Sju linjer

 

Sewall, Lena, En bit Värmland. Från Värmlandskorv till Värmlandstårta. Kd: Votum & Gullers förlag, 2016. 288 s. – Qca

Lena Sewall, bibliotekarie, matboksförfattare och matskribent, har som de flesta av oss mat- och kulturintresserade kopierat, rivit och klippt ut recept, klistrat in och samlat i lådor. Skillnaden är att Lena fyllde hela sitt sommarhus med artiklar om länder och platser och recept. Så en sommardag började Lena sorteringsarbetet och i den största av högar samlades recept som uppkallats efter värmländska platser och personer.

   Nu har recepthögen formats om till boken En bit Värmland, från Värmlandskorv till Värmlandstårta. Mångfalden imponerar, lockar och gör läsaren nyfiken. Innehållet presenteras efter årstider och högtider med en djupdykning i sommarens alla caféer och utställningar i landskapet. Persongalleriet är omfattande och var och en presenteras med värme. De drygt 150 välskrivna recepten är tydligt grupperade i ett avslutande register. Mogna, gyllengula havreax inleder och avslutar boken som är en guldgruva att bläddra i, läsa och laga ur.

Bläddra i den som en resebroschyr från Värmland med vackra bilder, citat och reportage från Sillegården i väst till Saxå herrgård i öster, från von Echstedtka gården i söder till Digerberget i norr och allt däremellan. Fördjupa dig i Frödingland och Alsters herrgård utanför Karlstad, fira midsommar i Rackstad, njut av klengås under Allhelgonahelgen och fira jul på Geijersgården.

Läs den som en kokbok med traditionell svensk husmanskost, med maträtter som lagas av landskapets råvaror från skog och sjö och skördar från odlad mark. Recepten har alla anknytning till plats och person. Det berikar och inspirerar läsningen mycket. Stora delar av Värmlands yta är skogar fulla med rådjur och älg, med svamp och bär. Det avspeglar sig i recepten med tretton variationer på korv och tjugofyra med kött- och färsrätter på vilt. Biskop Wadensjö bjuder på Kremlesoppa. Monica Swenson, legitimerad svampkonsulent, serverar sina klassiska vegetariska svampbiffar med Karljohan eller riskor. Av skogens bär och trädgårdens frukt har det blivit pajer och småkakor, tårtor och efterrätter i en ringlande långdans genom landskapets byar och gårdar. Mårbacka, Ransäter, Klässbol, Sälboda, Gårdsås, Stöpafors, Sunne, Smultrontårta från Fryken och…... Receptens mångfald visar på hur väl man tog vara på allt som jorden gav och hushållade med resurserna året runt. De visar på gästfrihet, glädje och fest.

Fördjupa dig i bokens personporträtt av kända värmlandsprofiler och deras kärlek till maten och måltiderna. Här nämns tre av alla lokala matinspiratörer som finns representerade i boken. Poeten och kokboksförfattaren Stig Berg (1928–1998) bidrar med sin favoritmaträtt, Mamma Hannas kålpudding, i både recept och dikt. Göran Tunströms krönika ”Köket är mannens plats” finns med. Om Selma Lagerlöf berättas det hur hon startade skrädmjölstillverkning på Mårbacka. ”Ät havresikt! Det är din plikt” löd Selmas slogan på paketen. Svenska Dagbladets matskribent Hiram, Märit Huldt, skrev i tidning och kokbok om värmlandssläktens födelsedagstårta på mannagryn, vispad grädde och med den nu klassiska svartvinbärssylten till. Det blev också Hiram som räddade receptet på Värmlandstårtan till eftervärlden. Lena Sewall lämnar över en bit Värmland som smakar mera.

Ellinor Moberg

Hushållslärare, matkonsult och matskribent, Stockholm

 

 

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer