Gösta Blixt

 

 

Personligt: Gösta Blixt (1912–1993) föddes 1912 i Hällefors, men kom som barn med föräldrarna till Säffle. Pappa Hugo Blixt var folkskollärare och även starkt engagerad inom hembygdsrörelsen. På 1930-talet tog han initiativ till Säffle hembygdsgård där sonen Gösta blev den allra förste att skriva in sig i gästboken. Gösta Blixt gick i sin fars fotspår. Efter realexamen i Säffle och studentexamen i Karlstad fortsatte han i Uppsala. Efter folkskollärarexamen och organist- och kantorsexamen var han först verksam i Dalsland (Ånimskog och Edsleskog), senare i Gudhem, en byskola i Västergötland. 1950 rekryterades Gösta Blixt av Radiotjänst och skolradioavdelningen. 1956 blev han chef för radions barn- och ungdomsavdelning, för att 1961 bli chef för TV:s barn- och ungdomsavdelning. Gösta Blixt satte som producent sin prägel på programutbudet för barn och ungdom, inte minst genom klassiker som Teskedsgumman, Vi på Saltkråkan och Pelle Svanslös. Gösta Blixt tog också beslutet att Kalle Ankas jul, som sänts i SVT sedan 1960, skulle fortsätta på SVT när det blev debatt kring det 1962. Gösta Blixt gick ur tiden 1993, då sedan 40 år tillbaka bosatt i Sollentuna.

Författarskapet: Gösta Blixt var en mycket produktiv skribent och författare. Han skrev ett 20-tal skolradiopjäser och under 1960-talet var han redaktör för Lyckoslanten. Vidare utarbetade han en mängd läse- och läroböcker för folkskolan och realskolan. 1962 kom boken Rödmåla stad. Den gavs ut inom serien Wahlströms barnböcker och fick efterföljare i Det osar katt i Rödmåla stad (1974) och Stora snurren i Rödmåla stad (1975) – uppskattade barnböcker som även fick spridning utomlands. Samtliga dessa var illustrerade av Lasse Lindqvist.

Han skrev även ned sina minnen från lärar- och radioåren, ett manuskript som efter 30 år i byrålådan 2022 gavs ut i bokform, Radiotider. Härliga lärorika 50-tal – ett intressant dokument från radions ungdom.
 

Utgivna böcker (ett urval):

Rödmåla stad. Wahlströms 1962

Det osar katt i Rödmåla stad. Wahlströms 1974

Stora snurren i Rödmåla stad. Wahlströms 1975

Radiotider. Härliga lärorika 50-tal. 2022

Författarporträtt sammanställt 2023 av Claes Åkerblom

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer