Ulla Wentzel

Ulla Wentzel. Foto: Staffan Jofell

Personligt: Ulla Wentzel, född 1951 och bosatt i Sunne, är utbildad socionom och litteraturvetare. Hon har varit verksam inom kultursektorn i hela sitt yrkesliv, bland annat som redaktör för tidskrifterna Rallarros och Abrakadabra, samt som bokpratare, barnboksrecensent, teaterproducent och kulturassistent. Sommaren 2022 debuterade hon med boken HALLÅ. Min faster. Var är du? och utsågs i april 2023 som Föreningen Värmlandslitteraturs debutantpristagare för Värmlands bästa skönlitterära debutbok 2022.

Författarskap: För femton år sedan initierade Ulla Wentzel ett högläsningsprojekt inom äldreomsorgen, där pensionärer på frivilligbasis möter människor i olika faser av åldersförvirring. Det blir ofta sällsamma, roliga och oväntade möten. Men så började hennes faster snabbt förändras, och plötsligt blev upplevelsen en helt annan, när verkligheten trängde sig in i hennes eget liv.

”Det blev märkligt allting. Det blev absurt och galet, hon kunde bli paranoid och aggressiv, men det kunde också uppstå humor”, berättar Ulla Wentzel intervjuad av Lena Richardson i Nya Wermlands-Tidningen 23 04 05. ”För att förstå bättre vad som hände fattade Ulla Wentzel pennan. Så började en bok växa fram.
Den bara föddes på något sätt. Då var det bara att göra, beskriver Ulla Wentzel skrivprocessen som ledde fram till boken HALLÅ. Min faster. Var är du?
"Jag började skriva på lösa lappar och det var väldigt lösryckt allting, så det var naturligt att skriva just på lösa lappar". För Ulla själv bidrog skrivandet till att hitta nya sätt att hantera relationen och situationen. Av reaktionerna på boken har hon förstått att den också betytt något för andra som har dementa anhöriga.

"Jag har fått så mycket respons! Det känns bra, för då handlar det inte bara om mig och min faster".

Hennes faster lever fortfarande, är 91 år och bor nu på ett äldreboende.
"Det blev väldigt bra. Det var svårt att fatta de där besluten, men nu får hon bättre med mat, träffar folk och har inte blivit sämre egentligen", säger Ulla.”

Utgivna böcker:
HALLÅ. Min faster. Var är du? Ekström & Garay 2022

Utmärkelser: Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium för Värmlands bästa skönlitterära debutbok 2022 för boken HALLÅ. Min faster. Var är du?

Juryns motivering:

Med ett drabbande innehåll i en spännande dialogform visar årets debutant att en berättelse inte behöver vara ordrik för att väcka starka känslor. I många nyanser och med en stark närvaro, även när sidorna gapar tomma, beskrivs kampen för att mötas när orden inte längre räcker till.

Författarporträtt sammansatt av Lena Sewall 2023.

Källor: Förlag Ekström & Garays hemsida.

Richardson Lena, Ulla, 71, får debutantpris: ”Går tätt på vad som händer känslomässigt”. Nya Wermlands-Tidningen 23 04 05.

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Bibliotekshuset
651 84 KARLSTAD

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer