Selma Sundelius-Lagerström

 


 

Personligt: Selma Sundelius Lagerström föddes 1859 i Nysund och växte upp i Lekvattnet. Hon var dotter till kapellpredikanten Johan Wilhelm Sundelius, med rötter i Svanskog, och Ottilia Bengtzon. I
yngre år vistades hon tidvis i Torsby prästgård, i Dalsland och hos makarna Hultcrantz på Björnö i Gillberga. Det var under tiden i Björnö som hon kom i kontakt med Svenska Missionsförbundet. 1886 gifte hon sig med Johannes Lagerström, lärare vid Missionsförbundets missionsskola i Kristinehamn och från 1890 vid motsvarande skola i Stockholm. Tiden i Stockholm blev ganska kortvarig. Båda makarna var sjukliga och Selma Sundelius-Lagerström vistades från 1890-talet på sjukhus i Vadstena.
Hon dog 1927 i Hjo. Apropå släkten Sundelius kan inom parentes nämnas att Selma Sundelius syster Signe var farmor till den inte helt obekanta arkitekten Kajsa Strinning.
 

Författarskapet: Selma Sundelius-Lagerström brukar betraktas som en psalmförfattare, i den svenska psalmboken 1986 finns hennes psalm Kristus lever – underbara ord med som psalm nummer 152. Vid sidan om psalmer och sånger skrev hon även en rad berättelser, ofta återgivna i olika tidskrifter under signaturen S. S.

1892 bokdebuterade hon med Andreas Fernholm. Spridda drag ur hans lif och verksamhet. Fernholm var pastor och redaktör för tidskriften Blå bandet. Han var för övrigt gift med Gerda Lignell, född i Kila. 1896 gav Selma Lagerström ut diktsamlingen Blommor i Törnhäcken och 1902 kom Skuggor och Dagrar. Skildringar ur verkligheten. (J. A Lindblads förlag). Det handlade om sedelärande nykterhetsberättelser. Recensenten N. Werner hyllade språket som ”utomordentligt fint och tilltalande” och fortsatte: ”Det är redan i detta hänseende en njutning att taga del av dessa berättelser”. Skuggor och Dagrar blev Selma Sundelius-Lagerströms sista bokliga alster. Även denna skrevs under signaturen S. S. Hon medverkade även återkommande i Svenska Morgonbladet.
 

Utgivna böcker:
Andreas Fernholm. Spridda drag ut hans lif och verksamhet tecknade af S. S. Stockholm 1892.
Blommor i törnhäcken. Dikt och sång. Stockholm 1896
Skuggor och dagrar. Skildringar ur verkligheten af S. S. Köping 1900
 

Författarporträtt sammanställt 2020 av Claes Åkerblom

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

 

Sju linjer