Björn Söderbäck

Björn Söderbäck. Foto: Heidruns förlag.

Personligt: Skådespelaren, regissören och författaren Björn Söderbäck är född 1951 i Skultuna i Västerås kommun men har sin bakgrund både i Stockholmstrakten och norra Värmland.
I släkten finns såväl en levande berättartradition som en tydlig dragning till teatern.
Hans mormor var den legendariska bibliotekarien, dramapedagogen och författaren Elsa Olenius, en betydelsefull pionjär inom både barnbiblioteksverksamhet och teater med barn. Under 1940-talet startade hon Barnens egen teater, som sedan blev Vår Teater i Stockholm. Dessutom var hon bästa vän med Astrid Lindgren.

Morfadern Nils Olenius var från Vitsand och med honom har Björn Söderbäck fått med sig både Selma Lagerlöf och Fröding från barndomen, berättar han i en artikel av Lena Richardssons i Nya Wermlands-Tidningen 25 06 19.

Björns mor barnboksförfattaren, dramapedagogen, översättaren och konstnären Marianne Söderbäck bodde i många år i Hallondalen, Östmark, i nordvästra Värmland och har sedan länge även hon ett författarporträtt i Föreningen Värmlandslitteraturs författarkatalog.
Redan som mycket ung fick Björn Söderbäck ett publikt genomslag i rollen som Johan i den klassiska TV-serien Saltkråkan. Genom sin livslånga verksamhet som berättare och skådespelare har han vunnit stor uppskattning och en rik erfarenhet. Från barnteater i enkla sammanhang till stora uppsättningar på Västanå Teater, som han grundade tillsammans med hustrun  RocYvonnek och som fick sitt namn 1983. En teater som har sitt upphov i två fria teatergrupper – karlstadsgruppen Sprattelgubbarna och gruppen Blandskog. Tillsammans med bland andra författaren Bengt Berg och skådespelaren Solveig Ternström var Björn Söderbäck aktiv i Blandskog som satte upp pjäser med miljötema, bland annat mot hormoslyrbesprutningen av skogarna.

Författarskap: Selma Lagerlöf har följt Björn Söderbäck genom hela livet. Han har dramatiserat många berättelser av Selma Lagerlöf och sitter med i Selma Lagerlöf-sällskapets styrelse. Någon gång 2024 fick han frågan om han kunde skriva sällskapets årsbok för 2025. Han funderade och till sist sa han ja, berättar han i den ovan nämnda artikeln av Lena Richardsson. Ett ganska roligt uppdrag tyckte han. Han bestämde redan från början att han skulle skriva från sin uppväxt och hur han kom i kontakt med Selma genom sin morfar och hans släktskap med Fröding. I boken samsas barndomsminnen, flytten till Värmland och Västanå teater ihop med några hans egna texttolkningar av Selma Lagerlöfs berättelser.

Utgivna böcker:

I sällskap med Selma. På vägen till Västanå. Heidruns förlag/ Selma Lagerlöf-sällskapet 2025

Tag plats, tåget går! Dramalek på förskolan. Teckningar: Tor Morisse. Vår skola, 1979

 

Författarporträtt sammanställt av Lena Sewall 2025

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer