Sju linjer

2015 års verksamhetsberättelse.

 

Årsmötet

Årsmötet ägde rum den 21 mars på Sverige på Svenska migrationscentret. 25 medlemmar hade mött upp och därtill några ”utomstående”. F.d. styrelseledamoten Lars Österdahl ledde förhandlingarna med kraft och kläm och årsmötets dagordning var snart avverkad. Årsmötet godkände verksamhetsberättelsen liksom bokslutet och styrelsen erhöll ansvarsfrihet. Årsmötet beslöt att medlemsavgiften på 150 kr skulle vara oförändrad även år 2016.

Valberedningen som bestått av Lars-Martin Jansson, sammankallande, Jan R. Ohlson och Anita Stjernlöf-Lund, föreslog omval för en tid av ett år av ordföranden Matts Nilsson. Anita Andersson, Anita Meyer-Lie, Birgitta Rosén och Lena Sewall omvaldes som styrelseledamöter för en tid av två år, Bengt Åkerblom för en tid av ett år. Valda till 2016 års möte var Berit Wester, Gun Berger, Claes Åkerblom, Anna Wennerlund Cruickshank, Erik Dahlberg och Eva Fredriksson.

Efter årsmötet bjöd föreningen de närvarande på kaffe., ett uppskattat inslag, som sedan följdes av diplomutdelning. En jury bestående av Barbro Järliden, sammankallande, Jessica Edlom, Helena Vermcrantz och Margareta Wallin-Wictorin, hade granskat utbudet av nya värmlandsböcker under det gångna året och beslutat att den allra vackraste värmlandsboken detta år var Naturlära av Lars Lerin, formgiven av honom själv tillsammans med Maritha Frykelid, City Tryck. Hedersomnämnande fick, Kärlek till en skrot av Staffan Ekengren, formgiven av Anders Haglund, och Alma på Mårbacka, författad av Matts Nilsson och formgiven av Marie Söhrman och Kjell Sundström. Ett nyinstiftat pris, ”charmpriset”,ett av juryn tillfälligt instiftat pris, gick till Gunnar Svensson, författare och illustratör, och Victor Rojas, formgivare till boken Hästen och Sparven.

Som avslutning på dagen berättade författaren Erik Bengtson om Gamla gymnasiet i Karlstad och lektorn Erland Fryxell, den förste och ende som begagnade sig av husets lanternin för astronomiska observationer.

 

Konstituerande sammanträde

Vid styrelsemöte den 31 mars konstituerade sig styrelsen. Vald av årsmötet till ordförande var redan Matts Nilsson, till vice ordförande utsågs Eva Fredriksson (omval), till sekreterare Anita Meyer-Lie (omval). Fortsatta förtroende som kassaförvaltare fick Lars Lingsell Till firmatecknare utsågs Matts Nilsson, Bengt Åkerblom och Lars Lingsell var för sig.

 

Programverksamheten

En afton på Residenset

Den 16 mars kunde föreningen för femte gången arrangera en litteraturafton på Residenset i Karlstad, i landshövdingens salonger. Kvällen gick i skogens tecken. Vi fick lyssna till Maria ”Vildhjärta” Westerberg, hon som samlar pinnar i skogen och av dem gör de mest fantastiska konstverk. Hennes texter är både filosofiska, humoristiska, underfundiga, fräcka, allvarliga och kloka i en skön blandning. Bengt Berg är hennes förläggare och han läste dikter med skogen som tema. Medverkade gjorde också Johannes Söderqvist med sång till gitarr av texter av Maria, som han själv tonsatt.

 

Karlstadsdagen

Sedan några år tillbaka firar Nätverket Karlstadshistorikern och Värmlands Museum vartannat år Karlstads dag med ett lokalhistoriskt program på museet. Temat för dagen, den 18 april 2015, var ”Ett samtal om Karlstad på 1900-talet – några nedslag”. Medverkade gjorde bl. Anders Blomqvist, som berättade om KMW, Gunvor Nyman, som forskat i Kvastpartiets historia och Kjell Fredriksson, som uppmärksammade att det var 70 år sedan staden fick ta hand om 300 judiska kvinnor, som överlevt Bergen-Belsen. Publiken uppgick till uppskattningsvis 30 personer, som mest ett sjuttiotal. Föreningen medverkade med försäljning av böcker om Karlstad.

 

Världsbokdagen

Sedan åtminstone tio år tillbaka firar Värmländska författarsällskapet och Karlstads stadsbibliotek Världsbokdagen, som alltid infaller den 23 april. Bibliotekschefen Åsa Hansen hälsade välkommen, IngaLill Emilsson berättade att ”sandlådebarnen” vanligtvis skötte sig mycket bättre i sin sandlåda än vuxna i riksdag och styrelser, Karina Johansson presenterade sin senaste deckare (hennes tredje om brottsligheten i Sunne). Föreningen Värmlandslitteratur utdelar sedan 2009 ett debutantpris. Till bästa debutant 2014 utsåg föreningen denna gång Sten Jansson för romanen Anders + Lisa, som prisades av juryn ”för trovärdiga personporträtt och en tekniskt skicklig komposition”. Mästerdebutanten erhöll 5 000 kr i prispengar, medan Marcus Kohlberg tilldelades ett hedersomnämnande för diktsamlingen Snö och ruiner, som visar ”att han behärskar haikudiktningens svåra konst till fulländning”.

I juryn satt Olof Andersson, Lillan Augustsson, Berit Wester och Bengt Åkerblom, sammankallande.

 

Kulturresan 30 maj

Föreningen Värmlandslitteraturs sommarnummer hade som tema Lurö, ön utanför Värmlandsnäs. Självklart kom föreningens kulturutflykt sommaren 2015 att gå till just Värmlandsnäs och Lurö. Medarrangör var i vanlig ordning Föreningen Värmlandslitteratur. Biljetterna till resan såldes ut ganska omgående och en ny resa bestämdes att gå av stapeln den 29 augusti. Reseledare var Värmländsk Kulturs ordförande Olle Österling och Aina Svensson, f.d. ordförande, som redan som barn tidvis bodde på ön. Värmlandslitteraturs Bengt Åkerblom kåserade under resan om Tegnér och andra mer eller mindre kända författare med rötter i Värmlandsnäs jord. Kåserade gjorde också Anders Falk, redaktören till Lurö-numret. Väl på ön guidades vi av en medlem av släkten Örnvald och av arkeologen Hans Olsson, fast vi fick inte se ruinerna av den stora ,på senare år så omskrivna kyrkan. Den förvarades noggrant dold för allmänheten, inbäddad som den var i gräs och torv. Släkten Örnvald äger en stor del av Lurö, svarar för trafiken med land, driver en restaurang, guidar o.s.v. Lurö och Millesviks öar är största insjöskärgården i Europa. Lurö har en intressant natur med träd och blommor som inte finns på det värmländska fastlandet. Nilsby Buss visade sig återigen vara en pålitlig transportör till lågt pris.

 

Göran Tunström-dagen

Göran Tunström-dagen firas av föreningen på hans födelsedag den 14 maj men eftersom Kristi himmelsfärds dag inträffade på den dagen 2015 så hade vi förlagt den till 12 maj istället. Vi hade planerat att fira dagen på Stadsbiblioteket men till alla lycka hälsade oss biskop Esbjörn Hagberg välkomna till Biskopsgården. Där finns en lokal, som rymmer drygt 40 personer och precis så många kom till vårt arrangemang, ett föredrag av Görans bror Andreas Tunström om Göran resenären! Medverkade gjorde också systern Margareta med uppläsning av valda stycken ur Görans produktion. Ett mycket uppskattat föredrag. Biskopsparet inbjöd efteråt till mingel med dryck och tilltugg. En ovanligt mysig afton var nog den allmänna meningen.

Litteraturaftonen i Östra Ämtervik

Kulturveckan i Sunne har funnits sedan 1984 och sedan millennieskiftet har vår föreningen varje tisdag i denna vecka arrangerat en litteraturafton i församlingshemmet i Östra Ämtervik. Hela tiden har Anita och Berndt Andersson utgjort stommen i kvällen, Anita som conferencier och Berndt som berättare, de senaste åren av festliga historier på mål – ett alltid bejublat inslag! I år hade föreningen ställt upp med ett ovanligt starkt lag: Musikanterna Leif Stinnerbom och Mats Berglund, haikuförfattaren Marcus Kohlberg samt deckarförfattarna Helene Tursten och Lars Andersson, fast den senare förklarade sig bara vara en gästspelare inom den genren, Och så förstås de båda Andersson. Vi sålde ut biljetthäftet för 100 besökare och beräknade att ett trettiotal till kom in, vilket betyder publikrekord för föreningens Litteraturafton i Östra Ämtervik, den sjuttonde sedan starten! Ja, kanske fick vi väl många besökare och ljudanläggning borde vi haft! Det ska vi tänka på nästa gång!

Bok & Bibliotek

 

Bokmässan i Göteborg

Den stora bokmässan i Göteborg har nu avverkat sitt trettioförsta år! Och Värmandsmontern sitt tjugosjätte. Mässbesökarna var nästan lika många som vanligt, strax under 100 000 eller mer precist, drygt 94 000, och allt var sig rätt likt. Så även ´Värmlandsmontern, den numer klassiska, med sina scenprogram (ett 70-tal), skrädmjölsdrömmar och inte minst Värmlandsbokhandeln. Värmlandsmontern är sedan länge känd i hela Sverige för sin härliga stämning, sitt strategiska läge i mässvimlet och sitt varma välkomnande av alla besökare.

´Värmlandsbokhandeln bemannades i år som tidigare av styrelseledamöterna Anna Wennerlund Cruickshank, Birgitta Rosén och Eva Fredriksson. Ny vid bokbordet var Matts Nilsson.

På mässans andra dag kunde Nina Höjdefors från Region Värmland avslöja att årets litteraturstipendium på 60 000 kr skulle tillfalla Erik Bergqvist (Bonniers förlag) för diktsamlingen Inte är vind och Maria ”Vildhjärta” Westerberg för boken Hjärtklappning (Heidruns). De delade på priset mitt itu! Samtidigt tillkännagavs att Årets Värmlandsförfattare är Ninni Schulman för sina deckare, som satt Hagfors på kartan. (Forum). I juryerna satt Helena Vermcrantz, Mikael Johansson, Eva Fredriksson, Bengt Åkerblom, Jimmy Jansson, Maria Östergren och Nina Höjdefors, sammankallande.). Mässan avslutades för Värmlandsmonterns del mycket traditionellt med framträdanden av trubaduren och historieberättaren Björn Sandborgh och värmlandsskalden Bengt Berg), som tog ett hejdundrande farväl för denna gång i ord och ton och mest på värmländska språket.

Försäljningen av värmlandsböcker var rätt medioker, den uppgick till cirka 42 000, vilket understiger de senaste årens resultat. Men vi är ju inte plats främst för att sälja böcker utan för att göra PR för vår provins, vilket vi säkert gjorde med besked. Och vi fick ett 20-tal nya medlemmar tack vare vårt sedvanliga mässerbjudande om medlemskap för endast 40 kr!

Stort tack till Anita och Berndt för ett fantastiskt jobb – som alltid! Anitas arbetslag skötte bl.a. den populära kaffeserveringen. I och med årets mässa tar Anita farväl som montergeneral. Nu ska Region Värmlands kulturavdelning ta över Värmlandsmontern och ny ”montergeneral” blir Ricky Andreis.

 

Säffle bokmässa

Säffle bibliotek upprepade sin succé från ifjol. Besökarna var ungefär lika många som förra året – föredragen om Säffle förr och nu något fler, 35, och bokförsäljarna eller utställarna ett fyrtiotal, vilket låter imponerande. Föreningen Värmlandslitteratur var representerad med en mindre delegation, Anna Wennerlund Cruickshank och Bengt Åkerblom, som hade som sin främsta uppgift att avyttra böcker ur föreningens stora lager. Vi hade den här gången valt att sälja endast reaböcker till kraftigt nedsatta priser. Trots en ganska god placering i entréplanet sålde vi bara för några hundralappar. Vi delade bord med Gustaf Fröding-sällskapet som hade bättre framgång – med att dela ut årets Frödingbok till medlemmar av sällskapet! .

 

Brilliant föredrag

Höstens författarkväll i Residenset i samarbete med landshövding Kenneth Johansson blev lyckad, för att inte säga en succéartad tillställning. Kvällens föredragshållare, årets Lagerlöfpristagare Stewe Claeson, visade sig vara en verklig entertainer, som blandade humor med det djupaste allvar och formligen trollband sina åhörare. Flera åhörare köpte av böckerna han hade med sig till försäljning och säkert var det mer än en som dagen därpå begav sig till biblioteket eller bokhandeln för att låna eller inhandla den senast översatta diktsamlingen av den märklige norske poeten Olav V. Hauge, som Stewe Claesons föredrag till stor del handlade om. Att publiken, som uppgick till 74 personer, uppskattade föredraget rådde det ingen tvekan om, och många lät sig väl smaka av förfriskningarna med tilltugg som landshövdingen bjöd på – i vanlig ordning!

 

Värmländsk bokmässa i adventstid

Den värmländska bokmässan 2015 ägde rum i Karlstads stolta konferenspalats, CCC, som har förnämliga lokaler för ändamålet, fast dessa kanske kan verka väl så luftiga. (Många längtade tillbaka till det ”mysiga” Värmlands Museum, fast det var å andra sida oftast väl så överbefolkat). Flera bokbord stod obemannade. Arrangemanget med föreläsare på samma plan som bokförsäljarna var inte så dumt men hade sina brister – en del lokaler låg väl så undanskymda eller var inte alls ljudisolerade.

Föreningen var på plats med tre bokbord. Vi sålde någotsånär, omsatte cirka 7 500 kr. Lerins senaste Axels tid” sålde relativt dåligt men fjolårets makalösa succébok, Augustprisade Naturlära sålde vi flera.ex.

För sjunde och sista gången svarade bokmässegeneralen Anita Andersson,, biträdd av maken Berndt Andersson och Värmländska Författarsällskapt, för mässan på uppdrag av Region Värmland. Men från 2016 övertas ansvaret för den Värmländska bokmässan av Kulturcentret och Ricky Andreis på Region Värmland.

 

Utgivning

Föreningen har under 2015 i vanlig ordning gett ut fyra nr av sitt medlemsblad Wermlandiana .För layouten har under många år Jörgen Renck svarat men fr.o.m. nr 2, 2015, har Lena Sewall tillsammans med City Tryck tagit över den uppgiften. Föreningen har under året fyllt 40 år och detta manifesterades bl.a. genom utgivningen av en lyxupplaga av årets sista nummer av Wermlandiana, som utmärks av ökat sidomfång, annat papper, genomgående bildåtergivning i färg och en upplaga på 800 ex. jubileumsupplagan av vår tidskrift uppskattades mycket av både medlemmar och andra litteraturälskare. Stor uppskattning har föreningen också rönt för vår hemsida, som liksom tidigare år redigerats av Lena Sewall.

 

Viktiga beslut och händelser

Föreningen har varit mycket aktiv under året. Vi har medverkat i ett tiotal utåtriktade arrangemang, alltså litteraturaftnar, bokmässor m.m. Särskilt glädjande är att vårt goda samarbete med landshövding Kenneth Johansson har bestått under året och resulterat i två mycket lyckade och välbesökta litteraturarrangemang.

Föreningens 40-årsjubilem har satt sin prägel på verksamheten. Utöver det påkostade ”jubileumsnumret” kan nämnas föreningens framträdande på den värmländska bokmässan, ett program av Barbro Järliden, Eva Fredriksson och Gun Berger, men framför allt utställningen i Bibliotekshuset under hösten av Vackraste Värmlandsboken 1980 – 2015, alltså en utställning av alla böcker, som föreningen under 35 år utsett till det gånga årets vackraste bok. Evenemanget, som invigdes av länets landshövding, Kenneth Johansson, uppmärksammades bl.a. med stort uppslagna artiklar i lokalpressen och har numer ”vandrat” till biblioteket i Sunne och kanske fler bibliotek kommer att vilja ställa ut denna värmlandslitterära exposition, ett verk av Eva Fredriksson och Anita Stjernlöf-Lund.

Medlemsantalet ökade rätt betydligt under jubileumsåret och var vid årsskiftet rekordartade 598 personer, en sökning med 66!! Ett framgångsrikt år också i det avseendet alltså!

Tyvärr drabbades föreningen av ett sorgebud under hösten. Vår mycket avhållne och mycket kompetenta ordförande sedan tre år tillbaka, Matts Nilsson, avled den 21 oktober efter en kort tids sjukdom. En tröst i bedrövelsen må vara att han precis hann lägga sista handen vid boken om sin farfar, Trollkarlen från Ås, och människorna i sin hembygd, innan han gick bort, även om han aldrig fick se sin bok i tryckt skick. Vi sörjer honom alla djupt och ängslas över föreningens framtid utan Matts, ”den perfekte ordföranden”.

Allra sist ett varmt tack till våra samarbetspartner, Region Värmland, landshövding Kenneth Johansson, Anita Andersson, Värmländska Författarsällskapet, och många fler.

Fastställd vid årsmötet 19 mars 2016.

 

 

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer