Årets värmlandsförfattare 2005

 

Till årets Värmlandsförfattare 2005 utsågs Maj Bylock av en enig jury bestående av Barbro Järliden för Värmlands Museum , Lena Sewall för Bok i Värmland och Länsbiblioteket samt Bengt Åkerblom för Föreningen Värmlandslitteratur. Juryns motivering följer nedan:

 

   Maj Bylock är en av våra mest  uppskattade och lästa barn- och ungdomsförfattare, som  länge haft en plats bland de främsta inom svensk barnlitteratur

 I många år har Maj Bylock  varit en av  de 10-15 mest utlånade författarna på landets bibliotek vilket  betyder att hon efter sig har ca 60 000  levande och döda svenska och utländska författare i utlåningsstatistiken. 

Foto: Privat

     När barn under 19 år nyligen röstade fram de fyra bästa barn- och ungdomsböckerna just nu  på bokjuryns 100-lista på www.barnensbibliotek.se valdes Maj Bylocks Celine och drottningen till etta av barnen i åldersgruppen 10-13 år.   

   Maj Bylocks första böcker var läroböcker. Hon började helt enkelt skriva de böcker hon som lärare tyckte saknades i religions- och historieundervisningen, såväl läroböcker som  fördjupningsböcker. Den skönlitterära debuten kom 1969 då hon vann en pristävling för Äventyret med grodan. Sedan dess har det blivit många priser och utmärkelser, ett 70-tal böcker och ett 20-tal återberättade klassiker.       
   Maj Bylocks språk är sällsynt klart och poetiskt och författarskapet brett och mångsidigt. Hon skriver suggestiva och spännande böcker för barn i olika åldrar som utspelar sig i vitt skilda miljöer, platser och tider. Under senare år har hon vid sidan av sitt eget författarskap skrivit om och återberättat en rad av världshistoriens klassiker för barn. För ungdom har hon bland annat skrivit berättelser ur Bibeln. Hon är också författare till Psalm 524 i den svenska psalmboken, andakter, radio- och TV-manus, tidningsartiklar, kåserier samt två romaner för vuxna. Lyrik har hon också skrivit för både barn och vuxna. 
   I sanning ett omfattande och imponerande författarskap och en självklar och värdig Årets Värmlandsförfattare 2005!               

 

Juryn för Årets Värmlandsförfattare

Lena Sewall  Bok i Värmland

Barbro Järliden Värmlands Museum
Bengt Åkerblom Föreningen Värmlandslitteratur 

 

 
Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Aktuella artiklar och recensioner

Kalendarium

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Värmlandsbibliografi

Författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Läs vidare

Om föreningen

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset, Plan 1
651 84 KARLSTAD

Telefon: 054-21 38 47

E-post:
varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer