Årets Värmlandsförfattare 2011

Sven Smedberg. Årets Värmlandsförfattare 2011. Foto: Lena Sewall.

På Värmländska bokmässans första dag fredagen den 18 november 2011 utsågs  Sven Smedberg  till Årets Värmlandsförfattare av en jury, som i vanlig ordning bestod av representanter från Region Värmland, Värmlands Museum och Föreningen Värmlandslitteratur. Så här löd juryns motivering till den fina utmärkelsen:

 

För en framstående författargärning som spänner från mångtydigt lärd poesi i den modernistiska traditionen till välformulerat kunskapsfyllda skildringar av fascinerande framgångssagor ur den västvärmländska kulturens rika arv.

 

  

 Sven Smedberg debuterade 1966 med diktsamlingen Digitalis men det var 30 år senare han fick sitt stora genombrott med en annan diktsamling, Irr. I sin recension av den boken skrev en betydande dansk kritiker, Poul Borum, att ”det är inte varje dag Sverige får en ny betydande diktare”. Och han tillägger: ”Sven Smedberg är en diktare i den stora modernistiska, lärda traditionen, från Ezra Pound och Eliot. I svenskt sammanhang kan man läsa honom tillsammans med Ekelöf och Lindegren.”

   Sven Smedberg är i första hand poet men har skrivit både fack- och skönlitteratur, sammanlagt dussinet böcker, förutom några översättningar, sedan starten 1966. 2010 utkom han med inte mindre än tre böcker, en diktsamling, Strandbarnet, och två fackböcker, Zetterquist – en krönika om den värmländska musiker- och konstnärssläkten och Klässbols linneväveri – att väva sin historia.

Sven Smedberg har rykte om sig att vara svår men det gäller inte Strandbarnet, en ljus men inte jollrig skildring av en morfar och hans barnbarn Saga, ”solens vikarie”, som han skriver.

   Boken om släkten Zetterquist är ett mäktigt verk, som skildrar fyra generationer kulturbärare, konstnärer och musiker i den mångbegåvade Arvikasläkten, som tog sin början med ”Pappa Lars” violinist och professor i musik.

   Boken om Klässbols linneväveri, som f.ö. utsetts till 2010 års vackraste värmlandsbok, är en synnerligen gedigen företagsmonografi, om en värmländsk framgångssaga, som förverkligats genom ”en förlitan på traditionen, men också en med åren växande insikt om behovet att söka nya insikter och kunnande utanför den egna kretsen” för att citera författaren själv. Boken är med säkerhet ett resultat av ”den skapande processens karaktär av passionerad lek” som Sven Smedberg skriver avslutningsvis i denna både vackra, välskrivna och faktaspäckade bok.

 

Sven Smedberg blev inte bara Årets Värmlandsförfattare 2011 utan han fick också tillsammans med Torbjörn Sjöqvist dela på Region Värmlands litteraturstipendium. Dessutom utsågs hans bok Klässbols linneväveri, formgiven av Leif Haglund, till 2010 års vackraste värmlandsbok!

 

 

Dubbelt prisad. Till vänster på bilden syns Årets Värmlandsförfattare 2011 Sven Smedberg när han på Föreningen Värmlandslitteraturs årsmöte även tar emot priset för 2010 års vackraste Värmlandsbok  tillsammans med bokens formgivare Leif Haglund t h på fotot.

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer