Sju linjer

 

Det hände 2017

 

Lyckad värmländsk bokfestival

 

Anita Stjernlöf-Lund. Vid sitt bokbord på Värmlands bokfestival. Foto: Lena Sewall.

Förra årets värmländska bokfestival gick traditionsenligt av stapeln i november.

På plats var förstås Föreningen Värmlandslitteratur med bokbord. Ansvarig för våra bokbord var Anna Wennerlund Cruickshank, som på bilden i högra spalten ses vid sidan av föreningens nya roll up, som designats av Anita Stjernlöf-Lund. Som för övrigt nog svarade för festivalens vackraste bokbord. Klicka här för fler bilder från bokfestivalen.

 

Årets värmlandsförfattare

 

Årets Värmlandsförfattare 2017. Lena Sewall på scenen under Värmlands bokfestival med intervjuaren Sven Årnäs.

   Diplom och träskulptur av Maria Vildhjärta Westerberg delades ut till 2017 års Värmlandsförfattare Lena Sewall och Region Värmlands litteratur-stipendium till Hanna Hellqvist och John Eriksson som fick dela stipendiet och prissumman.

Omtumlande göteborgsbokmässa

 

I den svarta t-shirten. En och annan av Värmlandsbokhandelns personal var klädd i  Värmlandsmonterns svarta t-shirt. Som här föreningens kassör Lars Lingsell och i bakgrunden Birgitta Rosén.

 

En mässa präglad av oro och spänning … och lättnad

De tre första dagarna på årets göteborgska bokmässa präglades av en märkbar stämning av spänning och oro inför och under Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer. Antalet besökare under lördagen var 35 % färre än föregående år och det märktes i mässhallarna där man normalt knappt kan ta sig fram en normal bokmässelördag. Lördagen den 30 september i år kunde man promenera omkring överallt utan minsta svårighet. Men tidigt söndag förmiddag – normalt mycket stillsamma mässtimmar – strömmade mässbesökarna in och stämningen var lättad, nästan upprymd.

 

Årets pristagare

 

Pristagare. Regionrådet Stina Höök, assisterad av Nina Höjdefors, chef för Region Värmlands avdelning för kulturutveckling, presenterade Årets Värmlandsförfattare Lena Sewall och stipendiaterna Hanna Hellqvist och John Eriksson.

 

Torsdagens program inleddes med att regionrådet Stina Höök, assisterad av Nina Höjdefors, chef för Region Värmlands avdelning för kulturutveckling, presenterade Årets Värmlandsförfattare Lena Sewall. Det var en lätt omtumlad pristagare, som visserligen vetat om utmärkelsen hela sommaren men som ändå tyckte att det faktum att hon utsetts till Årets Värmlandsförfattare kändes ofattbart. Motiveringen var:

Genom en utsökt blandning av kulturhistoria och gastronomi har Lena Sewall i decennier roat, bildat och berikat oss värmlänningar och fört ut vårt landskap till hela Sverige.

 

Region Värmlands litteraturstipendiater

 

Region Värmlands litteraturstipendier gick till författaren och journalisten Hanna Hellquist och fackboksförfattaren John Eriksson.

 

Till Hanna Hellquist för En tryckare på Blue Moon Bar med motiveringen:

 

Region Värmlands litteraturstipendium tilldelas Hanna Hellquist för En tryckare på Blue Moon Bar, en samling krönikor där författaren skildrar mänskliga relationer i allmänhet och den unga kvinnans strävan mot ett jämställt liv i synnerhet. Hanna Hellquists texter är skrivna med en alldeles egen litterär röst och med en stor portion humor.

 

Och till John Eriksson för hans bok Idrott i Nordvärmland med motiveringen:

 

För ett idrottshistoriskt och lokalhistoriskt författarskap på hög nationell nivå där nordvärmländsk idrott inom alla områden belyses i ord och bild.

 

De två stipendiaterna får dela på totalt 60 000 kr medan Årets Värmlandsförfattare får nöja sig med äran. Men den är stor, ofattbart stor tyckte årets mottagare av utmärkelsen i sitt tacktal.

 

Värmlandsbokhandeln

 

Bokhandelsansvarig. Anna Wennerlund Chruickshank.

 

 Bokhandelschef i Värmlandsbokhandeln var i år som tidigare år Anna Wennerlund Chruickshank som liksom medhjälparna Johanna Chruickshank, Lars Lingsell, Berit Wester och Birgitta Rosén skötte ruljangsen med den äran.

 

Trendigt grå monter

 

På plats i Värmlandsbokhandeln. Birgitta Rosén och ordföranden Berit Wester tjänstgjorde alla fyra mässdagarna i den trendigt grå Värmlandsbokhandeln.

Värmlandsmontern är numera klädd i trendigt grå brädväggar i design av Tor Cederman och försedd med något färre sittplatser än förr i världen. Med scenen omsluten av ”arbetsskrubb”, ljudteknikerns bås och Värmlandsbokhandeln, som flyttat från sin tidigare plats framför ”arbetsskrubben”, är det en ganska grå och sluten monter men ombonad och trivsam när man bänkat sig på en av de 33 stolarna. En slående kontrast till den ljusa, helt öppna och ständigt fullsatta finlandssvenska grannen i montern intill.

 

Finlandssvenska montern. Ständigt fullsatt.

 

Glad och välkomnande monterpersonal

Monterpersonalen, iklädda svarta t-shirts med texten Värmland och med monterchefen Ricky Andreis i spetsen, bidrog alla till en varm, välkomnande och trivsam stämning i Värmlandsmontern. Det gjorde förstås också kaffet med skrädmjölsdrömmar, som serverades klockan 9–10 och 14–15 varje mässdag i utrymmet framför ”arbetsskrubben” där tidigare Värmlandsbokhandeln huserade men som numera disponeras av den alltid lika vänliga och glada monterpersonalen.

 

Välfungerande teknik

 

Alla programinslag annonserades på eleganta skärmar. Här Johannes Klenell i samtal med Stefan Holm.

Tekniken fungerade perfekt och de olika programinslagen annonserades på eleganta skärmar där de medverkande författarna också kunde visa bilder och filmer.

 

60-talet programpunkter

 

Frihetslif. Eva Fredriksson intervjuade Lena Carlsson om nya Selmaboken.

 

Ett 60-talet programpunkter avlöste varandra i Värmlandsmontern, Många medverkande intervjuades av journalisten och universitetsadjunkten Louise Alvarsson, projektledare för projektet Värmland skriver på Karlstads universitet, och den välkände TV-journalisten Sven Årnes, som båda pålästa, kunniga och trevligt samtalade med sina författare. Som intervjuare medverkade också lika väl förberedda Eva Fredriksson och Stefan Holm.

 

Monterprogrammet måste med i mässtidningen!

Tyvärr var Värmlandsmontern för det mesta ganska glest besatt. Det är ett stort, stort misstag att inte ha med aktiviteterna i Värmlandsmontern i mässtidningen som trycks i cirka 60 000 ex och distribueras som bilaga i Göteborgs-Posten i hela StorGöteborg cirka två veckor före mässan och dessutom direkt till olika målgrupper inom bland annat biblioteks- och kultursektorn och förstås också finns på själva mässan.

Mässtidningen är bokmässebesökarnas bibel som före och under bokmässan noggrant studeras och där man med färgpennor eller på annat sätt markerar vilka programpunkter man vill gå till. Det kostar men det är enda sättet att få mycket besökare till den i övrigt så välorganiserade och påkostade montern. Det är den verkligen värd med alla intressanta programpunkter, alla medverkande författare och förlag och den trevliga och välkomnande monterpersonalen!!!

 

Litteraturafton i Östra Ämtervik i augusti

 

 

Under Kulturveckan i Sunne deltog föreningen som vanligt tisdagen den 8 augusti med en litteraturkväll i Församlingshemmet i Östra Ämtervik.

Medverkade gjprde då författarna Berndt och Anita Andersson, Alf Folmer. Berit Juhl,  Lena Sewall, sångerskan Karolina Wallin Agaeus samt pianisten Pelle Östlund. Församlingshemmet var som vanligt välfyllt och

åhörarna njöt av såväl kaffe och goda smörgåsar som av författarnas berättelser och sång och pianospel.

 

Bergslagsresa i juni

 

Till gruvornas land gick försommarens medlemsresa som Föreningen Värmlandslitteratur anordnade i samarbete med Föreningen Värmländsk Kultur lördagen den 3 juni. På Nordmarks hembygdsgård mötte redaktören för Värmländsk kulturs temanummer om Filipstads bergslag, Jan Kruse, upp och guidade. Där blev det  förmiddagskaffe och vandring i gruvområdet: Resan fortsatte sedan  till Långban där resans deltagare fick lunch och uppleva bruksmiljön innan färden gick vidare till Lesjöfors med dess minnesrika museum.  Reseledare var Olle Österling.

Önskedikter av Fröding

 

 

 

De litterära begivenheterna närmast haglade den första veckan i maj 2017. Onsdagen den 3 maj var det kaffekalas till Frödings ära i formgivaren Anita Stjernlöf-Lunds trädgård. Tillsammans med Anita Forsnäsgård har Anita redigerat och även formgivit en mycket vacker bok Fröding. Önskedikter. Det var den nyutkomna boken som firades med kaffe och bland annat den Frödingkrans som komponerats av Anna Lycke. En mycket läcker småkaka kan tilläggas.

 

I Gunvor Anérs fotspår 3 maj

 

 

Anérporträtt. Museiföreningens vice ordförande Emelie Nilsson och ordförande landshövding Kenneth Johansson med ordföranden i Högeruds hembygdsförening Birgitta Carlsson bakom den vackra målningen av Gunvor Anér av konstnären Knut Janson.

I Värmlands museiförenings regi anordnades den 3 maj en bussresa till i dialektpoeten Gunvor Anérs fotspår till  Högerud. Anledningen var att en mycket vacker målning av Gunvor Anér av konstnären Knut Janson skänkts till museiföreningen som i sin tur med donatorernas fulla samtycke överlämnade porträttet  till Högeruds hembygdsförening. Där kommer den att placeras mycket lämpligt på en vägg i hembygdsgården.

Gunvor Anér var född  Löfvendahl 1892 i Högerud. Hon lämnade tidigt Värmland och gifte sig med finansmannen Josef Anér. Gunvor själv var som sin far utbildad lärare. Barnen Kerstin och Sven blev välkända journalister och författare. Kerstin också riksdagsledamot. Sina dikter skrev Gunvor Anér på ett gränsmål mellan jössehärska och sydvärmländska och hennes diktsamlingar har getts ut i nya upplagor gång på gång. Gunvor Anér har jämförts med Anna-Maria Lenngren och kallats "fru Lenngren, förklädd till värmländsk bondmora". Hon gick bort 1967.

Dagen till ära reste hembygdsföreningens ordförande, Birgitta Carlsson runt i buss med museiföreningens medlemmar och förevisade de platser där Gunvor Anér bott i Högerud. Efteråt bjöds resdeltagarna på kaffe med mycket goda smörgåsar och rulltårtsbakelser i församlingshemmet och dessutom på ett  förnämligt Gunvor Anér-program. Yngvar Sofiedahl som tonsatt 101 av Gunvor Anérs dikter ackompanjerade Anna Tunström som med sin vackra röst sjöng flera av de dikter Yngvar tonsatt. Karin van Baalen och Anita Weiborg läste dikter av Gunvor Anér på äkta Högerudsmål, bland annat Grandôft. Och Birgitta Carlsson som alldeles förträffligt hållit i programmet avslutade med Gunvor Anérs dikt Ack Varmelann som kan få ögonen att tåras på den allra mest förhärdade Värmlänning. Läs mer om Gunvor Anér på hemsidans författarporträtt av henne. Där finns också dikterna Grandôft och Ack Varmelann återgivna.

Information om konstnären Knut Janson finns också på sidan med Gunvor Anérs författarporträtt.

 

Sånger och kammarmusik av Geijer

 

 

Tisdagen den 2 maj höll 70-årsjubilerande Geijersamfundet sitt årsmöte i Gejerskolan i Ransäter. Årsmötet inleddes med musik av två musikelever. Efter årsmötet bjöds årsmötesdeltagarna på en läcker supé innan det var dags för kvällens föredragshållare Birgitta Wistrand, som gjorde en briljant sammanfattning av Geijers liv och om influenserna bland annat från Fredrika Bremer. Klicka här för att läsa hennes fängslande föredrag! Läs också mer på Geijersamfundets hemsida. Kvällen avslutades på ett strålande sätt med att släktföreningens representant i styrelsen Ulf Geijer, mezzosopranen Karolina Wallin och konsertpianisten Pelle Östlund bjöd på smakprov på sånger och kammarmusik av Geijer ur den alldeles nyutkomna CD-skivan Erik Gustaf Geijer Sånger och musik i urval av Pelle Östlund.

 

Torsby bibliotek Årets Värmlandsbibliotek

 

Pristagare. En glad skara tidigare och nuvarande biblioteksarbetare på Torsby bibliotek tog glada emot Föreningen Värmlandslitteraturs bibliotekspris 2017.

Föreningen Värmlandslitteraturs Bibliotekspris 2017 har tilldelats Torsby bibliotek för sitt initiativ att lyfta fram värmlandslitteraturen i en årlig bokmässa och för att värna och vårda sin värmlandsavdelning.  Biblioteket har blivit en länk och en hjälpande hand mellan äldre, yngre och nyinflyttade Torsbybor i en allt mer digitaliserad värld. Under Torsby bokmässa den 29 april på Torsby bibliotek delades priset ut av Föreningen Värmlandslitteraturs ordförande Berit Wester som mottogs av en mycket glad bibliotekschef Agneta Strandberg..

 

2016 års vackraste värmlandsböcker

 

Utmärkelsen Vackraste värmlandsboken 2016 gick till Hemma på Bråte – en herrgård i 1890-talets Värmland, Värmlands museums årsbok 2016, formgiven av Anne-Marie Haakana med akvareller av Anna Cederström, foto av Lars Lööv samt  text av Elisabeth Hidemark . Juryns motivering:

Denna bok utgör ett omsorgsfullt tillvaratagande av Anna Cederströms akvareller från barndomshemmet på Bråte herrgård i Segerstads socken. Målningarnas liggande format har fått bestämma bokens form. De återges på ett matt papper med mjuk ton, som lyfter fram bildernas klara såväl som milda färger. Rubriker och brödtext har färg och form som skapar god läsbarhet. En vackert aprikosröd ton som återfinns på så gott som samtliga akvareller i boken har fångats upp och fått ge färg åt de fint mönstrade försättsbladen, som inbjuder till vidare bläddring och läsning. Perfekt också till omslagets djupt mörkgröna kulör.

Hedersomnämnanden:

Det ena hedersomnämnandet gick till Maria Magdalena Kvinnan vid Jesu sida. Älskad och förtalad kultgestalt, formgiven och producerad av Anita Stjernlöf-Lund, Bild,Text&Form,  författad av Monica Sjögren Nordgren och utgiven på förlaget  KYRKA KONST KULTUR

Juryns motivering:

Det är svårt att gå förbi Monica Sjögren Nordgrens utsökta bok. Omslaget återger Rogier van der Weydens målning av Maria Magdalena med en bibel i händerna. Bildens varma färgskala i rött och mossgrönt tas upp i omslagets ram som Maria Magdalena-gestalten stillsamt lutar sig mot, och i försättsbladet och bokens olika indelningar. Dess kvadratiska form är helt anpassad till målningens proportioner. Titeln i förgylld kursiv signalerar dyrbarhet och vördnad.

 

Det andra hedersomnämnandet gick till En tryckare på Blue Moon Bar Samlade krönikor och kåserier, författad av Hanna Hellquist, formgiven av 

Bastion – Agency Studio Lab och utgiven på  Albert Bonniers Förlag. Juryns motivering:

 

Hanna Hellquists samlade krönikor och kåserier är storslaget förpackade i en form som känns både samtida och klassisk. Formgivaren har förvaltat ytorna en så här omfångsrik bok ger, på ett effektfullt sätt – den breda ryggen (nästan 6 cm) är rikligt dekorerad i kopparfolie och snittet svartfärgat. Det här är en bok som syns även när den står i bokhyllan. En kul detalj är det smala spetsmönstret ytterst på sidorna som får en fin effekt av ett bredare mönster när boken ligger uppslagen. Oväntat och lekfullt. Ett riktigt praktverk.

 

På pressinformationen. Redan den 7 mars informerades värmlandspressen om vilka böcker som belönats. Pristagarna Anita Stjernlöf-Lund och Anna-Maria Haakana visar upp sina prisade böcker tillsammans med juryns Margareta Wallin Wiktorin och Helena Vermcrantz på pressinformationen.k

 

Lisa Bjurwald 2016 års debutantpristagare.

 

Lisa Bjurwald. Pressfoto.

På världsbokdagen den 23 april delas alltid priset till årets värmlandslitterära debutant ut. Från och med år 2009 har Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium delats ut till debutanter med värmländsk anknytning oberoende av ålder. Stipendiebeloppet uppgår till 5 000 kr. ill 2016 års skönlitterära debutantpristagare utsågs Lisa Bjurwald för sin roman Tills bara aska återstår med följande motivering:

 

I spänningsromanens form lyfter författaren fram viktiga ämnen – trafficking och knarkhandel. Värmland och Nigeria är spelplatserna för denna skakande berättelse

 

Ulrika Grenegård fick hedersomnämnande för sin bok Utanför linjen  med motiveringen:

 

På ett ömsint och varsamt sätt skriver författaren fram tre tonårspojkars vänskap och förändring under ett sommarlov.

 

När Föreningen Värmlandslitteratur delade ut priset på Världsbokdagen 2017 i Bibliotekshuset i Karlstad kunde Lisa Bjurwald inte ta emot priset personligen eftersom hon befann sig i USA. Hon deltog däremot digitalt och blev intervjuad av Gun Berger på storbildsskärm. Lisa var mycket glad över sitt debutantpris.

 

 Skärmintervjuad. Gun Berger intervjuar Lisa Bjurwald på storbildskärm. Foto: Lena Sewall.

 

Författarkväll hos landshövdingen i april

 

 

 Välbesökt. Vårens författarkväll hos landshövdingen i hans residens var välbesökt. Övre fotot: Karin Havdebo, nedre Lena Sewall

För nionde gången kunde vår förening den 20 mars tillsammans med

landshövding Kenneth Johansson anordna en välbesökt litteraturafton på

Residenset i Karlstad.

Vår styrelsemedlem, numera även huvudredaktör för Wermlandiana, Lena Sewall utkom i höstas på Votum förlag med En bit Värmland. Från

Värmlandskorv till Värmlandstårta. Boken har lovprisats (se recension i Wermlandiana 2017:1) och är verkligen ingen vanlig kokbok utan ett helt

panorama över Värmland, med dess kultur, människor, bygder, historia och så naturligtvis mat av alla de slag.

Kvällen på residenset hade titeln ”Ett liv med mat och böcker”. Journalisten Gunvor Nyman intervjuade Lena och det blev verkligen inte bara om mat. Lena berättade om sin uppväxt i Arvika, sina studier i USA, sitt jobb som journalist på Arvika Nyheter, resor till Färöarna och Skagen, yrkeslivet som

sjukhusbibliotekarie, Värmlandsmontern i Göteborg och – naturligtvis – det intensiva insamlandet av recept, som resulterat i flera böcker.

Det blev en minnesvärd kväll med en entusiastisk publik hemma hos vår

kulturintresserade och gästfria landshövding.

Eva Fredriksson

 

Ordföranden Berit Wester omvald

 

Tack. Föreningens ordförande Berit Wester tackar årsmötesordföranden  Lars  Österdahl med en kruka påskliljor.

Den 11 mars  hölls årets årsmöte i Herrhagskyrkan i Karlstad, som visade sig vara en utmärkt plats för ett årsmöte.

Till årsmötesordförande valdes som så många gånger tidigare Lars Österdahl, som vant svingade årsmötesklubban och lotsade årsmötet genom dagordningen.

Berit Wester omvaldes med acklamation till ordförande. Till ny ledamot efter Anita Meier-Lie, som efter många år i styrelsen ombett sig omval, valdes Daniel Skogman, värmlandslitteraturintresserad lärare från Sunne, som nu avsevärt sänker styrelsens genomsnittsålder. CG Gustafsson, Birgitta Rosén och Lena Sewall omvaldes på 2 år samt  Bengt Åkerblom (på egen begäran) på endast 1 år.

Verksamhetsberättelsen, som varit införd i årets första nummer av  Wermlandiana och också finns inlagd på hemsidan godkändes. Vidare godkändes föreningens bokslut och beviljades styrelsen  ansvarsfrihet.

Efter årsmötesförhandlingar bjöd föreningen på kaffe med smörgås, som ombesörjdes av Herrhagskyrkans husmor. Jättebekvämt och smidigt för föreningen! Till ett otroligt bra pris dessutom!

Årsmötet avslutades med att Pär-Yngve Andersson, docent i litteraturvetenskap vid Örebro universitet, som skrivit en bok om Tage Aurell, Röja plats för tystnaden, briljant berättade om de tre värmlandsförfattarna  Aurell, Rosendahl och Rosenberg.

Men dessförinnan var det utdelning av diplom till formgivarna av årets vackraste värmlandsböcker samt utannonsering av 2017 års Bibliotekspris  till det bibliotek, som gjort mest för värmlandslitteraturen under det gångna året gick slutligen till Torsby bibliotek. Det delas ut senare.

 

Författarkväll i november i Residenset

 

Carin Bergström med sina förläggare, Lars-Eric och Mari Hermansson, Votum förlag.Foto: Lena Sewall.

Måndagen den 13 november var det författarkväll hos landshövdingen på Residenset i Karlstad. Karlstadsbördiga Carin Bergström berättar då om sin bok Albertina och Viktor. De hemvändande emigranterna som kommer 2018 på Votum/Gullers förlag. Boken handlar om Carins farmor och farfar som efter många och slitsamma år i New York och Stockholm flyttade till Karlstad 1910 och öppnade en blomstrande guldsmedsaffär på Järnvägsgatan 9.

   Carin själv disputerade 1991 i historia på en avhandling om lantpräster på 1700-talet och blev senare docent. Hon har bland annat varit chef för Hallwylska museet och på Skoklosters slott 1998–2007. År 2008 blev hon överintendent för Kungl. Husgerådskammaren med Bernadottebiblioteket. Hon är  Ledamot av Värmländska Akademien.

 Carin Bergström har gett ut ett antal artiklar och böcker i kulturhistoriska ämnen, företrädesvis om 1700-talet, bland andra Skoklosters slott under 350 år (tillsammans med Ralf Turander, fotograf) (Byggförlaget 2004 ), Stina Piper – grevinna i 1700-talets Sverige (Atlantis. 2007), Sophia Albertina, 1753–1829 – självständig prinsessa (Atlantis. 2011) samt  Passion & skilsmässa – om spruckna äktenskap inom högadeln vid sekelskiftet 1800 (Atlantis 2013).

   2004 utnämndes boken om Skoklosters slott till Årets bok om svensk historia 2004 och 2009 fick Carin Bergström Svenska Akademiens gustavianska stipendium

11 nya författarporträtt

Axel Frithiofson. Foto ur Richard Brobergs samling i Torsby Finnkulturcentrums arkiv.

 Bokåret 2017 har för Föreningen Värmlandslitteratur börjat med att vi lagt ut 11 nya författarporträtt i vår författarkatalog. Porträtten, som är sammanställda av styrelseledamoten Claes Åkerblom, är: Vera Arnö, Sigurd Dahllöf, Harry Erneclou, Carl G Ericson alias Carl Erco, Axel Frithiofson alias Jonas i Lia, Helena Hedqvist, Erik Norelius, Erland Rosell, Greta von Schoultz, Ingeborg Winsbro samt Karl Örngrim. '

 

När det var dans till Sven Ingvars

på Karlstads stadsbibliotek

 

På värmländska bokmässan 2013. Sven-Erik Magnusson signerar Det var på Sandgrund vi mötte varandra. Foto: Anita Stjernlöf-Lund.

 

När jag tidigt den 22 mars vaknade upp till vemodiga beskedet att Sven-Erik Magnusson gått bort förflyttades jag i tankarna till år 1974 och Sveriges allmänna biblioteksförenings (SAB) årsmöte i juni det året i Karlstad. SAB:s årsmöten på den tiden (före bokmässan i Göteborg) var storslagna tredagarstillställningar, vanligen på ett nybyggt bibliotek, med 700 – 800 deltagande bibliotekstjänstemän och kulturpolitiker från hela landet. Kvällen före årsmötet inbjöd värdbiblioteket alltid till en informell samvaro. I Karlstad skulle det för första gången tas ut en inträdesavgift till den informella samvaron. Djupt chockerad över detta lyckades jag med bistånd av dåvarande kultursekreteraren, sedermera kulturchefen Kjell Fredriksson utverka 7 500 kr från Kulturnämnden. Inte ens då en särskilt stor summa – i synnerhet som den skulle räcka, inte bara till mat för de 600 deltagare, som anmält sig, utan också till underhållning och dansbandsmusik.

En mat-, program-  och informationsgrupp bildades med mig själv och den handlingskraftiga kanslisten Anne-Marie Björkenbeck i toppen och bibliotekarien Gun Gundell som informationsansvarig. I stort sett hela den övriga personalen på huvudbibliotek och filialer deltog och ingick i mindre arbetsgrupper.

Eftersom jag personligen inte var så förtjust i det nybyggda stadsbibliotekets öststatsliknande betongskal och inte heller i inredningen, som avsevärt förbättrats sedan dess, tyckte jag att det var desto viktigare att den informella samvaron var så trivsam och trevlig och värmländsk som möjligt.

Allra först kontaktade jag därför Sven-Ingvars, som genast ställde upp för en blygsam summa, som nog på sin höjd motsvarade hälften av de 7 500 kronorna. 1971 hade Sven-Ingvars kommit med sin Frödingskiva  Sven-Ingvars i Frödingland och de ville gärna komma ut med ett seriöst Fröding-program till landets bibliotek och kulturhus.

Matgurun Olle Mossberg, då lanthandlare i Ulvsby, ställde också upp och planerade en överdådig buffé i den stil han då närmast var världsberömd för i Värmland. En hel del lyckades han få företag att sponsra och det övriga har jag alltid misstänkt att han inte tjänade ett öre på.

En dansbana byggdes upp i bibliotekets foajé. Runt den och lite varstans i biblioteket placerade Anne-Marie Björkenbecks man, då fanjunkare vid Värmlands regemente, och hans mannar ett 50-tal björkar i de julgransfötter som bibliotekets anställda lånade ut. Blomgruppen försedde samtliga bord, små som stora, med blommor från de egna trädgårdarna eller ängarna runtom Karlstad och reste en majstång i biblioteket.

Ett programblad tryckes på enkelt omslagspapper med följande text:

 

19.00

Stånder upp nu mitt herrskap och ät och må väl”

Vi hoppas fårfiol, lanthandlarbrus och lingonpunsch i grädde skall påminna om äldre tiders Värmland.

20.00–21.00

Strövtåg i biblioteket. Vi finns till hands och svarar på frågor

21.00–21.40

I Frödingland. Sven-Ingvars tolkar Fröding.

22.00–23.00

”Te dans me kallstatösera.” Sven-Ingvars spelar upp.

23.00–23.20

Ur Stänk och flikar. En sångstund med sånggruppen Stänk och flikar

23.30–01.00

”Över nejden gick låten av spelet och skratten” Sven-Ingvars fortsätter att spela.

 

Den stora kvällen kom. 16 folkdräktsklädda biblioteksanställda stod beredda, åtta bakom fårfiolen och lanthandlarbruset, fyra bakom den till bardisk förvandlade informationsdisken (där kunde man köpa ett glas vin för 5 kr och grogg för 10 kr) och fyra i kafeterian för kaffe/teutskänkning. Övrig personal stod lite här och var för att hjälpa till. De specialbakade baguetterna i bibliotekspersonalens utlånade klädkorgar, fårfiolen, den kryddade keson, de exotiska frukterna, den värmländska Kavaljersosten och lingondrickan, kaffet från Löfbergs lila och glassen med lingonppå residensetunschen räckte och blev över fast det kom 700 delegater i stället för de anmälda 600.

Så var det dags för ”I Frödingland” med Sven-Ingvars. Men i stället för att som tänkt stå runtom räckena på andra våningen och dansbanan för att lyssna på programmet rusade bibliotekarier, bibliotekskontorister och kulturpolitiker ut på dansgolvet, som snabbt fylldes. Dansen till Sven-Ingvars fortsatte sedan efter sångstunden med Stänk och flikar. Normalt hade den på alla tidigare informella bibliotekskvällar brukat avta fram emot tolvtiden varefter endast enstaka par släntrade omkring på dansgolvet. Så icke i Karlstad. Till sista sekunden var dansgolvet fyllt med danslystna årsmötesdeltagare, som motvilligt avlägsnade sig klockan ett.

Huruvida Sven-Ingvars någonsin fick framföra sitt seriösa Frödingprogram på något bibliotek i Sverige vet jag inte. Men det hade varit en fantastisk kväll som nog överträffade alla tidigare och senare informella bibliotekskvällar och som ingen glömt som var med. ”Aldrig hade jag trott att biblioteksfolk var så dansanta – och drack så mycket”, utbrast Sven-Erik Magnusson när kvällen var över.

Under natten drog så en städpatrull med frivillig bibliotekspersonal likt gräshoppor över biblioteket och lämnade inte en tallrik efter sig. Men på måndag när biblioteket öppnade efter helgens SAB-aktiviteter hängde en papperskylt kvar i informationsdisken: Grogg 10 kr.  Och flera år efteråt fanns det fortfarande julgransfötter och klädkorgar kvar i magasinet bakom bibliotekets informationsdisk.

Det gemensamma matintresset har gjort att Olle Mossberg och jag haft kontakt under alla de 40 år som gått sedan dess. Från Sven-Erik Magnusson  har jag fått vänliga nickar, som antytt att han mindes vem jag var. Men när Sven-Erik på den värmländska bokmässan på CCC i Karlstad hösten 2013 signerade Gunvor Nymans och Anita Stjernlöf-Lunds bok Det var på Sandgrund vi mötte varandra mitt emot Föreningen Värmlandslitteraturs bokbord vågade jag mig över till Sven-Erik  och frågade om han mindes SAB-kvällen i Karlstads stadsbibliotek. Jodå, log han med sitt varma leende. Visst gjorde han  det!

Hur det gick med Sven-Ingvars I Frödingland vet vi. En enastående framgång inte bara för Sven-Ingvars utan också för Värmland. Och kanske en starkt bidragande orsak till att Sven-Ingvars förra året valdes in i the Swedish Music Hall of Fame.

Läs också Lasse Anrells fina krönika i Nya Wermlands-Tidningen 17 04 01 Sven-Erik var Frödings jämlike. Klicka här!

 

 

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer

Anna Wennerlund Cruickshank. Foto: Lena Sewall.

2017 års

värmlandsförfattare

Lena Sewall.  Årets Värmlandsförfattare 2017.

Litteraturstipendiater

2017

Hanna Hellqvist. Fick dela Region Värmlands litteraturstipendium med John Eriksson. Foto: Lena Sewall.

 

 

John Eriksson. Delade Region Värmlands litteraturpris med Hanna Hellqvist. Foto: Lena Sewal

Vackrast 2016

 

 

Vackraste värmlandsboken. Anne-Marie Haakana med 2016 års vackraste bok Hemma på Bråte.

Hedersomnämnda

 

 

 

 

Hedersomämnd debutant

 

Hedersomnämnd debutant. Ulrika Grenegård var på plats på Världsbokdagen den 23 april och kunde ta emot sitt diplom.

Årets Värmlandsbibliotek

 

Glad bibliotekschef. Agneta Strandberg tog emot priset för Årets Värmlandsbibliotek 2017. Här i den prisbelönade värmlandsavdelningen.

Prisutdelade i Torsby

 

Berit Wester. Delade ut priset till Årets Värmlandsbibliotek

Torsby bokmässa

Utställare. Författaren Olle Holmlöv sålde sin senaste bok på bokmässan i Torsby bibliotek.

 

Välbesökt. Bokmässan i Torsby var välbesökt.
Litteraturkväll

 

Alf Folmer. Foto Lena Sewall

Alf Folmer berättar. Foto Lena Sewall

 

Omvald ordförande

 

Berit Wester. Omvald på föreningens årsmöte.

Ny i styrelsen

 

Ny i styrelsen. Daniel Skogman.

Avgick

 

 Avgående styrelseledamot. Anita Meyer-Lie.

 

 Årsmötestalare

 

Pär Yngve Andersson. Berättade om Aurell, Rosernberg och Rosendahl påårsmötet. Foto: Privat

Residensafton

 

Ett liv med mat och böcker. Den 20 mars berättade Lena Sewall om sitt liv med mat och böcker på vårens  författarafton i Residenset. Teckning: Mia Stuart Beck.

 

Välkomsthälsning. Landshövding Kenneth Johansson hälsade såväl publik som kvällens medverkande välkomna till  författarkvällen i residenset. Foton: Karin Havdebo.
 Värmlandsmontern

 2017

 

Monterchef. Ricky Andreis

Intervjuade. Louise Alvarsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intervjuade också. Sven Årnes.

 

Oemotståndlig. Helt oemotståndlig var Sarah Théveny som kommit ut med sin andra bilderbok innan hon ens fyllt åtta år!

 

Lasse Anrell. Berättade om nya boken Mitt Värmland.

Anna Arvidsson. Mycket uppmärksammad för sin bok Ordbrodösen.

 

Anna-Lena Wahlsten. Har skrivit noveller om katter.

 

Besökare. Biskopen emeritus Esbjörn Hagberg besökte Värmlandsmiomtern med hustrun Kathrine.

 

Tomas Sköld. Läste Fröding i Fröding- sällskapets monter.

 

Årets

Wermlandiana