Sju linjer

 

Erik Norelius
 

 

 

 

Personligt: Erik Norelius föddes 1907 i Holmedal. 20 år gammal tog han folkskollärarexamen och var sedan mestadels verksam som lärare i Arvika. 1958 blev han rektor vid Agnetebergsskolan. Erik Norelius var även museiintendent vid Sågudden och blev med åren en stor personlighet i Arvika. Efter sin död 1981 har han blivit ihågkommen genom Erik Norelius gata i Arvika. Det kan också nämnas att han hade ett stort konstnärligt intresse. På 1920-talet handlade det ofta om karikatyrteckningar som han försökte sälja till tidningarna – ibland med lyckat resultat. Men läsintresset var det som låg honom varmast om hjärtat, det hade följt med sedan tidig barndom.

 

Litteraturgenre: Poesi, prosa

 

Författarskapet: Erik Norelius brukar ibland betecknas som en skrönornas mästare. Han debuterade 1960 med diktsamlingen Mottryck och året därpå kom Lyrisk klartext. Den senare gavs ut på Gebers förlag. Recensionerna blev kanske inte de bästa, kanske var det lite för mycket "fyrtiotal" över de hela, menar någon. 1962 kom långdikten Jemenitiskan i boken med samma titel.

Man får nog säga att Norelius dikter är lika dråpliga och lekfulla som de kortromaner som han senare gav ut på NWT:s förlag. 1971 kom Senoscarianskt spektakel och 1974 Mustaschen. Den senare handlar om sekelskiftets planer på att bygga Dal-Västra Värmlands järnväg. Norelius var noga med sakuppgifterna, de inhämtade han i arkiven för att sedan få ihop en historia med sina "sedvanliga satiriska och burleska krängningar". I en NWT-intervju konstaterade Norelius att han ofta blev beskylld för att ljuga, något han bemötte med ett klarläggande: "Visst ljuger jag, men jag kallar det fabulering."

I VF:s minnesruna (osignerad) konstateras att: "Som författare gjorde han sig känd genom några böcker om en italiensk furste som hamnar i Nordmarken, Agostino den galne. Här väver han samman hembygdsskildringar från Västvärmland med sägner och skrönor från medeltiden och de torde till stora delar ha fötts i författarens egen fantasi." Det berättas vidare att Erik Norelius var en stor beundrare av Fritiof Nilsson-Piraten.

 

Utgivna böcker:

Mottryck. 1960

Lyrisk klartext. 1961

Jemenitiskan. Diktcykel. 1962

Klartext III. 1963

Ur disparat munuskript. 1965

Agostino den galne. 1966

Agostino stadgar sig. 1967

Kung, damer och knektar. 1969

Senoscarianskt spektakel. 1971

Mustaschen. 1974.

 

Författarporträtt sammanställt 2016 av Claes Åkerblom

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer