Årets Värmlandsförfattare 2004

Till årets värmlandsförfattare 2004 utsågs författaren Bengt Berg av en enig jury bestående av Barbro Järliden för Värmlands Museum, Lena Sewall för Bok i Värmland och Länsbibliotek Värmland samt Bengt Åkerblom för Föreningen Värmlandslitteratur. Juryns motivering:

 

Juryn har funnit valet av Årets Värmlandsförfattare lika självklart i år som förra året. I stor enighet har vi beslutat att till Årets Värmlandsförfattare 2004 utse Bengt Berg, en på samma gång provinsiell, nordisk och universell författare, vars 30-åriga författarskap är lika fast rotat i den värmländska myllan som i den omgivande världen.

   ”Handelsresande i nordiskt vemod” har han själv kallat sig. Vemod och allvar finns förvisso i hans rika lyriska författarskap men Bengt Berg är också en av de främsta förmedlarna någonsin av det värmländska gemytet, livsglädjen och stolligheten.

   Som författare och människa har Bengt Berg betytt oerhört mycket för att befästa och förstärka den positiva bilden av Värmland och värmlänningen. Hur mycket är svårt att uppskatta men en sak är säker – utan Bengt Berg skulle Värmland ha varit mycket tråkigare! Och mindre uppmärksammat!

 

Barbro Järliden                Lena Sewall               Bengt Åkerblom

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com