Sju linjer

 

Bror Finneskog

 

 

 

Bror Finneskog.

Personligt: Bror Finneskog föddes 1906 i ett lantbrukarhem i Nyskoga, då med efternamnet Henriksson. Han ägnade sitt yrkesliv åt Nya Wermlands-Tidningen, som lokalredaktör i Säffle, Åmål och Torsby. Vid sidan om arbetet intresserade han sig allt mer för sin Nordvärmländska hembygd, och då framförallt det finska arvet. Han var ordförande i föreningen Solör-Värmlands finnkulturförening och startade 1948 tidskriften Finnbygden. Finnbygdens julnummer blev för många en självklar del av julen. I an artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa hur den 1950 gick ut i imponerande 5000 exemplar, varav 500 letade sig över till USA! Framgångsreceptet var säkert ett intressant innehåll i kombination med idoga försäljningsombud. Tidskriften hade ett blandat innehåll, mer eller mindre vetenskapligt. Beskrivningar av värmländska släkter, ortsnamn och reseberättelser samsades med noveller. Utgivningen upphörde i princip med Bror Finneskogs bortgång 1976.

 

Litteraturgenre: Kulturhistoria, hembygdslitteratur

 

Författarskapet: Bror Finneskogs författargärning är till stor del synonym med tidskriften Finnbygden, men bibliografin omfattar även ett par böcker. Som 19-åring debuterade han 1925 med diktsamlingen Med sotiga strängar, utgiven på NWT:s förlag. Den innehåller 10 dikter.

 

Publicerade böcker.:

Med sotiga strängar (diktsamling). 1925

Beskrivning över Hembygdsgården Kollsberg i Fryksände socken, Värmland och Fryksände kyrkor (red. Av Bror Finneskog). 1950

 

 

Författarporträtt sammanställt 2018 av Claes Åkerblom

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer