Larz Friberg

 

 


Larz Friberg

 

Personligt: Larz Friberg är väl mera känd som konstnär än som författare. Författarskapet hade dock en viktig plats i Fribergs liv – inte minst under hans många år som naturkåsör i en rad svenska dagstidningar.
Larz Friberg föddes 1918 på Östermalm i Stockholm. Efter realexamen hamnade han i Värmland, vid silverrävsfarmen i Svanskog. Han återvände till Stockholm för militärtjänst och på kvällstid konstnärliga studier – bland annat vid Tekniska Skolan (numera Konstfack). en återkom till Svanskog och ägnade sig 1936–55 åt pälsdjursuppfödningen. Konstnärskapet tog en hel del tid i anspråk, men redan 1942 knöts han också till Nya Wermlands-Tidningen som ortskorrespondent för Svanskog. Han knöts senare till Säffle-Tidningen.

Innan dess hade han under några år samarbetat med Linus Brodin. De båda blev parhästar under åtskilliga reportageresor i Värmland och på Dal. Brodin intervjuade och skrev, Friberg porträtterade intervjuobjekten och de miljöer de besökte. Denna reportageserie vore verkligen värd att ge ut i bokform! Friberg berättade för övrigt att han från dessa resor i Värmland och Dalsland hade arkiverat 780 teckningar och 5000 negativ

Det kan också nämnas att Larz Friberg med hustru Inez under ett antal år drev Pensionat Rönngården i Värmlands Nysäter. På senare år bosatte de sig i Årjäng där Friberg gick ur tiden 2002.
 

Författarskapet: Lars Friberg medverkade alltså under en rad år i NWT och Säffle-Tidningen, och då som både skribent och tecknare. Han knöts senare till Svenska Nyhetsbyrån, vilket innebar att hans naturkåserier fick spridning i dagstidningar över hela Sverige. Bokligt debuterade han 1971 med Med penna och pensel, en bok som 1991 fick en uppföljare i Friberg i flykten. Båda dessa bygger på naturreportage och med Fribergs egna illustrationer – i den senare boken även i akvarellform. Utöver detta har han medverkat som illustratör i olika böcker och med Harry Erneclous Yrken som försvinner (1969) som ett bra exempel.
 

Utgivna böcker:
Med penna och pensel. Säffle 1971
Friberg i flykten. Säffle 1992.
 

Författarporträtt sammanställt 2020 av Claes Åkerblom

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer