Eneida Grenegård

Eneida Grenegård. Foto: Privat.

Personligt: Författaren och konstnären Eneida Grenegård föddes 2002 i Albanien och kom till Sverige när hon var 16 månader. Ett medfött hjärtfel opererades tämligen omgående efter att hon kommit till Sverige. Men hon hade fler diagnoser som skulle ha kunnat bromsa vem som helst. Eneida har svårigheter med såväl fin- som grovmotoriken och saknar verbalt tal. Men trots hindren har hon gett ut debutboken Kohjärta där hon svarar för såväl text som illustrationer.

På Värmlands bokfestval i november 2023 utsågs Eneida Grenegård till en årets två litteraturstipendiater av Region Värmland, den allra yngsta litteraturpristagaren hittills, nyss fyllda 21 år, med motiveringen:

Med ömhet fantiserar Eneida Grenegård om sina älskade kor. Poetiskt och med stor färgglädje gestaltar hon deras liv och känslor. Känslor som är misstänkt lika våra egna. För sin bilderbok Kohjärta tilldelas Eneida Grenegård Region Värmlands litteraturstipendium 2023.

 

Enida med älskad vän. Foto: Privat
 

Litteraturgenre: Poesi

Författarskap: Boken Kohjärta är full av finurliga dikter och färgsprakande bilder som alla handlar om kor. Via ordkort och teckenspråk har Eneida sett till att det är hennes ord som fästs på papper. Dikterna har hon skrivit genom att visa orden i tecken och talappen i surfplattan för sin mamma Ulrika Grenegård, som för övrigt 2017 fick ett hedersomnämnande för sin bok Utanför linjen när årets debutantpristagare utsågs av Föreningen Värmlandslitteratur.

Här beskriver Eneida själv skrivprocessen:

Bilderna som illustrerar dikterna har Eneida skapat utifrån flera olika tekniker. Hon använder allt från penslar till fingrar och potatis för att få till det rätta uttrycket.


Eneida Grenegård 2023. Foto: privat

Utgivna böcker:
Kohjärta
. Eneida förlag 2023.

Utmärkelser: Region Värmlands litteraturstipendium 2023.

 

Författarporträtt sammanställt 2023 av Lena Sewall

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer