Linus Gårdfeldt

 

 

Linus Gårdfeldt. Foto: Märta Thisner.

Personligt: FörfattarenLinus Gårdfeldt, född 1981, är uppvuxen i Värmland och numera bosatt i Karlstad. Han har en masterexamen i Litterär gestaltning, HDK-Valand, samt en kandidatexamen i Praktisk filosofi (med Teoretisk filosofi och Litteraturvetenskap), Göteborgs och Lunds universitet. För närvarande är han Kursansvarig och lärare på Kreativt skrivande vid Karlstads universitet.

Litteraturgenre: Lyrik

 

Författarskap: 2009 debuterade Linus Gårdfeldt med den uppmärksammade, rytmiska diktsamlingen Men golvet har ingen mun.
Om uppföljaren Gråbergsång från 2012 skrev Anna Hallberg i DN: “Jag tänker ibland på Willy Granqvist. Eller Tomas Tranströmer. Det lågmälda enkla. Rörelsen bort och mot det egna jaget. Bilderna som faller självklart som regndroppar, men blir komplexa när man studerar dem närmare.”
"Efter Lys med apan (2015), är Gårdfeldt nu aktuell med sin fjärde diktsamling: Den råttan. Boken tar avstamp i invalet av Donald Trump 2016 och blir en uppgörelse med det egna skrivandet och dess förutsättningar och omständigheter. Epitet “den råttan” går inte bara att applicera på amerikanska presidenter utan även på samtidspoesin, barrträd och författaren själv.

”Det är fullt av original i Linus Gårdfeldts lyriksamling Brorsan, krabban och lädret. Han skriver in sig i en stolt värmländsk tradition", skriver Gabriel Zetterström i DN 2024-04 12. i

"I Brorsan, Krabban och Lädret framträder det värmländska landskapet, den värmländska stämningen och ett myllrande persongalleri av festande värmlänningar. Poeten Linus Gårdfeldt frammanar en landsbygd befolkad med helt vanligt fölk." Jenny Högström i GP 24 02 08.

Utgivna böcker:

Brorsan, Krabban och Lädret. Albert Bonniers Förlag 2024.

Den råttan. Albert Bonniers Förlag 2019.

Nya Pangea. Forlaget Virkelig 2017.

Lys med apan. Albert Bonniers Förlag 2015.

Gråbergsång. Albert Bonniers Förlag 2012.

Men golvet har ingen mun. Albert Bonniers Förlag 2009.

 

Författarporträtt sammanställt av Lena Sewall 2024.

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer