Sju linjer

 

Hänt tidigare 2017

 

Litteraturafton i Östra Ämtervik i augusti

 

 

 

Under Kulturveckan i Sunne deltog föreningen som vanligt tisdagen den 8 augusti med en litteraturkväll i Församlingshemmet i Östra Ämtervik.

Medverkade gjprde då författarna Berndt och Anita Andersson, Alf Folmer. Berit Juhl,  Lena Sewall, sångerskan Karolina Wallin Agaeus samt pianisten Pelle Östlund. Församlingshemmet var som vanligt välfyllt och

åhörarna njöt av såväl kaffe och goda smörgåsar som av författarnas berättelser och sång och pianospel.

Bergslagsresa i juni

 

Till gruvornas land gick försommarens medlemsresa som Föreningen Värmlandslitteratur anordnade i samarbete med Föreningen Värmländsk Kultur lördagen den 3 juni. På Nordmarks hembygdsgård mötte redaktören för Värmländsk kulturs temanummer om Filipstads bergslag, Jan Kruse, upp och guidade. Där blev det  förmiddagskaffe och vandring i gruvområdet: Resan fortsatte sedan  till Långban där resans deltagare fick lunch och uppleva bruksmiljön innan färden gick vidare till Lesjöfors med dess minnesrika museum.  Reseledare var Olle Österling med flera.

Önskedikter av Fröding

 

 

 

De litterära begivenheterna närmast haglade den första veckan i maj 2017. Onsdagen den 3 maj var det kaffekalas till Frödings ära i formgivaren Anita Stjernlöf-Lunds trädgård. Tillsammans med Anita Forsnäsgård har Anita redigerat och även formgivit en mycket vacker bok Fröding. Önskedikter. Det var den nyutkomna boken som firades med kaffe och bland annat den Frödingkrans som komponerats av Anna Lycke. En mycket läcker småkaka kan tilläggas.

 

I Gunvor Anérs fotspår 3 maj

 

 

Anérporträtt. Museiföreningens vice ordförande Emelie Nilsson och ordförande landshövding Kenneth Johansson med ordföranden i Högeruds hembygdsförening Birgitta Carlsson bakom den vackra målningen av Gunvor Anér av konstnären Knut Janson.

I Värmlands museiförenings regi anordnades den 3 maj en bussresa till i dialektpoeten Gunvor Anérs fotspår till  Högerud. Anledningen var att en mycket vacker målning av Gunvor Anér av konstnären Knut Janson skänkts till museiföreningen som i sin tur med donatorernas fulla samtycke överlämnade porträttet  till Högeruds hembygdsförening. Där kommer den att placeras mycket lämpligt på en vägg i hembygdsgården.

Gunvor Anér var född  Löfvendahl 1892 i Högerud. Hon lämnade tidigt Värmland och gifte sig med finansmannen Josef Anér. Gunvor själv var som sin far utbildad lärare. Barnen Kerstin och Sven blev välkända journalister och författare. Kerstin också riksdagsledamot. Sina dikter skrev Gunvor Anér på ett gränsmål mellan jössehärska och sydvärmländska och hennes diktsamlingar har getts ut i nya upplagor gång på gång. Gunvor Anér har jämförts med Anna-Maria Lenngren och kallats "fru Lenngren, förklädd till värmländsk bondmora". Hon gick bort 1967.

Dagen till ära reste hembygdsföreningens ordförande, Birgitta Carlsson runt i buss med museiföreningens medlemmar och förevisade de platser där Gunvor Anér bott i Högerud. Efteråt bjöds resdeltagarna på kaffe med mycket goda smörgåsar och rulltårtsbakelser i församlingshemmet och dessutom på ett  förnämligt Gunvor Anér-program. Yngvar Sofiedahl som tonsatt 101 av Gunvor Anérs dikter ackompanjerade Anna Tunström som med sin vackra röst sjöng flera av de dikter Yngvar tonsatt. Karin van Baalen och Anita Weiborg läste dikter av Gunvor Anér på äkta Högerudsmål, bland annat Grandôft. Och Birgitta Carlsson som alldeles förträffligt hållit i programmet avslutade med Gunvor Anérs dikt Ack Varmelann som kan få ögonen att tåras på den allra mest förhärdade Värmlänning. Läs mer om Gunvor Anér på hemsidans författarporträtt av henne. Där finns också dikterna Grandôft och Ack Varmelann återgivna.

Information om konstnären Knut Janson finns också på sidan med Gunvor Anérs författarporträtt.

 

Sånger och kammarmusik av Erik Gustaf Geijer

 

 

Tisdagen den 2 maj höll 70-årsjubilerande Geijersamfundet sitt årsmöte i Gejerskolan i Ransäter. Årsmötet inleddes med musik av två musikelever. Efter årsmötet bjöds årsmötesdeltagarna på en läcker supé innan det var dags för kvällens föredragshållare Birgitta Wistrand, som gjorde en briljant sammanfattning av Geijers liv och om influenserna bland annat från Fredrika Bremer. Klicka här för att läsa hennes fängslande föredrag! Läs också mer på Geijersamfundets hemsida. Kvällen avslutades på ett strålande sätt med att släktföreningens representant i styrelsen Ulf Geijer, mezzosopranen Karolina Wallin och konsertpianisten Pelle Östlund bjöd på smakprov på sånger och kammarmusik av Geijer ur den alldeles nyutkomna CD-skivan Erik Gustaf Geijer Sånger och musik i urval av Pelle Östlund.

Torsby bibliotek Årets Värmlandsbibliotek

 

Pristagare. En glad skara tidigare och nuvarande biblioteksarbetare på Torsby bibliotek tog glada emot Föreningen Värmlandslitteraturs bibliotekspris 2017.

Föreningen Värmlandslitteraturs Bibliotekspris 2017 har tilldelats Torsby bibliotek för sitt initiativ att lyfta fram värmlandslitteraturen i en årlig bokmässa och för att värna och vårda sin värmlandsavdelning.  Biblioteket har blivit en länk och en hjälpande hand mellan äldre, yngre och nyinflyttade Torsbybor i en allt mer digitaliserad värld. Under Torsby bokmässa den 29 april på Torsby bibliotek delades priset ut av Föreningen Värmlandslitteraturs ordförande Berit Wester som mottogs av en mycket glad bibliotekschef Agneta Strandberg..

 

2016 års vackraste värmlandsböcker

På världsbokdagen den 23 april delas alltid priset för föregående års

vackraste värmlandsbok ut. Eller till de vackraste värmlandsböckerna för numera delas ofta ett eller två hedersomnämnanden ut.

Utmärkelsen Vackraste värmlandsboken 2016 gick till Hemma på Bråte – en herrgård i 1890-talets Värmland, Värmlands museums årsbok 2016, formgiven av Anne-Marie Haakana med akvareller av Anna Cederström, foto av Lars Lööv samt  text av Elisabeth Hidemark

 

Juryns motivering:

Denna bok utgör ett omsorgsfullt tillvaratagande av Anna Cederströms akvareller från barndomshemmet på Bråte herrgård i Segerstads socken. Målningarnas liggande format har fått bestämma bokens form. De återges på ett matt papper med mjuk ton, som lyfter fram bildernas klara såväl som milda färger. Rubriker och brödtext har färg och form som skapar god läsbarhet. En vackert aprikosröd ton som återfinns på så gott som samtliga akvareller i boken har fångats upp och fått ge färg åt de fint mönstrade försättsbladen, som inbjuder till vidare bläddring och läsning. Perfekt också till omslagets djupt mörkgröna kulör.

Hedersomnämnanden:

 

Det ena hedersomnämnandet gick till Maria Magdalena Kvinnan vid Jesu sida. Älskad och förtalad kultgestalt, formgiven och producerad av Anita Stjernlöf-Lund, Bild,Text&Form,  författad av Monica Sjögren Nordgren och utgiven på förlaget  KYRKA KONST KULTUR

 

Juryns motivering:

Det är svårt att gå förbi Monica Sjögren Nordgrens utsökta bok. Omslaget återger Rogier van der Weydens målning av Maria Magdalena med en bibel i händerna. Bildens varma färgskala i rött och mossgrönt tas upp i omslagets ram som Maria Magdalena-gestalten stillsamt lutar sig mot, och i försättsbladet och bokens olika indelningar. Dess kvadratiska form är helt anpassad till målningens proportioner. Titeln i förgylld kursiv signalerar dyrbarhet och vördnad.

 

Det andra hedersomnämnandet gick till En tryckare på Blue Moon Bar Samlade krönikor och kåserier, författad av Hanna Hellquist, formgiven av 

Bastion – Agency Studio Lab och utgiven på  Albert Bonniers Förlag.

 

Juryns motivering:

Hanna Hellquists samlade krönikor och kåserier är storslaget förpackade i en form som känns både samtida och klassisk. Formgivaren har förvaltat ytorna en så här omfångsrik bok ger, på ett effektfullt sätt – den breda ryggen (nästan 6 cm) är rikligt dekorerad i kopparfolie och snittet svartfärgat. Det här är en bok som syns även när den står i bokhyllan. En kul detalj är det smala spetsmönstret ytterst på sidorna som får en fin effekt av ett bredare mönster när boken ligger uppslagen. Oväntat och lekfullt. Ett riktigt praktverk.

 

 

På pressinformationen. Redan den 7 mars informerades värmlandspressen om vilka böcker som belönats. Pristagarna Anita Stjernlöf-Lund och Anna-Maria Haakana visar upp sina prisade böcker tillsammans med juryns Margareta Wallin Wiktorin och Helena Vermcrantz på pressinformationen.

Lisa Bjurwald 2016 års debutantpristagare.

 

 

 

Lisa Bjurwald. Pressfoto.

 

Från och med år 2009 har Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium delats ut till debutanter med värmländsk anknytning oberoende av ålder. Stipendiebeloppet uppgår till 5 000 kr. Till 2016 års skönlitterära debutantpristagare utsågs Lisa Bjurwald på Världsbokdagen den 23 april 2017 för sin roman Tills bara aska återstår med följande motivering:

 

I spänningsromanens form lyfter författaren fram viktiga ämnen – trafficking och knarkhandel. Värmland och Nigeria är spelplatserna för denna skakande berättelse

 

Ulrika Grenegård fick hedersomnämnande för sin bok Utanför

linjen  med motiveringen:

 

På ett ömsint och varsamt sätt skriver författaren fram tre tonårspojkars vänskap och förändring under ett sommarlov.

 

 

När Föreningen Värmlandslitteratur delade ut priset på Världsbokdagen 2017 i Bibliotekshuset i Karlstad kunde Lisa Bjurwald inte ta emot priset personligen eftersom hon befann sig i USA. Hon deltog däremot digitalt och blev intervjuad av Gun Berger på storbildsskärm. Lisa var mycket glad över sitt debutantpris.

 

 

       Skärmintervjuad. Gun Berger intervjuar Lisa Bjurwald på storbildskärm. Foto: Lena Sewall.

Författarkväll hos landshövdingen

 

 

        Välbesökt. Vårens författarkväll hos landshövdingen i hans residens var välbesökt.
Övre fotot: Karin Havdebo, nedre Lena Serwall

För nionde gången kunde vår förening den 20 mars tillsammans med

landshövding Kenneth Johansson anordna en välbesökt litteraturafton på

Residenset i Karlstad.

Vår styrelsemedlem, numera även huvudredaktör för Wermlandiana, Lena

Sewall utkom i höstas på Votum förlag med En bit Värmland. Från

Värmlandskorv till Värmlandstårta. Boken har lovprisats (se recension i

Wermlandiana 2017:1) och är verkligen ingen vanlig kokbok utan ett helt

panorama över Värmland, med dess kultur, människor, bygder, historia och så naturligtvis mat av alla de slag.

Kvällen på residenset hade titeln ”Ett liv med mat och böcker”. Journalisten

Gunvor Nyman intervjuade Lena och det blev verkligen inte bara om mat. Lena berättade om sin uppväxt i Arvika, sina studier i USA, sitt jobb som journalist på Arvika Nyheter, resor till Färöarna och Skagen, yrkeslivet som

sjukhusbibliotekarie, Värmlandsmontern i Göteborg och – naturligtvis – det

intensiva insamlandet av recept, som resulterat i flera böcker.

Det blev en minnesvärd kväll med en entusiastisk publik hemma hos vår

kulturintresserade och gästfria landshövding.

Eva Fredriksson

Ordföranden Berit Wester omvald

                              Tack. Föreningens ordförande Berit Wester tackar årsmötesordföranden  Lars  Österdahl med en kruka påskliljor.

Den 11 mars  hölls årets årsmöte i Herrhagskyrkan i Karlstad, som visade sig vara en utmärkt plats för ett årsmöte.

Till årsmötesordförande valdes som så många gånger tidigare Lars Österdahl, som vant svingade årsmötesklubban och lotsade årsmötet genom dagordningen.

Berit Wester omvaldes med acklamation till ordförande. Till ny ledamot efter Anita Meier-Lie, som efter många år i styrelsen ombett sig omval, valdes Daniel Skogman, värmlandslitteraturintresserad lärare från Sunne, som nu avsevärt sänker styrelsens genomsnittsålder. CG Gustafsson, Birgitta Rosén och Lena Sewall omvaldes på 2 år samt  Bengt Åkerblom (på egen begäran) på endast 1 år.

Verksamhetsberättelsen, som varit införd i årets första nummer av  Wermlandiana och också finns inlagd på hemsidan godkändes. Vidare godkändes föreningens bokslut och beviljades styrelsen  ansvarsfrihet.

Efter årsmötesförhandlingar bjöd föreningen på kaffe med smörgås, som ombesörjdes av Herrhagskyrkans husmor. Jättebekvämt och smidigt för föreningen! Till ett otroligt bra pris dessutom!

Årsmötet avslutades med att Pär-Yngve Andersson, docent i litteraturvetenskap vid Örebro universitet, som skrivit en bok om Tage Aurell, Röja plats för tystnaden, briljant berättade om de tre värmlandsförfattarna  Aurell, Rosendahl och Rosenberg.

Men dessförinnan var det utdelning av diplom till formgivarna av årets vackraste värmlandsböcker samt utannonsering av 2017 års Bibliotekspris  till det bibliotek, som gjort mest för värmlandslitteraturen under det gångna året gick slutligen till Torsby bibliotek. Det delas ut senare.

 

11 nya författarporträtt

 

Axel Frithiofson. Foto ur Richard Brobergs samling i Torsby Finnkulturcentrums arkiv. Bokåret 2017 har för Föreningen Värmlandslitteratur börjat med att vi lagt ut 11 nya författarporträtt i vår författarkatalog. Porträtten, som är sammanställda av styrelseledamoten Claes Åkerblom, är: Vera Arnö, Sigurd Dahllöf, Harry Erneclou, Carl G Ericson alias Carl Erco, Axel Frithiofson alias Jonas i Lia, Helena Hedqvist, Erik Norelius, Erland Rosell, Greta von Schoultz, Ingeborg Winsbro samt Karl Örngrim.

 

 

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer

Vackrast 2016

 

 

Vackraste värmlandsboken. Anne-Marie Haakana med 2016 års vackraste bok Hemma på Bråte.

Hedersomnämnda

 

 

 

 

 

Hedersomämnd debutant

 

Hedersomnämnd debutant. Ulrika Grenegård var på plats på Världsbokdagen den 23 april och kunde ta emot sitt diplom.

Årets Värmlandsbibliotek

 

Glad bibliotekschef. Agneta Strandberg tog emot priset för Årets Värmlandsbibliotek 2017. Här i den prisbelönade värmlandsavdelningen.

Prisutdelade i Torsby

 

Berit Wester. Delade ut priset till Årets Värmlandsbibliotek

Torsby bokmässa

Utställare. Författaren Olle Holmlöv sålde sin senaste bok på bokmässan i Torsby bibliotek.

 

Välbesökt. Bokmässan i Torsby var välbesökt.

Medverkade i Östra Ämtervik

 

Alf Folmer. Foto Lena Sewall

Alf Folmer berättar. Foto Lena Sewall

 

Omvald ordförande

 

Berit Wester. Omvald på föreningens årsmöte.

Ny i styrelsen

 

Ny i styrelsen. Daniel Skogman.

Avgick

 

 Avgående styrelseledamot. Anita Meyer-Lie.

 

 Årsmötestalare

 

Pär Yngve Andersson. Berättade om Aurell, Rosernberg och Rosendahl påårsmötet. Foto: Privat

Residensafton

 

Ett liv med mat och böcker. Den 20 mars berättade Lena Sewall om sitt liv med mat och böcker på vårens  författarafton i Residenset. Teckning: Mia Stuart Beck.

 

Välkomsthälsning. Landshövding Kenneth Johansson hälsade såväl publik som kvällens medverkande välkomna till  författarkvällen i residenset. Foton: Karin Havdebo.