Böcker, kaffe och skrädmjölsdrömmar i
2007 års Värmlandsmonter

Bengt Åkerblom rapporterar från B&B 2007:

 

Ingen lär väl sväva i okunnighet om att Lena Sewall, länsbibliotekets  förre värmlandsexpert, gått i pension och inte längre svarar för Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg. Det gjorde år 2007 istället Ingalill Walander Olsson, också anställd på länsbiblioteket, vilken sedan den 1 februari sagda år kunnat arbeta på heltid med att utforma årets monter med tillhörande program.

    Montern skilde sig inte så mycket från tidigare års frånsett avsaknaden av verk av kända värmländska konstnärer, Bengt Olson, Lars Lerin m.fl., som tidigare smyckat monterns väggar. Värmländskt konsthantverk av olika slag prydde i stället montern.

    Programinslagen var 2007  färre än tidigare, vilket innebar att författarframträdandena också var färre och därmed också antalet besökare, men det lugnare tempot i montern hade förstås sina fördelar.         Det viktigaste, det löfbergska kaffet, hade i alla fall överlevt alla nymodigheter, och drog i vanlig ordning mässbesökare i en aldrig sinande ström mellan kl. 9 och 10 och mellan 14 och 15 under de fyra mässdagarna. Till kaffet serverades värmländska skrädmjölsdrömmar, bakade av Lindströms Bröd i Torsby på mjöl från Stöpafors kvarn. Ett utmärkt och mycket värmländskt val av kaksort. En synnerligen god kaka enligt undertecknads mening, mycket välsmakande, fast kanske i sötaste laget enligt viss expertis och kanske borde den ha varit något lite torrare! Torrheten är ju denna kakas särdrag.

    Föreningen Värmlandslitteratur hade av länsbiblioteket eller, kanske snarare, Region Värmland, blivit ombedd att svara för försäljning av värmlandsböcker i Värmlandsmontern och gjorde alltså så även denna mässa. Vi hade den här gången lagt oss särskilt mycket vinn om att ha till försäljning så många titlar som möjligt av de 154 titlar – idel nya böcker sedan 2006 års mässa – som fanns utställda i montern att beskåda och bläddra i, men naturligtvis hade vi inte plats för alla utan fick inrikta oss främst på de böcker, som kunde tänkas bli efterfrågade.

    Jan Jörnmarks mycket omskrivna och prisade bok Övergivna platser hade vi exempelvis inte till salu, eftersom den – författarens värmländska härkomst till trots – bara innehåller några sidor värmländskt. Dessutom var den utgiven på Historiska Media, som hade egen monter på mässan.         Flest ex. 15 tror jag, sålde vi av en liten anspråkslös skrift, som jag inte hört talas om tidigare, nämligen Ramsor – hur och varför (Gleerups) av Maria Werme. Förlaget hade monter alldeles i närheten så det var lätt att skaffa förstärkning under mässans gång!

    Svart var färgen för året har jag förstått. Delvis i svart gick Värmlandsmontern men i ännu högre grad vår närmaste granne, den estniska montern – en jättelik katedral helt i svart. Lika ståtlig som beklämmande. Där kunde man exempelvis köpa en nyutgåva av Gösta Berlings saga på estniska!

    Antalet program i Värmlandsmontern uppgick till drygt 40, vilket – som antytt – innebar betydligt färre inslag än under den sewallska epoken. Trots att jag allra mesta tiden uppehöll mig i montern var det många framträdanden, som jag missade helt eller delvis, men jag ska i alla fall försöka åstadkomma några kommentarer om vad som sig i montern tilldrog av rent kulturellt intresse.

    På torsdag middag framträdde Leif Stinnerbom och berättade att Västanå teater år 2008 kommer att iscensätta Bannlyst av Selma Lagerlöf och han lät också några skådespelare bjuda på ett smakprov ur stycket. Valet av verk kan verka rätt förvånande med tanke på att Bannlyst säkert är en av Selma Lagerlöfs minst lästa och uppmärksammade böcker. ”Smakprovet” gav dock mersmak och teaterchefen själv verkade mycket övertygad om att Bannlyst kommer att bli en bra teaterföreställning. 2007 års pjäs, En herrgårdssägen, höjdes som bekant till skyarna av herrar och fruar kritiker och var publikmässigt en stor framgång.

    Säffle bibliotek utser sedan sju år tillbaka pristagare i bibliotekets uppsatstävling Framtidsspanare. Priset är på hela 10 000 kr och gick 2007 till David Jonsson och Elisabeth Aquilonius för magisteruppsatsen Utveckling och kontinuitet, som behandlar förändringsarbetet på Århus bibliotek. Kl. 15.30 på bokmässans första dag överlämnades detta pris under högtidliga former till de båda uppsatsförfattarna för ”sitt djuplodande arbete”.

    Mässans andra dag framträdde årets Selma Lagerlöf-pristagare Barbro Lindgren och läste bl.a. ur den underbara, mycket värmländska diktsamlingen När jag var prins utav Arkadien (Brombergs 2003). Aldrig har väl Torsby och Fryksdalen målats i mer glödande färger än i denna samling minnen på vers från barndomssomrarna i krigets skugga!

    Barbro Lindgren följdes av Maria Werme, som övertygade oss alla om att ramsor var både roliga och nyttiga pedagogiska hjälpmedel – och med försäljningen av hennes bok gick det ju som smort. (Se ovan!)

    Att deckarförfattaren, tennisoraklet och TV-kändisen Björn Hellberg skulle dra fullt hus överraskade föga. Han intervjuades av Anders Hjertén, bibliotekarie och litteraturkännare från Säffle. Hans deltagande i värmlandsmontern föranleddes närmast av hans egenskap som f.d. filipstadsambassadör. Om Värmland har han nog inte skrivit mycket – men rolig var han att lyssna på!

    Innan solen gått ner över bokmässan för andra gången hade också Klas Hallberg från Karlstad framträtt med anledning av att tredje delen av hans Varför gräset växer (Brain books) kommit ut. Klas Hallberg har ett intensivt utspel, som är högst underhållande att bevittna!

    Av lördagens program må nämnas Inger Sandbergs presentation av fyra egna böcker, som kommit ut i ny upplaga. Hennes bokpresentationer är alltid mycket hörvärda och njutbara.

    Efter Inger Sandberg följde våra två deckardrottningar, alltså Helene Tursten och Tove Klackenberg, men deras framträdanden missade jag helt liksom Lars Löfgrens. Förre dramatenchefen är annars alltid fascinerande att lyssna på, om det så än är bara på CD. Denna gången presenterade han sin senaste, mycket värmländska diktsamling Det röda gräset.

    En höjdpunkt i Värmlandsmontern utgör det traditionella besöket av Sven och Lillemor Erlander, som presenterar senaste utgivna delen av Tage Erlanders dagböcker – denna gång dagboken för 1957. Paret drar alltid en stor publik, vilket säkert inte bara beror på nostalgiskt intresse för Tage Erlander och hans tid utan också på Lillemor Erlanders skådespelartalanger!

    Drog folk gjorde förstås också Tina Trner, vår okrönta rallydrottning, som tillsammans med Lasse Elfgaard skrivit Läsrallyboken (Brain  Books).         En fin avslutning fick mässans tredje dag med Sune Högberg och Lena Hellström, som berättade om Eld som lust och eld som våda (Himlajord), som deras senaste, lika vackra som läsvärda bok heter.

    Sista mässdagen bjöd på en mängd förnämliga programpunkter. Förre domprosten Harry Nyberg inledde med att berätta om Ett Herrans liv med 646 präster och en till.  Så löd titeln på hans föredrag, som alltså handlade om sjätte delen av Karlstads stifts herdaminne, som han själv varit redaktör för. I och med denna del kan Karlstads stift ensamt bland Sveriges biskopsdömen skryta med ett komplett herdaminne och helt aktuellt – det går fram till millenniumskiftet!

    Harry Nyberg åtföljdes av ett program om pilgrimsvandringar i Värmland. Glädjande nog kunde föreningen erbjuda en spritt språngande ny skrift i ämnet: Pilgrimsleden genom norra Klarälvdalen och Trysil (Utmarksmuseet).

    En verklig högtidsstund bjöd senare Birgitta Edlund på i montern. Tillsammans med sin man konstnären Lennart Aschenbrenner utkom hon hösten 2007  med en reportagebok, Från vårt kvarter i Nice (Norstedts). Att de gjorde intryck på sina åhörare framgick, om inte annat, av att åtgången på deras bok efteråt var stor!

    Många lockades förstås till montern att lyssna på Ralf Edström, den forna fotbollsstjärnan och utmärkte radiosportkommentatorn. Anledningen till det förnäma besöket i montern var förstås den fina boken om Degerfors IF, som klubben gav ut i början av år 2007 med anledning av den existerat i 100 år.

    Ett program, som tyvärr inte blev av, var det om Orhan Pamuk. Jan Verner-Carlsson, som för några år sedan utkom med en dokumentärroman om Selma Lagerlöf, men numer håller på med en bok om en helt annan nobelpristagare, alltså Orhan Pamuk, inställde sig nämligen inte som överenskommet var.

    En av de sista författarna som framträdde i montern var Peter Olausson, fil.dr i historia sedan knappt ett dygn! Han presenterade förstås sin avhandling, Gillbergaknaparna – en studie i den svenska storbondens habitus 1750–1850.  

    Näst siste man på monterscenen var Anders Brokvist från Hagfors, mer kände kanske under sitt artistnamn Ismael Ataria. Han hade föregåtts av ett rykte, som förtäljde att han vara en stand up poet av det mindre vanliga slaget och det stämde i sanning. Ismael Ataria var en suverän iscensättare av sin egen poesi. Han var allt annat än ett sömnpiller men mycket underhållande och medryckande!

    Den traditionsenliga avslutningen med Bengt Berg och Stig Torstensson fick äga rum utan den sistnämndes medverkande, eftersom han vid tidpunkten befann sig i Vadstena och således inte kunde närvara. Bengt Berg fick till sin hjälp istället poeten m.m. Gunnar Svensson, naturaliserad nordvärmlänning. Allra sist läste som sig bör Bengt Berg Gunnar Ehnes av så många så älskade dikt, Kvällsböna, som ju börjar så här: Har du nôn skog i din himmel, du Gud.

    Viktiga personer i montern var – förutom de ansvariga för kaffet! – programledarna, som tack vare goda kunskaper och god artikulationsförmåga kan betyda mycket för att höja kvaliteten på ”det hele” – såsom Anita Andersson och Anders Hjertén gjorde – för att nu nämna de två som var flitigast i elden.

    Även vår värmländska bokhandel betydde säkert ett och annat för trivseln i montern, vill jag hoppas. Förutom av butikschefen själv, alltså undertecknad, bemannades vårt bokstånd av Birgitta Rosén, Margareta Tunström och Arne Vannevik och en och annan högst tillfällig inhoppare. Efter bokmässan återstod som vanligt avvecklingsarbetet, författare/förlag ska ha betalt och/eller böcker tillbaka m.m. Bokmässan är en rätt slitsam historia för bokförsäljarna i Värmlandsmontern men, det tror jag, skulle Region Värmland ännu en gång ställa upp på bokmässan i Göteborg med en Värmlandsmonter och anse sig ha behov av våra tjänster, så skulle jag tro att vi kommer att vara villiga att ställa upp för landshövding och fosterlandskap med det nyaste nya i litteraturväg om vår provins, där det fortfarande finns en och annan sandig och betänksam väg och fanns ännu mer av på Göran Tunströms tid!

    Tilläggas skall till sist att antalet besökare under de fyra mässdagarna uppgick till 108 468 personer, vilket är sex tusen mer än 2006 – kanske tack vare att vädret inte var fullt så sommarlikt 2007!

 

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bokrecensioner

Värmlandsbibliografi

Författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Läs vidare

Om föreningen

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset, Plan 1
651 84 KARLSTAD

Telefon: 054-21 38 47

E-post:
varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer