Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium

 

Från och med år 2009 delas detta stipendium ut under namnet Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium. Det delas ut till debutanter med värmländsk anknytning oberoende av ålder. Stipendiebeloppet uppgår från och med 2019  till 10 000 kr.
Tidigare till och med år 2007 delades stipendiet ut under namnet Det värmländska litteraturstipendiet. Det var i första hand avsett för yngre värmlänningar, verksamma i Värmland, som debuterat som författare under föregående år principer som juryn stundom gjorde ett och annat avsteg ifrån. Stipendiebeloppet varierade under de år stipendiet utdelades och uppgick som mest till 5 000 kr. 2008 utdelades inget stipendium.

2023

Klaus Stein. Foto: Mikael Lundblad

På Världsbokdagen den 23 april 2024 utdelades Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium för Värmlands bästa skönlitterära debutbok 2023 till Klaus Stein, Arvika, för romanen Det vi aldrig talade om, utgiven på Fri Tanke Förlag.

Juryns motivering:

Med sin egen inre resa som drivkraft utforskar författaren den stora familjehemligheten och förvandlar den till ett fängslade kvinnoporträtt. En roman som visar att trauman kan leva kvar i generationer.

Årets jury bestod av Mirja Berggren, Sara Urger, Daniel Skogman, Sara Andersson och Ulla Walldén. I juryns bedömning ingick 15 titlar/debutanter som var för sig uppfyllde kriterierna för debutantstipendiet.

2022

 

Ulla Wentzel. Foto: Staffan Jofjell

 

Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium för Värmlands bästa skönlitterära debutbok 2022 utdelades till Ulla Wentzel för boken för boken HALLÅ. Min faster. Var är du?

Juryns motivering:

Med ett drabbande innehåll i en spännande dialogform visar årets debutant att en berättelse inte behöver vara ordrik för att väcka starka känslor. I många nyanser och med en stark närvaro, även när sidorna gapar tomma, beskrivs kampen för att mötas när orden inte längre räcker till.

 

Victoria Björn Blomqvist: Foto:

2023 delar Föreningen också ut ett hedersomnämnande, som gått  till Victoria Björn Blomqvist för hennes debut Fjället tiger still, en spänningsroman, med motiveringen:


En stark debut, i en genre med hård konkurrens, som skildrar hur det förflutna hemsöker oss tills sanningen uppdagas.
Vältecknade miljöer, livsöden och en väl sammanfogad intrig förgylls med ett nytänkande berättargrepp där huvudpersonen talar i jag-form.
 

Hedersomnämnandet består av ett diplom.

Årets jury har bestått av Mirja Berggren, Sara Urger, Daniel Skogman, Sara Andersson och Ulla Walldén. I juryns bedömning ingick 12 debutanter som var för sig uppfyllde kriterierna för debutantstipendiet.

2021

 

Anna Kölén. Foto : Stefan Tell.

På Världsbokdagen den 23 april fick Anna Kölén ta emot Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium 10 000 kr för sin roman Ingen kommer att tro dig.

Juryns motivering lyder:

Med ett otroligt driv framåt och med en underliggande pyrande spänning är det svårt att släppa taget om boken. Delar från hela livet vävs samman såsom familj, dating, vänskap, kärlek, humor och att leva i småstad kontra storstad. Känslan och övertygelsen att det krävs mod för att våga uttrycka sin sanna historia och att man först därefter kan fatta sina egna beslut lever kvar när sista ordet är läst.

Juryn har bestått av  Daniel Skogman, styrelsemedlem i Föreningen Värmlandslitteratur samt bibliotekarierna Mirja Berggren och Ann Skagerling.

 

2020

 

 

 

Prisad debutant. Sven-Erik Karlsson tar emot sitt diplom på bokfestivalens scen av Berit Wester och Gun Berger. Foto: Gunnar Lidén.

På Värmlands bokfestival 2021 fick Sven-Erik Karlsson ta emot Föreningen Värmlands-litteraturs debutantstipendium 2020 för boken Örnögon.

Motiveringen lyder:

Med kaffetermos, smörgåsar och den gamle hunden får läsaren följa med ut i skogen. I växlande väder vandrar och skidar författaren över hyggen, myrar och berg och skådar naturens, djurens och fågellivets fascinerande värld. Upplevelserna skildras i dagboksform i poetiska, filosofiska och samhällskritiska tankar, alltifrån sorgen inför skogsskövlingen och timmerbilarna som kör förbi till den stora lyckan att få möta örnens blick. En fin bok med många lager. 

2019

 

 

Priserna och utmärkelserna följer på varandra för Osebol-författaren Marit Kapla. För sin bok Osebol har Marit Kapla belönats med Augustpriset, Borås Tidnings debutantpris, Publicistklubbens pris Guldpennan, Studieförbundet Vuxenskolans författarpris, Region Värmlands litteraturstipendium och nu senast också Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium för år 2019 för boken Osebol. Och vem skulle annars fått det detta år!

Juryns motivering:

I en värmländsk by i avfolkningsbygd, tillika sin egen hembygd, har författaren med stor känslighet och i koncentrerad form fångat poesi, loso och livets vardagligheter ur människornas egna berättelser. Som läsare för yttas man in i Osebols egen värld och för en stund blir denna by världens mittpunkt.

 

 

Hedersomnämnande får Maria Lilja för boken Signe & Sigge med motiveringen:

 

Med stor lyhördhet och klarsynthet tecknas ett mycket personligt och komplext porträtt av författaren Signe Björnberg alias Sigge Stark. Författaren lyckas i romanen ”Signe och Sigge” vidga bilden av en av Sveriges, under flera decennier, mest lästa författare. Ett livsöde som berör.

2018

 

 

På Världsbokdagen den 23 april 2018 delade Föreningen Värmlandslitteratur ut sitt debutantstipendium som i år gick till Johannes Klenell för boken Det fria ordet med motiveringen:

 

Med humor, ironi och satir tecknas karaktärer och miljöer i ett förvirrat medieföretag, med ursprung i en 68-årsvänster, som totalt tappat sin ledstjärna och viljelöst driver i teknikskiftets hav. En tänkvärd, rolig bok om idéernas haveri i ett förändrat politiskt landskap, en företeelse, som nog kan kännas igen även i andra organisationer.

 

Hedersomnämnande fick Christina Lövestam för boken Porträtt från en värmländsk by med motiveringen:

 

För en poetisk skildring av människor och miljöer där barnets minnen från ”de olåsta dörrarnas tid”, när floxen blommade, vedyxan dunkade runt knuten och grannar, som vi minns gav bestående intryck i en omgivning där skog, trolska bäckar och grusvägar ledde mot äventyr och spänning. Sätergården är alla de värmländska byar som en gång var och som hyste samma andas barn. De som flyttade men lämnade kvar en del av sitt hjärta.

 

2017

 

 

Till 2016 års skönlitterära debutantpristagare utsågs Lisa Bjurwald på Världsbokdagen den 23 april 2017 för sin roman Tills bara aska återstår med följande motivering:

 

I spänningsromanens form lyfter författaren fram viktiga ämnen – trafficking och knarkhandel. Värmland och Nigeria är spelplatserna för denna skakande berättelse

 

 

 

Hedersomnämnande fick Ulrika Grenegård för sin bok Utanför linjen  med motiveringen:

På ett ömsint och varsamt sätt skriver författaren fram tre tonårspojkars vänskap och förändring under ett sommarlov.

 

2016

 

 

Årets debutantpristagare 2016. Kjell Fredriksson berättade om Minnenas långrev på Världsbokdagen och blev senare under dagen utsedd till Årets debutantpristagare.

