Oscar Larsson


 

 

 

 

Personligt: Oscar Larsson föddes 1893 i Båtstad i Norra Finnskoga. Föräldrarna var torpare. Oscar blev hembygden trogen och bodde tillsammans med en syster kvar i föräldrahemmet Slugtorp. Med åren blev han en välkänd personlighet i Norra Finnskoga. Han var kommunalman och provade på flera yrken – bland annat som virkesmätare. Men vid sidan av detta var han alltså författare, eller närmare bestämt poet. Oscar Larsson lär ha varit en försynt man, men han var samtidigt bygdens starke man. I Norra Finnskoga kommun var han ordförande i såväl kommunalfullmäktige som kommunalstämman, därtill i kristidsnämnden. Därför var det stor förstämning i bygden när han en aprildag 1954 drunknade i Klarälven. Han var på väg hem från arbete vid bankkontoret i Höljes när han sin vana trogen tog genvägen över Klarälven – denna dag på en alltför svag våris. Någon menade att Nordvärmland därmed miste sin kanske allra största poet!

 

Litteraturgenre: Lyrik, hembygdslitteratur.

 

Författarskapet: Oscar Larsson är främst ihågkommen som poet, även om han också lämnade efter sig ett manus till en hembygdsbok. Under pseudonymen Love Skog gav han ut två diktsamlingar. 1928 kom Dagsverk och drömmar (Svenska allmogeförlaget) och 1952 Jord och Rymd. Den senare gavs ut av Bror Finneskog, en av dem som hyllade Oscar Larsson: ”Love Skog beundrade vi alla på avstånd. Han var en versmakare av stora mått, som vi inte nådde upp till på långa vägar. Därför kallade vi honom för vår försångare. Vi begrep vår litenhet, då vi såg att han accepterades ganska snart i ’Studiekamraten’, som ju var ganska krävande, när det gällde att sovra sitt material.” Även i årsskriften Finnbygden var Oscar Karsson ofta representerad.

Oscar Larsson fick utlopp för sitt skrivande även i manuskriptet till en hembygdsbok om dåvarande Norra Finnskoga kommun. Tyvärr hann han aldrig se det hela i tryck – boken Från finnbygden gavs ut 1954, året efter Oscar Larssons död. En annan författare som har uppmärksammat Oscar Larsson är Torleif Styffe. Lagom till Oscar Larssons 125-årsminne tecknade han ett fint porträtt i NWT. Styffe konstaterar att Oscar Larssons dikter lever vidare genom uppläsningar och som tonsättningar. Bland de som tonsatt Love Skog finns Christer Halvarsson, Eva Björklund och trubaduren Gunnar Johansson. På de värmländska biblioteken är det sämre bevänt, och där böckerna finns är de placerade i magasinen.

 

Utgivna böcker:

Dagsverk och drömmar. Vetlanda: Svenska allmogeförlaget 1928.

Jord och rymd. Torsby: Finnbygdens förlag 1952.

Från finnbygden. En krönika om Norra Finnskoga, Värmlands nordligaste socken. Karlstad: Värmlands folkblad 1954

 

En linje

Majkväll

 

Barnens första videpipa
tonar gällt i majkväll sval,
Skogens sista vinterripa
flyr till fjälls från vårlig dal.
Under kvällsskär himmelsblekning
drar ett transträck nordanåt.
Vinden lenar med en smekning
skogens kvällsregntunga gråt.


Dalen drömmer skum i nattens
underbara vita ljus,
fylld av fågelspel och vattens
blida klingande och sus.
Här blir livet dröm och villa
från en vardag trist och tom.
Under vårens stjärnor stilla
jord och hjärtan gå i blom.

 

Ur Dagsverk och drömmar

 

Författarporträtt sammanställt 2018 av Claes Åkerblom. Källa: Styffe, Torleif: Poeten med de många titlarna, Nya Wermlands-Tidningen 2018-04-28

 

 

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer