Georg Takman

 

 

 

 

Personligt: Georg Takman föddes i Kila 1920. Han växte upp i ett lantbrukarhem och tog med åren över föräldragården. Han blev en välkänd personlighet i bygden med en mängd olika uppdrag. Vid sidan om detta hade han också en litterär ådra.

 Takman debuterade 1971 med diktsamlingen Färdkost. Det är hans enda bok, och det ger honom per automatik ingen plats bland de värmländska författarporträtten. Men Färdkost var mer än en diktsamling. Ett par decennier senare tog den plats i Guinness rekordbok. Det var då den diktsamling i Sverige som sålts i störst upplaga. 20.000 exemplar hade författaren låtit trycka – och lyckats sälja. 1989 kom den nionde och sista upplagan. Georg Takman dog i Kila 2002.

 

Författarskap:

Många av dikterna i Färdkost är färgade av Georg Takmans personliga tro, det skriver han själv i förordet. Men det finns också slagfärdiga små korta aforismer som exempelvis Fyrtiotalisten. Karl H Sandberg (Arbetarbladet) gav i en recension sin sammanfattning av Takmans författarskap: "Ur litterär synvinkel hör han inte till de lödiga, men hans kärlek och längtan till poetisk förkunnelse gör ibland att den oförvägna ordleken ger resultat som håller måttet".

 Per-Olof Lönnroth (Göteborgs-Posten) konstaterade att "Bygdepoeten Georg Takman är något av ett litterärt fenomen. Han har gett ut en diktsamling som blivit en bestseller".

Tilläggas bör att Georg Takman var en mycket god marknadsförare av sina böcker.

 

Publicerade böcker:

Färdkost (1971) 

En linje 

 

Fyrtiotalisten

 

Han gjorde sin plikt:

Plockade ord i en pappersstrut,

skakade om och vecklade ut

en fyrtiotalsdikt.

 

Författarporträtt sammanställt 2018 av Claes Åkerblom

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer