9

 

 Verksamhetsberättelse 2018

 

Som framgår av nedanstående årsberättelse har år 2018 har varit ett innehållsrikt år för föreningen Värmlandslitteratur

 

Årsmötet

Herrhagskyrkans lokaler blev möteslokal även för årsmötet den 17 mars 2018. Alla närvarande hedrade våra avlidna medlemmar med en tyst minut.

Lars Österdahl valdes som vanligt till årsmötesordförande och styrde årsmötet med den äran!

Röstlängd upprättades, till årsmötessekreterare valdes Birgitta Rosén, justerare blev Britt-Marie Insulander och Erik Dahlberg.

Verksamhetsberättelsen för 2017, publicerad i Wermlandiana nr 1 2018, godkändes, och bokslutet godkändes av revisorerna.

Styrelsen fick ansvarsfrihet för förvaltningen av verksamheten under 2017.

Årsmötet beslöt att antalet styrelseledamöter skulle vara tio inklusive ordföranden.

Valberedningen har under 2018 bestått av Lars Martin Jansson, sammankallande, och Jan R Ohlson.

Berit Wester valdes som ordförande för ett år. Gun Berger, Eva Fredriksson, Claes Åkerblom och Martin Bärjed valdes för två år till 2020. Bengt Åkerblom omvaldes ett år till 2019. Jonas Brefält valdes in i ett fyllnadsval till 2019. Övriga ledamöter Birgitta Rosén, Lena Sewall och Daniel Skogman har mandat t.o.m. 2019.

Revisorer utsågs för ett år, Elisabeth Blomquist och Mats Höglund, och det blev omval av två suppleanter: Anna-Lena Birath och Rolf Zandén.

Valberedningen omvaldes för ett år.

Årsmötet fastställde medlemsavgiften för 2019 till 150 kronor.

Lena Sewall fick en blomma för sitt arbete med tidskriften Wermlandiana, och Anna Wennerlund Cruickshank avtackades med blomma och present för sitt engagemang och arbete för bokmässorna.

Gunnel Edén föreslog att prispengar skall utgå till den vinnande formgivaren av Årets vackraste värmlandsbok samt till hedersomnämnda formgivare. Detta året har inga prispengar kunnat utgå till detta.

Efter årsmötet berättade piloten Karl-Henrik Bergman om sin delvis självbiografiska bok Luftslavar. Han var en fullfjädrad berättare och delade generöst ut sin bok åt ett tiotal glada lyssnare. Stort tack till författaren Karl-Henrik Bergman för ett mycket trevligt framförande!

Vackraste Värmlandsboken

Före årsmötet 2018 delades diplomet ut för Vackraste Värmlandsbok 2017.

Vinnaren blev boken Nära fåglar formgiven av Håkan Liljemärker och utgiven på Bonnier Fakta med foton av Roine Magnusson samt text av Mats och Åsa Ottosson.

Juryns motivering:

 

Tänk att en faktabok om fåglar kan vara så vacker och poetisk! I denna bok kommer vi fåglarna in på livet och fångas av deras mänskliga uttryck. Den grafiska formen är tydlig och enkel, men samtidigt kraftfull, och lyfter fram de unika bilderna på ett väldigt fint sätt. Boken som helhet vill man gärna låta ligga framme så att man lätt kan återkomma till den, igen och igen.

 

Hedersomnämnande fick två böcker:

 

Sy väskor, vackra som smycken formgiven av Cecilia Ljungström, utgiven på Hemslöjdens förlag, med text och teckningar av designern och konsthantverkaren Helena Bengtsson från Karlstad samt foto av Thomas Harrysson.

Juryns motivering:

 

Denna inspirerande bok är vacker som helhet och i alla detaljer. Påhittig och nyskapande samtidigt som den utgår från, och lyfter fram, fina textila traditioner. Mycket genomtänkt formgivning, med tydlig text och instruktionsteckningar och läckra inspirationsbilder.

 

Låt oss berätta – Noveller från Värmland, Andra boken, Grafisk form: Magnus Lersten. Redaktörer: Louise Alvarsson och Jessica Eriksson. Förlag: Votum förlag.

Juryns motivering:

 

En mörklagd stiliserad stadsbild med enstaka upplysta fönster fångar blicken – en välfunnen symbol för de olika berättarrösterna i denna novellsamling. Omslagets silkeslena struktur lockar handen liksom det behändiga formatet. Den slinker lätt ner i fickan – en perfekt pocketbok.

 

Jury för Vackraste boken var Margareta Wallin Wictorin, Jessica Edlom och Helena Vermcrantz.

 

Årets bibliotekspris delades inte ut under 2018.

 

Konstituerande sammanträde

Efter årsmötet vidtog det konstituerande styrelsemötet. Jonas Brefält välkomnades in i styrelsen; vilket påverkar genomsnittsåldern även detta år! Eva Fredriksson valdes om som vice ordförande, sekreterare utses vid varje styrelsemöte. Till firmatecknare valdes Berit Wester, Lars Lingsell (också kassaförvaltare) och Bengt Åkerblom var för sig. För medlemsregistret svarar Birgitta Rosén. Lena Sewall valdes till redaktör för Wermlandiana och Bengt Åkerblom till ansvarig utgivare och biträdande redaktör.

 

Programverksamheten och andra aktiviteter

 

Litteraturaftnar på Residenset

 

”Grekerna är också värmlänningar” var rubriken på vårens författarafton på residenset den 26 mars 2018. Christina och Gunnar Lidén berättade om sina sex år som kyrkomusiker och kyrkoherde i Svenska kyrkan i Aten och fyra Greklandsböcker och underhöll dessutom med säng och musik. En mycket trevlig afton som vanligt med mingel och förfriskningar!

Den 22 oktober blev det för tolfte gången litteraturafton i Residenset och avskedsföreställning för landshövdingen Kenneth Johansson! Titeln på kvällens program var Mest värmländskt med Torleif Styffe, som tillsammans med musikerna Anders och Christer Halvarsson fängslade publiken med en blandning av skämt och allvar, men också en hel del eftertänksamhet. En fin, stämningsfull afton med lite vemod, då landshövdingen avslutar sitt uppdrag i Värmland vid årsskiftet.

 

Årets debutant

Som vanligt på Världsbokdagen, den 23 april 2018, ordnade Värmländska författarsällskapet ett digert program på Karlstads Stadsbibliotek för att fira denna dag! Föreningen Värmlandslitteratur delade ut sitt debutantstipendium som 2018 gick till Johannes Klenell för boken Det fria ordet (Natur & kultur) med motiveringen:

 

Med humor, ironi och satir tecknas karaktärer och miljöer i ett förvirrat medieföretag, med ursprung i en 68-årsvänster, som totalt tappat sin ledstjärna och viljelöst driver i teknikskiftets hav. En tänkvärd, rolig bok om idéernas haveri i ett förändrat politiskt landskap, en företeelse, som nog kan kännas igen även i andra organisationer.

 

Ett hedersomnämnande gick till Christina Lövestam för hennes skildring av hembygden Sätergården i boken Porträtt från en värmländsk by med motiveringen:

 

För en poetisk skildring av människor och miljöer där barnets minnen från ”de olåsta dörrarnas tid”, när oxen blommade, vedyxan dunkade runt knuten och grannar, som vi minns gav bestående intryck i en omgivning där skog, trolska bäckar och grusvägar ledde mot äventyr och spänning. Sätergården är alla de värmländska byar som en gång var och som hyste samma andas barn. De som flyttade men lämnade kvar en del av sitt hjärta.

 

Juryn har bestått av Berit Wester, Olof Andersson och Gun Berger.

 

Försommarens kulturresa

Den 2 juni gick årets medlemsresa till Kristinehamn. Föreningen Värmländsk kultur anordnar varje år en resa där Föreningen Värmlandslitteraturs medlemmar deltar. Detta år med uppehåll vid Österviks kapell, Erik Rafael Rådbergs hem, Kristinehamns konstmuseum med Ingemar Lööf-utställning, Niklasdamms pelargonmuseum, Picassostatyn, promenad i det gamla Christinehamn med konstnären Kjell Sundberg som guide samt god lunch! En mycket uppskattad resa för ca 30 nöjda  medlemmar.

 

Bokmässor i Torsby och Sunne

Under vårens kulturvecka, Våreld i Torsby, deltog föreningen med ett bokbord. Det blev inte en stor försäljning, men många tog del av värmlandsböckerna och en del gjorde fynd i fyndlådan!

Under kulturveckan i Sunne första veckan i augusti, anordnade biblioteket en bokutställning och en scen där författarna fick berätta om sina böcker. Inte heller här så stor försäljning, men ett tyskt par på semester blev lyckliga över en Lars Lerin och en Lena Sewall! Båda arrangemangen var välbesökta och trevliga!

 

Litteraturafton i Östra Ämtervik

Tisdagen den 7 augusti under Kulturveckan i Sunne hade föreningen för nittonde gången en författarafton i Östra Ämtervik. Övriga arrangörer var Värmländska Författarsällskapet och Selma Lagerlöfs litteraturpris. Medverkade gjorde Anita Andersson, ordförande i Värmländska författarsällskapet, samt maken författaren Berndt Andersson, Anita som konferencier och Berndt som historieberättare. Många författare gästade oss denna fina sommarkväll. Bernt Jansson i Borgeby berättade om sin biografi över prästen Anders Fryxell och Enel Melberg om sin ännu ej utkomna bok om Selma Lagerlöf, som vi ser fram emot. Årets debutant Johannes Klenell berättade om sitt författarskap och boken Det fria ordet. Karina Johansson deltog också med boken Resan tillbaka. Tonsättaren Micaela Hoppe, tidigare mottagare av stipendium från Bengt Axelssons fond, deltog och lät oss bland annat höra sitt verk ”Sommarnatt” som dagen till ära uruppfördes på violin av Lars Audun Hadland.

Stort tack till Östra Ämtervik församling och för hjälp av Göran Bengtsson!

 

Bokmässan i Göteborg

Årets bokmässa under dagarna 27–30 september 2018 i Göteborg blev en storartad upplevelse för både besökare och medarbetare. Mellan 50 och 60 program på scenen med många fler besökare än senaste året, och försäljningen slog närapå rekord. Monterchefen Ricky Andreis och hela hans stab har gjort ett mycket bra arbete!

Konstvetaren och författaren Hans-Olof Boström utsågs till Årets Värmlandsförfattare med motiveringen:

 

Hans-Olof Boström har i många år varit experten inom konstvetenskapen i Värmland – mångsidig, kunnig och med ett flertal böcker bakom sig. Hans senaste bok, Konst i Värmland bekräftar hans kunskap och bredd. Det lite okonventionella urvalet av äldre

och nyare konstnärskap stimulerar till nya upptäckter!

 

De två stipendiater som tilldelades Region Värmlands litteraturstipendium var:

 

Lena Carlsson för boken Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan – två ensamma fruntimmer på resa med kamera, med motiveringen:

 

Med sin praktfulla bok om de fotograferande fruntimren Selma Lagerlöf och Sophie Elkan, och deras långväga resor kring förra sekelskiftet med kameran som sällskap, har Lena Carlsson skrivit både litteraturhistoria och kvinnohistoria.

 

Olle Holmlöv för sin essäsamling Djuröga med motiveringen:

 

Från de djupaste värmländska skogarna kommer denna lärda författare. Inget levande väsen är obetydligt i Olle Holmlövs ögon.

På ett vackert, målande språk delger han oss sina erfarenheter av djurlivet i norra Värmland och drar paralleller till besläktade

författarskap.

 

Stipendierna delades sedan ut under Värmlands Bokfestival i Karlstad.

 

Värmlands bokfestival

Värmlands bokfestival den 16–17 november blev en ännu större succé än förra året, med större publik och större försäljning! Ca 700 barn och ungdomar deltog på fredagen och ofta var de stora scenerna fullsatta. Mässchefen Ricky Andreis och hans medarbetare hade lyckats med att anpassa lokalerna bättre och är att gratulera till utomordentligt bra program under två dagar! Föreningens egen försäljning gick också mycket bra!

På Värmlands bokfestival utdelades för tjugotredje gången framlidne lektorn Bengt Axelssons kulturstipendium. Stipendiet som 2018 uppgick till 20 000 kr tillföll läkaren Stig Andersson, Säffle, för tryckningen av hans bok om primärvårdens betydelse: Från åderlåtning till riskbedömning. En vårdhistoria utifrån ett primärvårdsperspektiv med Värmland som exempel.

Juryn har bestått av Berit Wester, Bengt Åkerblom och Claes Åkerblom.

 

Sammanfattning

År 2018 har varit ett arbetsamt men roligt år för föreningen med alla arrangemang.

En stor eloge till alla styrelseledamöter och medlemmar för allt engagemang och gott humör!

Författaraftnarna på Residenset har varit uppskattade, och vi hoppas att detta kan fortsätta med en ny landshövding.

Vår hemsida uppdateras så gott som varje vecka utom sommartid av hemsidesredaktören Lena Sewall. Tidskriften Wermlandiana har som vanligt kommit ut med 4 nummer under året, tack vare redaktören Lena Sewall samt Eva Fredriksson och Claes Åkerblom som alla tre är en stor resurs för vår medlemstidning!

Författarkatalogen över värmländska författare får mycket beröm, och vi arbetar ständigt med att komplettera denna.

Birgitta Rosén har förenklat medlemsregistret, och utskicken har gått smidigt.

Tack till alla jurymedlemmar som har arbetat så flitigt!

Varmt tack till alla som har skrivit artiklar och recensioner!

Ett stort tack till Region Värmland, Värmländska Författarsällskapet, Värmländsk kultur, Selma Lagerlöfs Litteraturpris och inte minst till landshövding Kenneth Johansson för gott samarbete med föreningen under sex år.

 

Berit Wester

Ordförande

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer