Sju linjer

 

Tal den 23 april 2016 vid mottagandet av

Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpris

 

Först ett stort tack till Föreningen Värmlandslitteratur för att de utsett mig till Årets debutant.

   Ett speciellt tack till juryn som haft överseende med min ålder. Normalt är debutanter lite yngre än vad jag är, men även vi som uppskjutit vår debut är ju debutanter.

   Ett stort tack till Karlstads-Tidningen, Eva Dahl, Mats Zetterberg och Therese Thorén som under drygt åtta år nu låtit mig skriva mina krönikor en gång i månaden i tidningen. KT har också stöttat mig i min ambition att ge ut min bok. Det har alltid känts stimulerande för en hedersordförande i Gustaf Fröding-sällskapet att få skriva krönikor i den tidning där Hans Sax, d.v.s. Gustaf Fröding var krönikör en gång i tiden.

   Jag har känt ett starkt stöd från mina läsare. Många gånger hejdas jag på gatan av för mig okända personer, som tackar för senaste krönikan. Tankarna på läsarna är en kraftig stimulans! Det är tanken på läsarna som ger mig energi att fortsätta skrivandet.

   Naturligtvis tänker jag en dag som denna med värme på alla dem som jag träffat under årens lopp och som gett mig stoff till mina minnen, naturligtvis särskilt då på far och mor. Jag vill också understryka värdet av att ha växt upp i en så lugn och trygg miljö som släktgården där nere i de dalsländska skogarna utgjort.

   Det är roligt att notera hur barn och barnbarn med glädje följer mitt arbete med att dokumentera en miljö som också är deras – åtminstone under några sommarveckor.

   Ett stort tack till min förläggare Anita Stjernlöf-Lund, förlag BildText&Form. Vi har arbetat tillsammans i andra projekt, så jag visste att det skulle bli en fin bok, men att den skulle bli så fantastiskt vacker, det blev faktiskt en liten överraskning även för mig. Minnenas långrev är

en av de vackraste böcker jag sett under senare tid!

   Som jag skriver i förordet ”helt avgörande både för tillkomsten av krönikorna och min bok är min kära hustru Eva”. Hon har deltagit aktivt i arbetet med mina krönikor och min bok. Hon har renskrivit mina manus och fungerat som språkgranskare och också varit kvalitetsdomare.

 

Ett jättestort tack!

KJELL FREDRIKSSON

 

 

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer