Sju linjer

 

Greta von Schoultz

 

 

 

Personligt: Greta Werner – senare von Schoultz – föddes 1914 i Boo församling på Värmdö. Hon var 13 år när fadern arrenderade en gård på Värmlandsnäs. Efter realexamen i Säffle fortsatte hon studierna i Karlstad och till akademisk examen, fil mag, i Göteborg. Hon hade anledning att återvända till Värmland. Under ett antal år var hon gift med Gösta von Schoultz som var landsantikvarie i Värmland. Hon arbetade som lärare vid läroverket och flickskolan i Karlstad och ägde dessutom en gård på Värmlandsnäs. Flera av hennes romaner har dessutom motiv från Näset. Greta von Schoultz dog i Landvetter, 1999.

 

Litteraturgenre: Prosa

 

Författarskapet: Greta von Schoultz har själv berättat hur litteraturintresset tog fart under gymnasieåren. Hon vann en uppsatstävling. Där liksom i debutromanen har hon hämtat motiv från Värmlandsnäs. 1942 kom Det går en vind i gräset. Den gavs ut på Bonniers förlag och på omslaget angavs att författarinnan var född på Värmlandsnäs, vilket alltså var fel. 1948 kom Månen i Ajalons dal, även här med motiv från Näset. Mellan dessa båda böcker kom 1943 Kalla honom Viktor. Flera av romanerna översattes till danska. På senare år har de dessutom givits ut som talböcker.

Som så ofta på den tiden fick Greta von Schoultz romaner utrymme även på rikspressens kultursidor. Det är intressant att läsa Sten Selanders recension i Svenska Dagbladet. ”- - - Ett i allo färdigt konstverk är ju ”Det går en vind i gräset” inte. Men det är en anmärkningsvärd prestation av en ung debutant, en bok som man både fäster sig vid och blir fäst vid.” Han talar om en ”bonderoman” och hur huvudpersonen, Hedvig, i handling får uttrycka det som Greta von Schoultz själv vill ha sagt. Boken är en vädjan mot flykten från landsbygden.

Dessa tre romaner är Greta von Schoultz hela bokliga produktion. Men hon fortsatte att skriva. 1970 uppmärksammades hon för en kortnovell som i en novelltävling belade tredjeplatsen, efter bl.a. Ivar LO Johansson.

 

Utgivna böcker:

Det går en vind i gräset. 1942

Kalla honom Viktor. 1943

Månen i Ajalons dal. 1948

 

Författarporträtt sammanställt 2017 av Claes Åkerblom

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

 

Sju linjer