 

För åttonde gången delade Föreningen Värmlandslitteratur på Världsbokdagen den 23 april 1016 ut priset till Årets debutantpristagare, som detta år gick till  Kjell Fredriksson för boken Minnenas långrev med följande motivering:

 

Boken är en självbiografi men också en tänkebok:

Kanske är själva nuet överreklamerat?

Säkert är att denna mycket välskrivna minnesbok griper och fängslar läsaren.

Det förflutna lever upp igen under författarens stilsäkra penna!

 

   Debutantpristagaren Kjell Fredriksson höll märkbart rörd ett tacktal.  Klicka här för att läsa det.

 

2015

 

                      Sten Jansson.  Foto Lena Sewall
 

2015 års debutantpris gick till Sten Jansson för romanen Anders + Lisa, Priset uppgår till 5 000 kr men dessutom erhöll debutanten Sten Jansson, författare f.ö. till flera fackböcker, ett diplom signerat Anita Stjernlöf-Lund.  Så här motiverar föreningens jury, som bestått av Bengt Åkerblom, Olof Andersson, Lillan Augustsson och Berit Wester, sitt val av bok:

En gedigen och omfattande debutroman, sprungen ur värmländsk miljö där
trovärdiga personporträtt i en teknisk skicklig komposition speglar tidens
synsätt och värderingar.

 

 

Ett hedersomnämnande fick Marcus Kohlberg för diktsamlingen Snö och ruiner.  Marcus erhöll också ett diplom men inga prispengar.

Hedersomnämnandet av Snö och ruiner motiverade juryn sålunda:

Med sina dikter förmedlar Marcus Kohlberg vardagens alla färger och stämningar från vinter till vinter och han behärskar så väl haikudiktningens svåra konst.

 

2014

 

 

Oskar Skog. Foto: Lena Sewall.

2014 gick Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpris till Oskar Skog.  Priset utdelades på Världsbokdagen 2014 i Karlstads stadsbibliotek.  FVL:s styrelsemedlem Gun Berger var på plats och skrev följande i Wermlandiana 2014:2.

Jag träffade Oskar som hastigast under Världsbokdagen på Stadsbiblioteket den 23 april. Oskar var på plats för att ta emot Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpris för sin bok  “Pojken som fann en ny färg”, Forum förlag. Jag hade då inte hunnit läsa boken så vi kom överens om att intervjun fick ske via mail.

 Jag läste och blev djupt berörd. Oskar Skog skriver en poetisk prosa med precis det antal ord behövs, varken fler eller färre. Här finns kärlek, oro, sorg och stor saknad gestaltad så att jag som läsare verkligen kan känna dessa uttryck. Det är både allmängiltigt och personligt berättat.

 

Hej Oskar!

 

Hur kom den här berättelsen till dig?

- Det började med en separation, ett långt förhållande som tog slut. Hur världen plötsligt förändrades runt omkring mig och jag började tänka på hur man tar saker för givet. Att människor alltid kommer att finnas kvar. Sedan läste jag en intervju med Jarvis Cocker (sångare och låtskrivare i Pulp) där han sa att allt redan var upptäckt, att det inte var någon som skulle hitta en ny färg i morgon. I det ögonblicket fick jag meningen "pojken som fann en ny färg" i huvudet och började skriva berättelsen utifrån den meningen.

 Hur kom du fram till formen för berättelsen?

- Jag ville skriva något kort. Något där varje mening kändes nödvändig. Att varje uppslag skulle vara ett nytt kapitel kändes nödvändigt eftersom jag ville skapa en känsla av minnesbilder. Små fragment av ett liv. Vi tänker sällan på samma sak länge. De korta meningarna, de många radbrytningarna, var ett sätt att skapa en rytm, en melodi, där mitt mål var att nästan skapa små fristående bilder. Där man kan hitta sitt favoritkapitel och plocka ut det och att det klarar av att stå utanför berättelsen. Jag tror jag lyckades ibland. 

Du skriver också journalistiskt, du skriver spelrecensioner m m. Har det språket påverkat ditt skönlitterära skrivande?

- Jag gillar det enkla språket. Språket, i sig, ska inte vara ett hinder för att ta sig in i en berättelse. De enkla orden är ofta större, viktigare, än det krångligt svåra. Alla ska kunna läsa. Det är något som jag tagit med mig från mitt andra skrivande, i det allmängiltiga finns det någon form av universell sanning. 

 Har du skrivit skönlitterära texter tidigare som ännu ej är utgivna?

- Under min tid på Författarskolan (Lunds Universitet) skrev jag en bok som hette Björn & Benny. En rätt våldsam berättelse om två tonåringar som gick till skolan med automatvapen. För länge sedan skrev jag en berättelse som hette Vägen Bort som var mer Stephen King än John Ajvide Lindqvist. Sedan har jag väldigt många början på berättelser sparade på hårddisken.

 Skriver du på något nytt vad gäller skönlitteratur?

- Jag skriver just nu på ett manus som har arbetsnamnet Klara. Det är en deckare utan några poliser. Om att växa upp i en liten stad (Arvika) på åttiotalet och att söka sig tillbaka dit som vuxen för att försöka förstå vad som hände. En kärlekshistoria om den där tonårsförälskelsen som följer med. 

 Hur ser din framtida dröm ut för ditt skrivande över huvudtaget?

- Mitt mål är att kunna leva på mitt författarskap. Att få Sverige att upptäcka mig.

 Och hur ser verkligheten ut?

- Jag är inte där än.

Tack för dina svar. Jag ser fram emot att få läsa om Klara och Arvika.

Gun Berger

2013

 

    Paul Blomgren. Tar emot sitt pris av Bengt Åkerblom.

 

Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpris gick 2013 till Paul Blomgren, Kristinehamn, som nästan 80 år gammal, skrivit en barn- och ungdomsskildring, Gossmusikkåren eller sången till min syster, som prisjuryn, Lillan Augustsson, Berit Wester, Olof Andersson och Bengt Åkerblom, sammankallande, motståndslöst fallit för.

   Förre ordföranden Bengt Åkerblom överlämnade ett diplom, utformat av Anita Stjernlöf- Lundm samt prissumman 10.000 kr till årets debutantstipendiat, som varmt tackade varmt för priset och berättade kortfattat om sig själv och boken.

   Juryns motivering löd:

 

"Ur varsamt formade personskildringar växer livsöden och sammanhang till en hyllning av det goda ledarskap, som trots livets motigheter ser, förstår och skapar gemenskap och glädje."

 

Tilläggas kan vad Bengt Åkerblom skrev om boken i Wermlandiana nr 1 2013:

"Författaren är uppväxt i Skelleftehamn och där och i Malmfälten tar den här skildringen av två pojkars uppväxt på 30- och 40-talen sin början. Det är en berättelse som inger sympati och själva upplägget med två huvudpersoner, vars vägar så småningom korsas, gör framställningen spännande. Besvikelser, glädje, entusiasm, kärlek och god vilja finns med i handlingen som det sägs i förlagstexten. Kanske kan man tycka att författaren gör väl lätt för sig men han berättar enkelt och flärdfritt och – som sagt – det är svårt att inte tycka om personerna i boken, som dessutom är en god tidsskildring."

 

Läs mer: Stefansson Björn: 79-årige Blomgren prisad bokdebutant. Värmlands Folkblad 13 04 24

 

2012

 

 Laila Carlsson. Foto: VF/Linn Malmén.

 

Det var för fjärde gången som Föreningen Värmlandslitteratur på Världsbokdagen måndagen den 23 april delade ut sitt värmländska debutantpris på 10 000 kr till Laila Carlsson för romanen Dit där citrusträden blommar. Juryn bestod av Olof Andersson, Lillan Augustsson, Berit Wester och Bengt Åkerblom och deras motivering löd som följer:

 

Ett brett upplagt debutprojekt, där många trådar läggs ut i en omfattande roman, som i sig bär

fröet till flera romaner.

Med en läsvänlig och driven berättarteknik skapar författaren nyfikenhet och läslust hos läsaren.

Bokens centrum är behandlingshemmet Fridhem där Kristina vårdas för en psykos. Hon lever i den drottning Kristinas värld med målet att efter sin tronavsägelse nå den eviga staden där citrusträden blommar. Utifrån Kristina och Fridhem, bokens epicentrum, berättas historien där vi möter förutom Kristina, dottern Irma, psykiatern Wolfgang och ett stort antal personer, som efterhand växer fram med vältecknade porträtt. Mänskliga relationer, på arbetet och fritiden, mejslar fram intressanta tankar, som så ofta i mänskliga möten. Boken handlar i mycket om sorg och saknad men också kärlek och är hoppfull i insikten om att det finns ljuspunkter, som man med förståelse och god vilja kan nå. Vi kan alla med rätt vilja och inställning visa att det är möjligt att nå dit där citrusträden blommar. Boken pekar framåt. Inte kanske på en

 direkt fortsättning av förstlingsverket men på flera böcker av en påfallande skicklig romanförfattare!

2011

 

 

Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpris på 10 000 kr utdelades för tredje gången på Världsbokdagen 2011, som detta år på grund av påsken var tidigarelagd till den 13 april. Det gick till Ninni Schulman som hösten 2009 debuterade som författare med romanen Flickan med snö i håret (Forum).  Juryn, som bestått av Anita Andersson, Olof Andersson, Lillan Augustsson, Anna Wennerlund och Bengt Åkerblom, har enats om följande motivering till sitt val av vinnare:

 

Författaren lyckas hela tiden hålla spänningen uppe – och vad är viktigare för en kriminalroman? Men boken är mer än det, det är också en skildring av svensk medelklass, av nästan sociologiskt slag, men levande gestaltad. Förvisso är det en berättelse med många upprörande händelser, men vardagliga situationer och mellanmänskliga relationer är väl så viktiga för författaren, som dessutom känner Hagfors väl.

Boken är mycket välskriven, intelligent berättad och snabbt läst och man lägger undan den och tänker att det här var ju en riktigt bra svensk deckare och till på köpet av en debutant, värmländsk t.o.m.

2010

 

 

Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpris på 10 000 kr utdelades för andra gången 2010 och gick då till Kristina Sundström, som hösten 2009 debuterade som författare med romanen Dig ska jag älska (Isabergs förlag).

   Kristina Sundström är bosatt i Karlstad och driver en importfirma men hon är väl förtrogen med Frankrike, där hon både studerat och jobbat, vilket märks av den utmärkta miljöskildringen. Dig ska jag älska, den 430 sidor tjocka kärleksromanen, är alltså hennes debutverk, men hon har flera nya romaner på gång!

   Juryn, som bestått av Olof Andersson, Lillan Augustsson, Anna Wennerström och Bengt Åkerblom, har enats om följande motivering till sitt val av vinnare:

Med romanen Dig ska jag älska gör Kristina Sundström en övertygande debut som författare. Hon har lätt för att berätta och hon behärskar skrivkonsten väl. Hennes debutverk är en spännande kärlekshistoria med utmärkt miljö- och personskildring och ett överraskande slut. Boken är ett imponerande habilt, för att inte säga proffsigt, romanbygge. En stark, mycket lovande debut.

Priset utdelades på Världsbokdagen den 23 april. Sedan flera år tillbaka brukar Värmlands Författarsällskap fira dagen på Karlstads stadsbibliotek. Liksom 2009 spred vår förening extra glans över evenemanget genom att som avslutning på dagen dela ut föreningens debutantpris.

 

2009

 

 

 

Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpris 2009 gick till Anders Brokvist, mer känd som Ismael Ataria, för  boken Allt jag vill för dig, ingen annan (Heidruns förlag) med motiveringen:

En diktsamling om medberoende, om hur det är att leva med en anhörig som missbrukare.

 

   

 

 

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer