Sju linjer

 

Äldre recensioner (utgivna före år 2001)

 

Då och då händer det att böcker utgivna före år 2001 recenseras i Wermlandiana. Dessa bokr3ecensioner  hamnar från och med år 2016 på den här sidan!

 

Jansson, Albert, Rallarrosor. Forshaga hembygdsförening 1977. 164 s. – Hc Albert Jansson växte upp i Forshaga, som han förblev trogen till sin död. Under hela sitt yrkesverksamma liv var han lärare. Efter pensioneringen utgav han i snabb följd tre böcker om sin hembygd och så Rallarros, som dock utkom efter hans bortgång.

   Efter publiceringen 2015 av hans dagbok, Alberts dagbok, sammanställd av Gunnel Johansson,  kom jag att intressera mig för hans enda skönlitterära verk, som jag inte läst förut. Romanen är en folklivsskildring i ordets bästa bemärkelse. Handlingen utspelas i en ort som han kallar Skifie, varmed menas Forshaga–Skived, och tiden är de första decennierna av 1900-talet. Boken är en livfull berättelse, en inträngande skildring av småfolkets liv och levnadsförhållande och – inte minst – av det religiösa livet i en tid då väckelsen ”sig mäktigt framtränger.” Läkare vid den här tiden i Forshaga var Emil Thorelius, som författaren ger ett mycket sympatiskt porträtt av. I boken kallas han Mauritius. Nutida läsare kan kanske tycka att boken smakar för mycket av söndagsskoleberättelse men det är inte riktigt sant. Författarens berättarglädje är stor och människorna i boken väl, fast ganska grovt, tecknade. Ett extra plus sätter ja för bokens språk, att replikerna återges på mål, om än inte så utpräglat. Det gör boken trovärdigare

Bengt Åkerblom 

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer