av de två hedersomnämnandena för 2020 års Vackraste Värmlandsbok gick till Som om skogen växte på träd (Heidruns förlag) av Maria Vildhjärta Westerberg, formgiven av henne tillsammans med Katrin Moström, med motiveringen: ''

Upptäckarglädje, humor, livsinsikter och civlisationskritik strålar ut från sidorna i denna skogskloka bok, där bild och text stödjer varandra organiskt. Fotografier av finurliga små skulpturer, snidade av pinnar som författaren samlat under sina skogspromenader, kombineras fint med underfundiga aforismer. Pinnmaterialet har fått nytt liv i form av dansande, flygande och funderande figurer, som vi får kontakt med via vackara närbilder och läsvänlig text.


Det andra av de två hedersomnämnandena för 2020 års Vackraste Värmlandsbok gick till Trettiofem sockor (Bonnier fakta) av Maja Karlsson, som formgivits av Sebastian Wadsted. Juryn motiverar det med: ”

En mycket inbjudande bok som förvaltar ett hantverksarv på ett både tidlöst och modernt sätt. Vackra bilder på stickade alster får ta ordentlig plats på sidorna och bjuder med oss hem till Selma Lagerlöf, gamla gårdar och skogen. Formgivningen är klassisk och välgjord, men andas även den av nutida sociala medier-estetik. Den här boken pryder sin plats både på kaffebordet och i stickkorgen.
Varken Maria, Katrin eller Sebastian kunde deltaga och ta emot sina diplom på Föreningen Värmlandslitteraturs årsmöte men Maria deltog tillsammans med Sören Dalevi och Maja Karlsson i föreningens pressinformation på stadsbiblioteket i Karlstad den 2 september.

Med prisade böcker. Fr v Maria Weserberg , Sören Dalevi och Maja Karlsson. Foto: Stefan Nilsson.

Konstituerande möte

Styrelsen höll efter årsmötet ett konstituerande möte. I det deltog fr v Gun Berger, ordföranden Berit Wester, Birgitta Rosén, Stefan Nilsson, ny styrelseledamot och Wermlandianaredaktör, recensionsansvariga Solveig Nilsson Lindberg samt Lena Sewall (bakom kameran).

 

Efterlängtad bokfestival

 

 

 

Vid bokbordet. Fr v Solveig Nilsson Lindberg, Gun Berger, Stefan Nilsson och Berit Wester. Foto: Gunnar Lidén.


Full fart var det vid Föreningen Värmlandslitteraturs bokbord under Värmlands bokfestival.

Allra mest i farten var vår ordförande Berit Wester och vice ordföranden Gun Berger som tillsammans med Daniel Skogman ilade runt tungt lastade med boktravar till de olika scenerna för att bistå Region Värmland med att leverera signeringsböcker till författarna.

Att bokfestivalen var efterlängtad var uppenbart. Många besökare uttryckte sin stora glädje över att få strosa runt bland bokborden och lyssna på alla författarprogrammen.

Vi gratulerar mässgeneralen Ricky Andreis till en som vanligt suveränt genomförd bokfestival!

Bord. Arvikabördige författaren Peter Lenken hade eget bokbord med senaste boken Ett bord med utsikt. Här med hustrun Birgitta. Här med hustrun Birgitta. Foto: Gunnar Lidén.

 

Om Elving Älg. Konstnären Solveig Rudström Svensson t v  och författaren Anita Forsnäsgård intervjuas av Gunvor Nyman om sin gemensamma bok Elving Älgs värsta dag. Foto: Gunnar Lidén.

Styrelsen

 

 

 

Styrelsemöte den 27 oktober. Fr v Solveig Nilsson Lindberg, Sven Ove Svensson, Birgitta Rosén. Berit Wester, Gun Berger, Lars Lingsell och Claes Åkerblom. Vid kameran: Lena Sewall

Vice ordförande i föreningen var Eva Fredriksson  t.o.m 10 mars, då hon hastigt och oväntat gick bort.

Till minnet av Eva

Eva Fredriksson. Foto: Lena Sewall.

"Sorgligt och vemodigt är det att det inte bara är mitt utan också styrelseledamoten och den flitiga recensenten Eva Fredrikssons sista nummer", skriver Lena Sewall i Wermlandiana 2021:1.

"Eva  avled hastigt och oväntat efter bara en veckas sjukdom den 10 mars. Chocken, sorgen och saknaden är stor i familj- och vänkretsen, för maken Kjell Fredriksson, bonusbarnen Lisa och Jenny med familjer, och för oss i styrelsen för Föreningen Värmlandslitteratur som mist en oumbärlig kamrat. Inte minst för mig som i stort sett varannan eller var tredje dag ringde till Eva är tomrummet stort".

Fyra sidor i Wermlandiana 2021:1 ägnas minnet av Eva och ytterligare fyra åt hennes fängslande berättelse om resor med länsbokbussen på 70-talet, tidigare publicerad i tidskriften Värmländsk kultur.

Dessutom har styrelsens minnesord i Wermlandiana i förkortade versioner publicerats i Nya Wermlands-Tidningen, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet, undertecknade av vår ordförande Berit Wester och Lena Sewall.

Uppväxt i Göteborg utbildade Eva sig till lärare i latin och historia. En dag beslöt hon sig för att i stället bli bibliotekarie – ett beslut som hon sa att hon inte ångrat en endaste dag, berättar maken Kjell. Under åren som bibliotekarie avlade Eva akademiska betyg i etnologi, konstvetenskap och litteraturvetenskap (80 poäng!) Hon skrev tre uppsatser om Jesper Svenbros lyrik.

Evas intresse för Italien och italiensk kultur var mycket stort. Under studietiden var hon stipendiat på den arkeologiska kursen vid Svenska Institutet i Rom 1965 och grävde senare på de svenska grävningarna på Acquarossa tillsammans med “gamle kungen“ 1967.

Som nyutbildad bibliotekarie anställdes Eva 1969 på Karlstads stadsbibliotek. Där blev hon genom sin breda litteraturkännedom en mycket skicklig informationsbibliotekarie och gick i pension 2007 efter 38 år. Som passionerad korsordslösare tog hon 2009 initiativ till att starta en korsordshörna på Karlstads stadsbibliotek där korsordsintresserade träffades och under trivsamma former gemensamt löste korsord.

Släktforskning hade en central roll i Evas liv. Tillsammans med Peter Olausson och Ulf Nilsson bildade hon 1983 Värmlands släktforskarförening. Hon var också under några år medlem av Sveriges släktforskarförbunds styrelse.

Eva var också mycket intresserad av hembygdslitteratur. När Sveriges hembygdsförbund beslöt sig för att ge ut ett pris för den bästa hembygdsboken i landet utsågs hon att ingå i juryn.

Eva var ledamot av Värmländska Akademien sedan den grundades 2002. Tillsammans med Torleif Styffe var hon under många år redaktör för akademiens årsskrift.

I Föreningen Värmlandslitteratur var hon som föreningens vice ordförande en stöttepelare för föreningen och också en utomordentligt skicklig och noggrann recensent i föreningens tidskrift Wermlandiana, en av tidskriftens flitigaste därtill. Hon startade också ett antikvariat, ”Ängemarkens böcker,” där hon framgångsrikt sålde böcker från föreningens boklager.

Eva var en storläsare. När hon gick i pension skrev tidningarna om hennes livsprojekt att allt sedan barnaåren skriva ner vilka böcker hon läst. Det var då 2007 drygt 4 000 böcker.

I maken Kjells barndomshem, Rönnhult i Dalsland, odlade Eva grönsaker och fick utlopp för en annan stor passion svampplockning. Hon älskade också tornsvalorna på Rönnhult och såg det som självklart att deras takpannor inte togs bort när taket i övrigt byttes.

Wermlandiana

I årets första Wermlandiana-nummer skrev Tomas Sköld om högläsningens betydelse, inte minst i Fröding-sällskapets monter på bokmässan i Göteborg, där sällskapet förra året skulle ha läst den 5000:e dikten av Gustaf Fröding om pandemin inte kommit emellan.

Arne Vannevik berättade om sin samling programhäften till stumfilmer av olika verk av Selma Lagerlöf.

Ordföranden Berit Wester redogjorde i årsberättelsen för ett år som inte varit likt något annat och slutligen avslutades Wermlandiana med en diger recensionsavdelning.

Den vackra och vemodiga illustrationen på tidskriftens omslag ”Nattviol”, är en akvarell av Gertrud Samén, från omslaget till Gustaf Frödingsällskapets årsbok Er vän Gustaf Fröding.

Fullmatat var  årets sista nummer med omslag av Bertil Hladischs fina porträtt av morbrodern Nils Ferlin. Det var också omslag på Hans Rutbergs och Jenny Westerströms bok Efterskörd. Ferlinfynd i en spånkoffert, som recenserades i detta nummer av Bengt Berg.

Redaktören tackade för sig ...

Årets första Wermlandiana-nummer var  hemsidesredaktören Lena Sewalls sista Wermlandiana. Efter 8 år som förre Wermlandiana-redaktören Bengt Åkerbloms medhjälpare, ett år som hans medredaktör och 5 år som redaktör tackade hon för sig för att i fortsättningen ägna sig åt egna skriverier samt förstås föreningens hemsida och FaceBook-sida.

och tackade också sina medhjäpare!

"Jag vill tacka alla som bistått mig under mina Wermlandiana-år!, skrev Lena Sewall. "Alla skribenter och fotografer som bidragit med texter, bilder och foton och alla förlag och författare som skickar böcker för recension. Ett särskilt stort tack vill jag rikta till alla mina fantastiska, kunniga, skickliga och omdömesgilla recensenter.

Ett stort tack också till CityTryck som tryckt och distribuerat Wermlandiana och ett alldeles särskilt stort tack till den outsinligt tålmodiga, överseende och alltid lika samarbetsvilliga Kristina Fröding som tillsammans med mig lay outat tidskriften! Det har varje gång varit ett lika stort nöje att tillsammans med Kristina se Wermlandiana växa fram i PDF efter PDF!

Tack också styrelsekompisen Claes Åkerblom för goda synpunkter och samvetsgrann korrekturläsning och Anita Stjernlöf-Lund som alltid villigt hjälpt mig med synpunkter och råd på formgivning, text och bilder. Och ett stort, stort tack till Bengt Åkerblom som från 1976 till och med 2016, i 40 år!!!, var Wermlandianas redaktör och under många år min arbetskamrat och fina och mycket avhållna vän i föreningslokalen!

Mitt ständiga bollplank, min trogna recensent och korrekturläsare och goda vän i 51 år, Eva Fredriksson, hade jag också velat tacka alldeles särskilt men Eva finns inte längre. Den 10 mars rycktes hon bort efter inte ens en veckas sjukhusvistelse, en oumbärlig styrelsemedlem och vän som efterlämnar ett tomrum som ingen kan ersätta.

Recensionsavdelningen har redan lämnats över i styrelseledamoten Solveig Nilsson Lindbergs synnerligen goda händer. Solveig har en bakgrund som folkhögskolelärare på tre olika folkhögskolor, senast på Molkoms folkhögskola och därefter som universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet där hon också varit prefekt vid institutionen för Geografi, medier och kommunikation. Hon har vidare en fil. mag. i litteraturvetenskap, har skrivit om en botswansk författare och bott två år i Botswana, tillsammans med sonen medföljande till maken som hade SIDA-uppdrag.

.

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer

 

 

''

 

Debutantpristagare

 

 

Litteratur-stipendiater

 

 

 

Ann-Helen Meyer von Bremen & Gunnar Rundgren. Foto: Jens Lasthein.

 

Malin Edgren. Foto: Helena Christerdotter,

 

 

Ninni Schulman. Foto: Magnus Liam Karlsson

 

Vackrast 2020

 

Barnens bästa bibel blev Vackraste Värmlandsboken 2020

Hedersomnämnda 2020

 

Bokbord

 

Vårt eget. Foto: Gun Berger

Vid sitt bokbord.  Styrelsemedlemmen Claes Åkerblom med prisade boken Seffle möbelfabrik.'

Prisat bibliotek

 

Bibliotekschef  Ulrika Svensson. Vid Lisa Aurells porträtt av fadern  författaren Tage Aurell.

Detalj av Värmlandsrummet.

Barnavdelningen.

 

Nya i styrelsen

 

Solveig Nilsson Lindberg.  Foto: Eva Fredriksson

 

  Jonas Bergergård. Foto: Privat

 

Årets

Wermlandiana

 

 

 

/