Årets Värmlandsförfattare 2021

 

Alex Schulman'

 

 

Alex Schulman. Foto: Thron Ullberg.

 

Alex Schulman blev Årets Värmlandsförfattare 2021 med motiveringen:

Med okuvlig vilja söker sig Alex Schulman till livets smärtpunkter. Det får kosta vad det vill! Så har han också blivit en mästare i att bygga upp spänning. Stämningen i hans böcker lämnar inte läsaren i första taget. För detta mästerskap har han utsetts till årets Värmlandsförfattare.

Tidigare har Årets Värmlandsförfattare fått nöja sig med äran för det fina priset. Regionens kultur- och bildningsnämnd beslöt 2021 att även ge en prissumma, vilket innebär att Årets värmlandsförfattare fick 30 000 kronor.

Värmland betyder mycket för Alex Schulman..

– Värmland är en del av mig, det finns i mitt DNA, säger han i en intervju på Region Värmlands hemsida.– Framför allt är det ju min barndom och att gräva i min barndom är ju allt jag gör. Därför kan man säga att jag befinner mig i Värmland hela tiden fastän jag sällan är där fysiskt numera.

Alex Schulman är inte bara en hyllad författare utan även känd som medieentreprenör och podcastare. Han debuterade som författare 2009 med boken Skynda att älska, en självbiografisk roman tillägnad fadern Allan Schulman, som avled 2003. Den senaste utgivna boken är Överlevarna från 2020. Sammanlagt har det blivit nio böcker varav två barnböcker.

På frågan vad priset betyder svarar han att han är hedrad.

– Jag får aldrig några priser egentligen, så detta är ovant, men hedrande, för igen så är det något med Värmland som är väldigt speciellt. Dels personligt för mig, eftersom jag är uppvuxen i Värmland och vi har vårt sommarhus där, dels det som har att göra med sättet man berättar historier på i Värmland. Jag skulle säga att Värmland har Sveriges bästa historieberättare, det finns i traditionen, så att få detta pris är därför en extra fin sak för mig, eftersom jag är besatt av just berättande.

Region Värmlands pris Årets Värmlandsförfattare delas ut sedan 2003. Syftet med priset är att lyfta fram kvalificerade författarskap med anknytning till Värmland. Beslut om mottagare fattas av en extern jury som utses av ansvarig chef inom kulturavdelningen. Ansvarig chef är ordförande utan rösträtt. Juryn består av tre–fem personer med expertkunskap inom litteraturområdet.

2021 års jury bestod av Gun Berger, Sven-Ove Svensson och Helena Vermcrantz för Föreningen Värmlandslitteratur och Jiyan Behrozy för Värmländska Författarsällskapet.

 

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset
651 84 KARLSTAD

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer