|
||||
![]() |
Hänt tidigare år 2023
Trivsam författarkväll
Sara Bodin med sin bok Historisk värmländsk mat.
Årets första författarafton
den
26 april
i Landshövdingens representationsvåning på Residenset i
Karlstad
i samverkan med landshövding
Georg Andrén blev en trivsam
tillställning.
Sara Bodin Olsson visade bilder och berättade
fängslande om sin prisbelönade bok Historisk
värmländsk mat och om människor bakom de historiska
rätterna. Historisk värmländsk mat som kom förra året och har tagit två priser i kokbokstävlingen ”Gourmand World Cookbook Award” i kategorierna: LOCAL – REGIONS och FOOD HERITAGE. Gourmand Awards är världens största kokbokstävling som i år omfattar 230 länder och regioner. Ett trettiotal böcker från Sverige har kvalificerat sig vidare till världsfinal i olika kategorier. De får rätten att kalla sig Winner Sweden. I år samlades alla finalistenar från hela världen under Umeå Food Symposium 25–28 maj 2023. Det var andra året i rad som världsfinalen gick av stapeln i Sverige och det kom många deltagare från jordens alla hörn. Och Sara fick silver resp. brons i sina två kategorier.
Författarkväll med mingel och förfriskningar. Foto: Svetlana Lund. Årsmötet Föreningen Värmlandsitteraturs årsmöte den 25 mars i Tingvallakyrkan i Karlstad med 25-talet deltagare blev en trevlig och informativ tillställning med Monica Furu som årsmötesordförande och Birgitta Rosén som årsmötessekreterare.
Årsmötespresidium. Monica Furu t v samt
Birgitta Rosén. Foto: Ulla Walldén. Verksamhetsberättelsen, som var införd i årets första nummer av Wermlandiana, godkändes. Den finns nu också på hemsidan. Klicka här för att komma till den. Vidare föredrags revisions-berättelsen och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.
Avtackad. Gun Berger avtackas med blomma
av Solveig Nilsson Lindberg. Foto: Ulla Walldén. Tre ledamöter, Gun Berger, Daniel Skogman samt Sven-Ove Svensson, lämnade styrelsen och avtackades med var sin blomma av avgående ordföranden Solveig Nilsson Lindberg som i sin tur fick en blomma överlämnad av Gun Berger.
Fick också blomma. Solveig Nilsson
Lindberg. Foto: Ulla Walldén.
Ulla Wentzel, Birgitta Rosén samt
Lena Sewall,
omvaldes på 2 år till 2025 och
Berit Wester på 1 år till 2024.
Birgitta Holm och
Jan Ollars nyvaldes
på 2 år till 2025. Valda till 2024 är också
Claes Åkerblom, Stefan Nilsson
och Ulla Walldén.
Som adjungerad ekonomiansvarig kvarstår
Lars Lingsell.
Verksamheten 2023
Ny hedersledamot
Bengt Åkerblom vid sitt skrivbord.
Foto: Lena Sewall
Näst sista punkten på dagordningen var utseendet av
Bengt Åkerblom till
ny hedersledamot i föreningen. Bengt utsågs redan under
föreningens första år som dess sekreterare och har som
pensionär arbetat mer än heltid för föreningen, under
åren 2003 till och med 2012 som dess ordförande.
Förslaget möttes med varmt bifall av årsmötesdeltagarna
som med acklamation valde Bengt till hedersledamot.
Årsmötesdeltagare 2023. Foto: Ulla
Walldén.
Livlig debatt
Diplomutdelning
Vackraste Värmlandsboken 2022 Formgivarpriset Vackraste Värmlandsboken har sedan 1979 delats ut av Föreningen Värmlandslitteratur (som sedan 1999 också varje år delat ut ett eller två hedersomnämnanden). Tisdagen den 14 mars var det alltså fyrtiofjärde gången som titeln på den vackraste värmlandsboken och formgivaren tillkännagavs på presskonferens på stadsbiblioteket i Karlstad.
Årets jury, bestående av
Margareta Wallin Wictorin, Monica Furu och
Helena Vermcrantz
hade 22 böcker att välja bland. De nominerade böckerna
och formgivarna utses av föreningen.
Pressmöte. Anita Stjernlöf-Lund gratuleras av juryns ordförande Helena Vermcrantz och fr.vv. FVLs Solveig Nilsson-Lindberg samt jurymedlemmarna Monica Furu och Margareta Wallin Wictorin. Foto: Ulla Walldén. Formgivarpriset för Vackraste Värmlandsboken 2022 gick till Anita Stjernlöf-Lund som svarade för såväl form som foto och text i boken Varför finns det så många granhäckar i Rud? med bildbearbetning av Leo Lund och utgiven på egna förlaget Bild,text&form.
Anita Stjernlöf-Lund. Foto: Ulla Walldén Motiveringen löd: Allt är genomtänkt i denna originella bok! Från omslagets taktila grankvist till den öppna ryggen som gör den gröna bindningstråden synlig och tillåter att boken kan läggas öppen utan att den sluter sig. Texten som är satt i harmoniska spalter ger ett luftigt intryck och papprets matta yta ger färgfotografierna verklighetsprägel. Ingen har fått detta pris fler gånger än Anita Stjernlöf-Lund, skrev Erik Segerpalm i Värmlands Folkblad den 14 mars. Det var sjätte gången hon fick utmärkelsen Vackraste Värmlandsboken för sin bok Varför finns det så många granhäckar i Rud?
I den prisbelönta boken, prydd med en taktil grankvist i
relief på omslaget, börjar
Anita Stjernlöf-Lund med att beskriva bygdens
historia, ända från årtusendena efter senaste istiden.
Det är den lilla byn Rud och de många och synnerligen
välskötta granhäckarna längs väg 733, mellan broarna i
Ransäter och Olsäter, hon berättar om.
De hedersomnämnda böckerna 2022
Annika Eriksdotter tog på formgivarens vägnar emot det ena diplomet som gick till Rikard Österlund för formgivningen av hennes bok I den djupa skogens famn, utgiven på Heidruns förlag.
Hedersomnämnd. Annika Eriksdotter.
Foto: Ulla Walldén. I den djupa skogens famn
Form: Rikard Österlund
Motivering:
Ockå hedersomnämnd. På bilden ses formgivaren Tin Wigelius omgiven av fr. v. författaren Sara Bodin Olsson och t. h. fotografen Fredrik Karlsson. Foto: Ulla Walldén.
Historisk värmländsk mat. Äldre recept anpassade till dagens kök och råvaror.
Form: Tin Wigelius
Motivering:
Konstituerande möte
Knut Warmland har gått ur
tiden
Knut Warmland. Foto: Filipstads Tidning. Föreningens hedersledamot, författaren, Frödingkännaren och kulturskribenten Knut Warmland har gått bort. Han avled 94 år gammal den 7 februari 2023 i Filipstad. Det uppmärksammades med en minnestext i årets första nummer av Wermlandiana och också med ett grundligt omarbetat författarporträtt i vår författarkatalog. Där kan man läsa om Knut Warmlands enastående livsgärning och där finns nu en fullständig förteckning av hans verk och också av hans utmärkelser. Där kan man också klicka på Knut Warmlands fängslande installationstal då han 2010 blev hedersdoktor vid Karlstads universitet.
240 år sedan Geijer föddes
Geijersamfundet rivstartade året genom att den 7 januari tillsammans med Geijerskolan, Geijerska släktföreningen och Karlstads humanistiska förening ordna en heldag om Erik Gustaf Geijer på Geijerskolan med anledning av hans 240-årsdag. Dagen ägnades åt Geijers liv och verk i den ort där han föddes och växte upp. Inte minst uppskattat var författaren och litteraturkritikern Ola Larsmos föredrag om Geijer som politisk filosof. Ett utförligt referat av dagen finns på Geijersamfundets hemsida: https://www.geijersamfundet.se/.
|
![]() |
Värmlandslitterära författarporträtt Värmlandslitterära författarsällskap
Prisade böcker
| ![]() |