Årets värmlandsförfattare 2007

Till årets värmlandsförfattare 2007 utsågs författaren Lars Andersson av en enig jury bestående av Birgitta Collvin för Värmlands Museum, Bengt Åkerblom för Föreningen Värmlandslitteratur samt Ingalill Walander-Olson för Länsbiblioteket.

Foto: Lena Sewall

 

Lars Andersson är en av Sveriges ledande prosaförfattare. Hans författarskap, alltifrån den sensationella debuten 1974 med Brandlyra fram till Vägen till Godwana 2004 är sällsport omfattande och mångfacetterat. Med Snöljus, 1979, fick han sitt definitiva genombrott och med bl.a. Bikungskupan, 1982, Vattenorgeln, 1993, Berget, 2002 och Vägen

 till Gondwana har han befäst sitt anseende som sin generations kanske viktigaste författare. Många och mycket uppskattade är också hans essäsamlingar och otaliga hans artiklar i skiftande ämnen i antologier, tidningar och tidskrifter, men främst bland hans övriga författarskap ska nämnas biografin över Tage Aurell: Platsens ande. Värmland och värmlänningar, verkliga eller fiktiva, finns ofta med i hans böcker, men han är ändå ingen provinsialist utan känner sig befryndad med norsk litteratur och kultur och är djupt förtrogen med judisk mystik samt – inte minst – indisk litteratur och religion.

Lars Andersson har tidigare erhållit Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, Mårbackapriset, De Nios stora pris och många andra litterära belöningar – nu är det är det vår tur att ställa in oss i hyllningskören, alltså Länsbiblioteket, Föreningen Värmlandslitteratur och Värmlands Museum, och utse honom till Årets värmlandsförfattare 2007 för ett sammansatt och tankeväckande författarskap, ofta påtagligt inspirerat av sin hembygds människor och kultur, och för en nyskapande och existentiellt djuplodande romankonst med historiska, mytiska och religiösa dimensioner och betydande inslag av civilisationskritik, allt präglat av en spänstig och fängslande stilkonst.

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära

författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com