Årets Värmlandsförfattare 2009

 

Till årets värmlandsförfattare 2009 har  en enig jury bestående av Ingalill Walander Olsson, Birgitta Collvin och Bengt Åkerblom  beslutat  utse Helene Tursten, Värmlands okrönta deckardrottning.

   I sin motivering skriver juryn bl.a. att Helene Tursten redan efter sin första kriminalroman , Den krossade tanghästen (1998), etablerade sig i den svenska deckareliten  I sina hitintills nio böcker om kriminalkommissarie Irene Huss vid Göteborgspolisen har hon tecknat ett ovanligt trovärdigt porträtt av en vardagspolis, kanske det bästa i svensk kriminallitteratur.

Helene Tursten  är numera översatt till 11 språk och har skördat särskilt stor framgång i Tyskland. Av hennes böcker har sex filmatiserats och fler är på gång. Juryn komplimenterar henne särskilt för god berättarstil och ett engagerande och samhällsmedvetet författarskap.

Utmärkelsen utdelades 2009 inte som vanligt i samband med Värmländska bokmässan den 6–7 november utan redan den 12 oktober, då Region Värmland  kallat till ett seminarium om värmländsk kulturpolitik.

 

Helene Tursten

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:
varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer