Sju linjer

Detta hände 2016

 


Bengt Axelssons-stipendiaterna

En trivsam vårkväll hos landshövdingen

Karin Söder har gått bort

Höstens författarkväll i residenset

Region Värmlands litteraturstipendiater

Vackraste Värmlandsboken

Vårens författarkväll hos landshövdingen

Värmlandsmontern bytte skepnad

Världsbokdagen

Årets debutantpristagare

Årets Värmlandsbibliotek

Årets Värmlandsförfattare

Årets Värmländska Bokfestival

 
Årsmötet

 Årets Värmlandsförfattare

 

Årets Värmlandsförfattare. Per Gustavsson. Foto Eva Fredriksson

Sedan 2003 har Föreningen Värmlandslitteratur tillsammans med Värmlands museum, Länsbiblioteket i Värmland och Region Värmland utsett årets Värmlandsförfattare, en utmärkelse som hittills varit baserad på författarnas hela författarskap. Priset delas ut varje år på den värmländska bokmässan av Region Värmland för att lyfta fram författarskap med värmlandsanknytning och på så vis bidra till att den värmländska berättartraditionen stärks och utvecklas. 2016 utsågs Per Gustavsson som årets Värmlandsförfattare.

Årets debutantpristagare

Årets debutantpristagare. Kjell Fredriksson

För åttonde gången delade Föreningen Värmlandslitteratur på Världsbokdagen den 23 april 1016 ut priset till Årets debutantpristagare, som i år gick till  Kjell Fredriksson för boken Minnenas långrev med följande motivering:

 

Boken är en självbiografi men också en tänkebok:

Kanske är själva nuet överreklamerat?

Säkert är att denna mycket välskrivna minnesbok griper och fängslar läsaren.

Det förflutna lever upp igen under författarens stilsäkra penna!

 Debutantpristagaren Kjell Fredriksson höll märkbart rörd ett tacktal.  Klicka här för att läsa det.

Vackraste Värmlandsboken

Stolt.  Formgivaren Peter Sörensen t v om juryns Margareta Wallin Wictoirn och Helena Wermcrantz

För att främja kvaliteten i Värmlandslitteraturen bevakar Föreningen Värmlandslitteratur utgivningen av  böcker som handlar om Värmland och utser varje år föregående års vackraste Värmlandsbok. Det är ett formgivarpris, som delas ut på föreningens årsmöte,  och det är alltså  formgivaren och inte författaren eller förlaget som prisas. Vilket inte hindrar att författare och förlag vanligtvis också känner sig mycket stolta och hedrade! Juryn består av en grafisk formgivare, en konstvetare och en bibliotekarie.

   2016 års jury bestående av Jessica Edlom, Margareta Wallin Wictorin samt Helena Vermcrantz, utsåg Fotograf Anna Ollson. Människor och miljöer i Karlstad (Greenhouse Infomedia och Värmlands Museum) till Värmlands vackraste bok 2015. Boken har formgetts av Peter Sörensen, som också skrivit texten. Han presenterar Anna Ollsons svartvita fotografier om livet i Karlstad kring sekelskiftet 1900. Anna Ollson föddes 1841 och fotograferade porträtt och stadsmiljöer under hela sitt liv. Juryns motivering lyder som följer:

I denna bok talar Anna Ollsons vackra, svartvita fotografier om livet i Karlstad kring sekelskiftet 1900. Formgivaren Peter Sörensen har dragit upp bilderna i format, vilket de gamla glasplåtarnas fina kvalitet tillåter. Han tar oss med på en resa där bilderna berättar om gamla trähus och nya stenhus, vardagens arbete och söndagens nöjen, möten i parker, vid kajer och torg. Informativa texter förankrar och fördjupar förståelsen av livet och tiden.

Hedersomnämnanden fick två böcker som utgavs 20:

Hus i Karlstad genom konstnärens ögon (Votum & Gullers förlag) är  formgiven av Lars Norrby med illustrationer av Jessica Stuart-Beck och text av Inger Berggrén och Barbro Järliden Juryns Motivering:

Som ett välbyggt hus utan onödiga skrymslen känns denna bok. Ett behändigt format som ligger väl i handen. Jessica Stuart-Becks charmfulla akvareller av välkända, gamla och nya hus i Karlstad på 2010-talet kompletteras väl av en lagom lång informativ text intill varje bild. Ett måste för både nya och tidigare karlstadsbor.

Mormors mat (Lava förlag) är formgiven av Bo Lundberg och författad av Maria Holm. Juryns Motivering:

En annorlunda kokbok som tar för sig och lockar med helt eget formspråk. Inga vanliga närbilder på lagad mat, utan illustrationer och grafiska element som i sitt formspråk spänner över nästan ett sekel och tre generationer kvin-nor i köket; från art deco, över folkhemmets femtiotalsform till modernt och stilrent. Snyggt, självklart och genomarbetat.

Årets Värmlandsbibliotek

 

Föreningen Värmlandslitteraturs Bibliotekspris 2016 har tilldelats

Sunne bibliotek för en förnämlig värmlandssamling, vackert exponerad med

Selma Lagerlöf och Göran Tunström som självklart centrum och där den viktiga lokalhistorien inte heller glöms. Diplomet delades ut på Föreningen Vämlandslitteraturs årsmöte av vice ordföranden Eva Fredriksson och mottogs av biblioteksansvarige Erik Öhrn och kulturchefen Tuula Dajén.

Region Värmlands litteraturstipendiater

 

 

            

Överst. Maja Hjertzell. Foto: Eva Fredriksson Underst. Magnus Hynell. Delade Region Värmlands litteraturstipendium med Maja Hjertzell. Foto Eva Fredriksson

Region Värmlands litteraturstipendium har delats ut sedan 2008. Det ges till minst två och högst fem enskilda verk ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning. Stipendiet kan ges både till skön- och facklitteratur. Stipendiesumman har 2014 höjts till 60 000 kronor. Stipendiaterna utses av en oberoende jury som utses av Föreningen Värmlandslitteratur. 2016 delades priset av författarna Maja Hjertzell och Magnus Hynell.

 

Bengt Axelssons-stipendiaterna

 

       
 Bengt Axelsson- stipendiaterna. T v Micaela Hoppe. Foto Privat. T h Pär-Yngve Andersso

Genom testamentariskt förordnande av framlidne lektorn Bengt Axelsson från Grava socken äger föreningen att varje år dela ut ett stipendium till en eller flera personer. Bengt Axelssons fond för värmländsk kultur, som förvaltas av Föreningen för Värmlandslitteratur, har som sitt ändamål att "ge belöningar för och bidrag till kulturella insatser i Värmlands län". Medlen ska användas till mottagarens utbildning inom det kulturella området eller för forskning eller speciella projekt inom värmländskt kulturliv.

På den värmländska bokfestivalen i november delade Berit Wester och Bengt  delade på stora scenen ut Bengt Axelssons stipendium till litteraturforskaren (Tage Aurell) Pär-Yngve Andersson, Karlskoga och tonsättaren Micaela Hoppe, Västra Ämtervik.

 

Årets Värmländska Bokfestival

 

Landshövdingparet Kenneth och Viola Johansson besökte förstås bokfestivalen.      

Vice ordföranden Eva Fredriksson rapporterar i text och hemsidesredaktören Lena Sewall i bild från 2016 års Värmlandska bokfestival:

 

Den 18 och 19 november gick den av stapeln, Värmlands Bokfestival, som är det nya namnet på det som tidigare kallades Värmländsk Bokmässa. Inte bara namnet var nytt. Mässgeneral, eller nu bör vi kanske säga festivalgeneral, var Ricky Andreis vid Region Värmland, visserligen ny chef här i Karlstad, men sitt elddop fick han redan i Värmlandsmontern i Göteborg i september. Nu var han varm i kläderna och genomförde sitt uppdrag i Karlstad med den äran, skicklig organisatör som han är, full av idéer och alltid på gott humör..

Bokmässan i Karlstad skiljer sig från Göteborgsmässan på så sätt att många lokala författare har sina egna bord här.

Vårt urval är därför annorlunda. Bästsäljare hos oss var Hanna Hellqvist, som uppträdde båda dagarna på scenen (tillsammans med en bedårande taxvalp) och efteråt signerade sin bok En tryckare på Blue Moon Bar.

Om jag skall vara helt ärlig, så var jag i förväg lite skeptisk till Nöjesfabriken som mässlokal. Det känns nu efteråt riktigt roligt att konstatera att jag hade fel. Visst kommer utvärderingen så småningom att kunna peka på en och annan miss och jag tror nog att några av utställarna och deltagarna kommer att anmäla missnöje med sin placering. Men helhetsintrycket är gott och för vår del ser jag gärna Föreningen Värmlandslitteratur på samma plats om ett år igen.

 

Alltid på gott humör. Nya bokmässearrangören Ricky Andreis. Foto Region Värmland.

  

Vid FVL:s bokbord. Från vänster Elisabeth Björkman, Eva Fredriksson & Berit Wester.

Vid Lagerlöf-sällskapets bokbord. Herta Hedlund med medhjälpare.

Glada Zontor. Karin Wistrand Kardemark med medhjälpare vid Zontas bokbord.

Värmländsk kultur. Ställde förstås också ut med styrelsemedlemmen Claes Åkerblom och ordföranden Olle Österling.

Karnstedts förlag. Deltog med förläggaren Torgny Karnstedt och författaren Victor Estby.

Heidruns förlag. Var som vanligt på plats med förläggaren och författaren Bengt Berg. Här med Christina Ward och Gunilla Boquist.
Fick NWTs kulturpris. Ingalena Klenell här omgiven av Sven Årnes och landshövding Kenneth Johansson

Ny lokal för året var Nöjesfabriken i Gjuteribacken i Karlstad. Tanken var att festivalen skulle erbjuda något för alla åldrar, barn, ungdomar och vuxna med ett varierat program som också hade inslag av lek, spel, quiz, skrivargrupper och andra nyheter samt fri entré för de yngre. De två dagarna lockade 4 000 besökare, många av dem skolbarn. Programmet var fullspäckat med lockande programpunkter så ibland var det svårt att välja i utbudet ”embarras de richesse” heter sådant om man skall uttrycka sig elegant!

Tillsammans med Erik Dahlberg och Birgitta Viking hade Bengt Åkerblom forslat bokkartonger från vår föreningslokal (på samma gata!) efter att tillsammans med Anna Wennerlund Cruickshank ha gjort ett urval av böcker till försäljning. Senare anslöt sig Berit Wester, Lars Lingsell och undertecknad som i olika konstellationer bemannade borden under de två dagarna, kl. 10-18. God stämning vid borden och närhet till likasinnade som Värmländsk kultur, Fröding-sällskapet, Lagerlöf-sällskapet m.fl. God försäljning likaså var mitt intryck, även om kassan i skrivande stund inte är färdigräknad. För första gången  använde vi Swish som betalningsform! Några nya medlemmar fick vi också.

Eva Fredriksson

 

Höstens författarkväll i residenset

 

 

Höstens författarkväll i residenset. Överst: Landshövding Kenneth Johansson hälsar välkommen. Underst: Konferencieren C G Gustafsson med kvällens medverkande Elias Westin, Vålberg, Alva Cedergren, Karlstad/Uppsala, Alva Falkenström, Edsvalla, Malin Rolf , Karlstad och  Israa Shakir, Kristinehamn. Foton: Bengt Åkerblom


Skrivandet en del av dem!

 

Måndagen den 24 oktober 2016 var det för åttonde gången författarkväll hos landshövding Kenneth Johansson på Residenset i Karlstad. Kvällens tema var Skrivandet är en del av oss – Äldre och unga författare möts i samtal och läsning av egna texter. Konferencier var C G Gustafsson och de som möttes var Alva Cedergren, Karlstad/Uppsala, Alva Falkenström, Edsvalla, Kjell Fredriksson, Karlstad, Malin Rolf, Karlstad, Israa Shakir, Kristinehamn och Elias Westin, Vålberg. Arrangörer för den mycket givande kvällen var landshövdingen i samverkan med Föreningen Värmlandslitteratur.

 

Värmlandsmontern bytte skepnad

 

Ny projektledare. Rick Andreis med de tidigare monter- och bokmässeansvariga Lena Sewall t v och Anita Andersson t h. i Värmlandsmontern 2016.

Ricky Andreis var ny projektledare för Värmlandsmontern i Göteborg. Värmlandsmontern bytte i år skepnad, formgiven av Tor Cederman, och visade sig vara både vacker oh funktionell.

 

Nya Värmlandsmontern. Foto Eva Fredriksso

På plats i Värmlandsbokhandeln. Anna Wennerlund Cruickshank med medhjälpare. Foto: Eva Fredriksson.

 

Nöjd kulturchef i Värmlandsmontern. Ulf Nordström. Foto: Eva Fredriksson.

Fotograferade och blev fotograferad. Eva Fredriksson med systerdottern Cecilia Bodelsson, bibliotekarie i Skåne. Foto: Birgitta Rosén

 

Medverkade. Stefan Holm medverkade  med novellsamlingen Noveller från Värmland. Foto: Eva Fredriksson

 

                   
 Hus i Värmland. Jessica Stuart-Beck presenterade både nya boken
Hus i Karlstad och nyutgåvan av Hus i Arrvika,

 

 

I publiken. Lagerlöfkännaren Lena Carlsson. Foto Eva Fredriksson.

Veteraner. Jan Bergstam och Mats Dahlberg har bevakat många bokmässor. Foto Eva Fredriksson.

Besökte Värmlandsmontern. Leif Stinnerbom och Lars Andersson. Foto Eva Fredriksson.

Världsbokdagen

 

Världsboksdagen firades som vanligt på Karlstads bibliotek i samverkan mellan Karlstads stadsbibliotek och Värmländska FörfattarSällskapet.

Syftet med dagen är att uppmärksamma yttrandefrihet, tryckfrihet och skydd av immateriella rättigheter samt att hylla författare och sprida glädje kring böcker och läsning. Aktiviteter arrangeras världen över av förläggare, lärare, bibliotekarier och massmedia för att främja läsning och fira författare.

Världsbok- och upphovsrättsdagen (World Book and Copyright Day) instiftades 1995 av Unesco. Idén har sitt ursprung i Katalonien där man den 23 april, på St. Görans dag enligt tradition ger en ros som gåva och får en bok. Den 23 april är dessutom ett symboliskt datum inom litteraturvärlden då detta är en minnesdag för Cervantes, Shakespeare och Inca Garcilaso de la Vegas.

På 2016 års Världsbokdag i Karlstad presenterades böcker och berättelser från När och fjärran, som var årets tema. Genom att skapa scener och möjligheter för berättare att presentera sig själv och sin berättelse ville Värmländska FörfattarSällskapet inspirera andra till att skriva och berätta samt öka intresset för att låna böcker och använda biblioteket som en resurs för nöje och kulturell påfyllning. Och sist men inte minst, marknadsföra Värmländska FörfattarSällskapet!

Bibliotekschef Åsa Hansen hälsade välkommen till dagen och som programvärd fungerade CG Gustafsson, nyvald ordförande för Värmländska FäörfattarSällskapet. Medverkade gjorde Rune Blidh, Johan Engelbrekt, Kjell Fredriksson,  Mansour Al-Mansour, Marcus Kohlberg, Gun Berger, Birgitta Leander och Caroline Svennberg.

 

Ett allt i allo lyckat årsmöte

 

Ny ordförande. Berit Wester.

Lördagen den 19 mars 2016, i Migrationscentret, i sin tur inrymt i Residenset i Karlstad, ägde föreningens fyrtionde årsmöte rum. Vädret var soligt men vindarna kyliga. Detta oaktat hade ett trettiotalet personer inställt sig till årsmötesförhandlingarna en trappa upp i Residenset.

   Vice ordföranden Eva Fredriksson hälsade välkommen och bad om en tyst till minnet av under året avlidna medlemmar, bland andra Matts Nilsson, en lika avhållen som duktig ordförande, som gick bort under hösten. Därefter lämnade hon ordet till Lars Österdahl, som åtagit sig att vara ordförande för mötet. Fermt svingade han klubban.

   Verksamhetsberättelsen, som publicerats i nr 1 av årets Wermlandiana, godkändes, liksom bokslutet, revisorernas berättelse upplästes och styrelsen erhöll ansvarsfrihet av årsmötet. Till ny ordförande för en tid av 1 år utsåg mötet Berit Wester i enlighet med valberedningens förslag.

   Valberedningen, som bestått av Lars-Martin Jansson, sammankallande,  Anita Stjernlöf-Lund och Jan R. Ohlson, föreslog sedan omval för en tid av två år av Gun Berger, Eva Fredriksson, Anna Wennerlund Cruickshank och Claes Åkerblom som ledamöter av styrelsen. Bengt Åkerblom

omvaldes fram till årsmötet 2017.  C G Gustafsson valdes slutligen att ersätta Anita Andersson, som ställt sitt styrelsemandat, som gällde till 2017, till förfogande.

   Mandat till årsmötet 2017 har Anita Meyer-Lie, Birgitta Rosén och Lena Sewall.

    Årsmötet beslutade att medlemsavgiften på 150 kr skulle vara oförändrad även år 2017.

   Årsmötesförhandlingarna avslutades med att några i styrelsen hyllades särskilt. Lena Sewall för att hon under året svarat för föreningens hemsida med den äran liksom föreningens medlemsblad och Erik Dahlberg för hans arbete med medlemsregistret och – inte minst – för hans förmåga att – tillsammans med sambon Birgitta – hålla föreningens datorer i trim bokmässorna, och Bengt Åkerblom för redaktörskapet av Wermlandiana och för att han bemannat föreningskontoret under det gångna året. Också

sammankallande i valberedningen, Lars-Martin Jansson, tackades särskilt för ett hängivet och outtröttligt arbete. Blommor erhöll också Eva Fredriksson, vice ordförande, som med äran tjänstgjort som ordförande efter Matts bortgång. Blommor som tack för många års hängivet arbete i styrelsen fick också Anita Andersson.

   Undanbett sig omval hade en av föreningens verkliga stöttepelare, Erik Dahlberg, som sedan 1980 suttit i föreningens styrelse. Han utsågs nu med acklamation till hedersledamot.

   Efter själva årsmötet bjöd föreningen de närvarande på kaffe och goda smörgåsar, ett uppskattat inslag, som sedan följdes av den diplomutdelning, som redovisas längre upp på denna sida.!

   Avslutningsvis berättade Magnus Hynell om jägarstenåldern i Värmland, ett föredrag som byggde på hans i fjol utgivna bok Värmland längesen, ett imponerande verk i ord och bild, som på ett utomordentligt vis skildrar vår provins för ungefär 10 000 år sedan – i istidens skugga kan man säga. Ett mycket intressant föredrag, som han beledsagade med bilder ur

boken.

En trivsam vårkväll hos landshövdingen

 

 

Trivsam författarkväll på Residenset.  Medverkande författarna Berndt Andersson och Urban Anderssonn flankerar landshövding Kenneth Johansson och Eva Fredriksson, vice ordförande i Föreningen Värmlandslitteratur.

Måndagen den 7 mars gästade föreningen landshövdingen, Kenneth Johansson i hans eleganta salonger på Residenset. Det var för sjunde gången och som alltid med med ett värmlandslitterärt program. 2 x Andersson hade vi kallat det, vilket innebar att Berndt Andersson från Brunskog, författare och skrönikör, framträdde tillsammans med Urban Andersson, poet och trubadur från Mangskog. De talade och sjöng på respektive tungomål. Urban både sjöng och läste dikter och drog historier och Berndt läste på klingande mål historier om livet på landet förr och under beredskapsåren, då när som helst tyskarna kunde gå över gränsen till Sverige. För den språkkunnige var det en högtid att höra det “varmlänske tunngemåle” och en trivsam afton tyckte nog den femtiohövdade publiken. Landshövdingen hälsade välkommen och föreningens vice ordförande, Eva Fredriksson, tackade både honom för hans gästfrihet och de två Anderssönerna för ett mycket underhållande framträdande, för en trevlig afton, en blöt och snöig kväll i månaden mars.

 

Mingel. Landshövding Kenneth Johansson bjöd på alkoholfri dryck och snittar som inledning på författarkvällen. Här med Björn Resare och AnneSophie Mellvik-Resare.  
                                 

Karin Söder har gått bort

 

                   Karin Söder. Foto Lena Sewall.

2016 avled Karin Söder, 87 år gammal. Hon var den första kvinnan i Sverige, som blev partiledare och utrikesminister. Fast på grund av sjukdom kunde hon inte vara partiledare mer än ett år. Efter att hon tillfrisknat blev hon ordförande för Selma Lagerlöf-Sällskapet, som säkert hade stor glädje av att ha henne som ordförande.

   Karin Söder var i många år medlem i Föreningen Värmlandslitteratur.  På bokmässan i Göteborg, där hon var i sin egenskap av ordförande i Selma Lagerlöf-sällskapet, kom hon varje år flera gånger och hälsade på i Värmlandsmontern. Ibland satte hon sig ner och lyssnade på något program som på bilden ovan, 2012, där hon sitter på en av Rackstadmuseets stolar i vår monter.

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linjeSju linjer

Vackrast form 2016
 

Peter Sörensen. Skrev och formgav vackraste Värmlandsboken 2016.

Hedersomnämnda

 

Hedersomnämnd. T v juryns Margareta Wallin-Victorin med hedersomnämnda Hus i Karlstad, formgiven av Lars Norrby. I mitten  Jessica Stuart-Beck, som svarar för bokens vackra akvareller. T h juryns Helena Vermcrantz.

Prisat bibliotek

 

I Sunne bibliotek. Bengt Åkerblom och Berit Wester. Foto Eva Fredriksson

Fint. Bengt  Åkerblom granskar Sunne biblioteks samling av värmlands-litteratur. Foto Eva Fredriksson

 

Världsbokdag

 

Marcus Kohlberg. Medverkade i Världsbokdagen

Gun Berger. Medverkade också

Birgitta Leander. Också med på  världsbokdagen.

Ny i styrelsen

 

Ny ledamot. CG Gustafsson

Lämnade styrelsen

 

Lämnar styrelsen. Anita Andersson.

Ny hedersledamot

 

Hedersledamot. Erik Dahlberg.

Ledde årsmötet

 

Årsmötesordförande. Lars Österdahl

Föredragshållare

 

Magnus Hynell. Berättade om jägarstenåldern.

Trivsamt hos landshövdingen

 

Samtal. Styrelsemedlemmen Berit Wester och Olof Andersson från Kristinehamn bekantar sig med landshövding Kenneth Johansson

 

Urban Andersson. Talade och sjöng "på varmlänske tungemåle"

 

Berndt Andersson. Läste egna skrönor.

Från Värmlands bokfestival

 

Birgitta Rosén. Vid Gustaf Fröding-sällskapets bokbord.

Lena Gynnemo. Vid Mårbackas bokbord.

Vid Votums monter. Förläggaren Lars-Eric Hermansson.

En bit Värmland. Kocken Peter Friessnegg visar upp nya matboken En bit Värmland.

Glatt möte. Berndt Andersson & Nina Höjdefors

Bilder från B&B

 

Medhjälpare. Lars Lingsell. Foto Eva Fredriksson.

I samtal. Monterchefen Ricky Andreis och Nina Höjdefors. Foto Eva Fredriksson.

Hanna Hellquist.  Foto Eva Fredriksson.

Björn Sandborgh.  Foto Eva Fredriksson.

Ane Gustafsson.  Foto Eva Fredriksson.

David Liljemark.  Foto Eva Fredriksson.

Jan Jörnmark.  Foto Eva Fredriksson.

Gunnar Svensson.  Foto Eva Fredriksson.

Lars Eric Hermansson.  Foto Eva Fredriksson.