Nils Hasselmo

 

 

Nils Hasselmo

 

Personligt: Nils Hasselmo föddes 1931 i Köla där fadern var klockare. Efter examen i skandinaviska språk och lingvistik vid Uppsala universitet fick han ett stipendium för att studera i USA. 1961 blev han filosofie doktor i lingvistik vid Harvard. Nils Hasselmo förblev verksam i USA och blev med åren en framstående språkforskare Han dog i Houston 2019.
 

Författarskapet: I ett minnesord beskrivs Nils Hasselmo som "en av vår tids mest framstående svensk-amerikaner". Det är emigrationshistorikern Ulf Beijbom som redogör för Hasselmos insatser. Vid Harvard var hans forskning inriktad på immigranters tvåspråkighet, något som förde honom till trakterna norr om Minnesota. Vid den aktuella tiden levde fortfarande genuint dialektspråkiga och "Swenglish" talande människor, för att citera Beijbom. Det här var en pionjärforskning som, förutom doktorsavhandlingen American Swedish : a study in bilingualism, långt senare resulterade i populära böcker som Amerikasvenska (1974) och Swedish-Amerika: An Introduction (1976)

1965 inledde Hasselmo den universitetskarriär som ledde till professuren vid University of Minnesotas skandinaviska institution. Han var därefter verksam vid University of Arizona för att 1988 kallas tillbaks till Minnesota där han blev universitetets rektor. Nils Hasselmo hade en mängd uppdrag även på federal nivå och engagerades dessutom av Swedish american historical society och Swedish council of America. 1991 valdes han till Årets svenskamerikan. På ålderns höst återvände Nils Hasselmo till Arizona. Där kunde han komplettera författarskapet med skönlitteratur i form av en rad kriminalromaner.


Nils Hasselmo. Foto: Star Tribune.

Utgivna böcker:
American Swedish : a study in bilingualism. Cambridge, Mass. : Harvard Univ., 1961
Amerikasvenska : en bok om språkutvecklingen i Svensk-Amerika. Stockholm 1974
The Swedes in Minnesota. Minneapolis 1976.
Swedish-Amerika: An Introduction. New York 1976.

 

Författarporträtt sammanställt 2020 av Claes Åkerblom

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer