Sju linjer

 

Årets värmlandsförfattare 2014

 

 

                              David Liljemark. Foto: Lena Sewall.

 

Till Årets värmlandsförfattare 2014 utsågs serietecknaren, författaren och filmskaparen  David Liljemark  med följande motivering.

 

David Liljemark är en av Sveriges mest produktiva och nyskapande serietecknare. Med serieromanen om helbrägdagöraren Boltzius har han lyft genren till en helt ny nivå. Det är en våldsamt komisk historia, som också är ett fantastiskt kulturhistoriskt dokument – berättad dessutom på värmlandsmål”.

 

David Liljemark är född 1973, växte upp i Skåre, norr om Karlstad, och bor idag i Bandhagen, Stockholm.  Han har en omfattande produktion bakom sig sedan han började göra seriefanzin i slutet av 80-talet.  1996 gav han ut sitt första av flera seriealbum och han har under åren medverkat i en lång rad antologier, dagstidningar och serietidningar. Han har också skrivit noveller på värmländska, gjort barnböcker och filmer. Bland mycket mycket annat. Han är aktuell med "Susanna & Bo - deluxe", en utökad nyupplaga som Galago just gett ut.

 

– Mycket glädjande och hedrande! Man kan säga att det har blivit som en trilogi om Boltzius, eftersom ”Boltzius volym 2” utkom i början av året med ytterligare faktaspäckad forskning, och i somras gav jag själv ut en utökad nyutgåva av Emil Thorelius’ ”Boltzianismen” från 1888, som var en så stor inspiration och katalysator för hela mitt Boltziusprojekt. Om jag återkommer till ämnet beror väl främst på hur mycket nya fynd som eventuellt uppdagas, annars så håller jag bland annat på med nya värmländska ”Dä ha satt säj på hôvve”-noveller, berättar David Liljemark.

Han fortsätter:
– Närmast kommer dock den lite tunnare boken ”Tillbaka på Ilandaskolan”, med den hårda dialektala monologen från en kortfilm med samma namn som blev klar tidigare i år.

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer