Jan Ollars

 

 

 

                                   Jan Ollars. Foto: Lena Sewall

 

Personligt: Jan Ollars är född 1951 och bosatt i Karlstad. Han har tidigare skrivit läromedel och skrivit sju barnböcker i serien om Karl Gran och en ungdomsbok som utspelas i Brasilien. Han är bosatt i Karlstad.

 

Litteraturgenre: Läromedel och barnböcker.

 

Jan Ollars om sitt författarskap: Man vet aldrig vad framtiden kommer att erbjuda. Till exempel var det en gång en mellanstadielärare som ville skriva bättre läromedel för svenskundervisningen. Ett bokförlag nappade på idén. Statens läromedelsnämnd stöttade med ett stipendium. Arbetet tog flera år; författandet fick ske vid sidan av förvärvsarbetet. Till slut blev delarna klara, den ena efter den andra. Då ändrade staten kursplanen i svenska, så Skatten, som bokserien hette, blev aldrig någon storsäljare. Men mellanstadieläraren lärde sig mycket. Han började jobba på högstadiet och fick förtroendet att uppdatera ett annat läromedel, som sålde lite bättre. Under några år fick han vara med på ett hörn när de nationella proven i svenska togs fram. Och med dessa dubbla meriter blev han en av fem som fick skriva kursplanen i svenska till Läroplan 2011. ”Expert” stod det i anställningsbeviset från Skolverket. Minsann!

Man vet aldrig vad framtiden kommer att erbjuda. Mellanstadieläraren blev bättre på att skriva. Ett tag fick han skriva broschyrer för en affärskonsult. Han försökte sig som barnboksförfattare när BonnierCarlsen utlyste en skandinavisk tävling om bästa högläsningsbok för barn mellan sex och nio år. Vinnarboken En onsdag i Karl Grans liv blev omstridd. Två anmälare hos Bibliotekstjänst hade totalt olika uppfattning om den. En tredje anmälare fick hyras in, och resultatet blev 2 – 1 till bokens supportrar. Tidningar anmälde den positivt så när som på Dagens Nyheter, där förlaget kritiserades. Att ge pris till en så dålig bok, det undergrävde för barnlitteraturen i stort. Minsann!

”Mellanstadieläraren” är förstås ett alias för mig. Jag totade ihop totalt sju böcker om Karl Gran. De finns att låna på folkbiblioteken. Många lärare läste dem högt i klasserna. Genom åren har jag besökt mer än 500 barngrupper och berättat om och dramatiserat Karls äventyr. Det blev skrattfester där barnen och jag hade lika roligt.

Min fru och jag tillbragte en del tid i Bahia, en brasiliansk delstat där 90% av befolkningen räknas som afrobrasilianare. Det inspirerade till ungdomsboken Ett pris på mitt huvud, en äventyrsberättelse där en motvillig ung hjälte hotas av människohandlare. Bibliotekstjänsts anmälare älskade boken för dess spänning.

Sommaren 2019 blev jag klar med en vuxenbok: Obygd, östmarksskojare och allsköns mord och ohyggligheter? 420 sidor i storpocketformat. Den presenteras på min sajt www.itaparica.se

Man vet aldrig vad framtiden kommer att erbjuda. Kommer jag någonsin att slutföra det hemliga skrivprojekt som jag har påbörjat? Kanske. I så fall kommer jag att berätta det här.

 

Utgivna böcker:

Skatten-serien, delvis med Birgitta Nyström, Natur och kultur, 1995 – 1997

Ess i svenska 6 med Runo Lindskog, Natur och kultur, 1997, 2004 och 2010

En onsdag i Karl Grans liv, BonnierCarlsen, 1996

Karl Grans tokiga torsdag, BonnierCarlsen, 1997

Karl Gran fredagen den trettonde, BonnierCarlsen, 1999

Karl Gran ensam hemma, BonnierCarlsen, 2000

Karl Grans tvättnatt, BonnierCarlsen, 2000

Karl Gran och lördagens hundliv, BonnierCarlsen, 2002

Karl Gran och söndafloden, Bokförlaget Itaparica, 2013

Ett pris på mitt huvud, Bokförlaget Itaparica, 2011

Obygd, östmarksskojare och allsköns mord och ohyggligheter? Books on Demand, 2019

Kontaktuppgifter:

Jan Ollars, 0703704891, info@itaparica.se, Flöjtgatan 52, 656 33 Karlstad

 

Författarporträtt sammanställt i februari 2020.

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

 

Sju linjer